Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK

Od Brisela očekujemo nedvosmislenu podršku!

Autor: Srna | 07.05.2015 - 13:34:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je tokom susreta sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom da Srbija očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine i nedvosmislenu podršku Vladi Srbije, koja ulaže maksimalne napore da dobro radi svoj posao.

Tomislav Nikolić i delegacija koemsara EU za proširenje Johanesa Hana

Nikolić i Johanes Han | Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Nikolić je naglasio da su rezultati koje je Srbija ostvarila očigledni i izrazio očekivanje da će Han preneti svojim sagovornicima u Briselu objektivnu analizu situacije.

On kaže da je sve mere koje se preduzimaju u okviru primene reformi, kao i primenom postignutih dogovora sa Prištinom, Srbija pokazuje da je apsolutni spoljnopolitički prioritet ulazak u EU, saopšteno je iz Pres službe predsednika Srbije.

"Od EU očekujemo ohrabrenje za mere koje nijedna druga politička opcija nije uspela da provede", naglasio je Nikolić.

On je zahvalio Hanu na nastojanjima da ubedi zemlje članice EU da je Srbija na dobrom putu da se ispune uslovi za otvaranje poglavlja, ali da treba imati u vidu da je veoma teško održati evrooptimizam među građanima Srbije, koji još nemaju nadu u bolji život, uprkos velikom trudu i naporima države.

"Budite uvereni da je i vladi i građanima potrebno ohrabrenje, ne samo reći očekujemo rezultate, već koje konkretne stvari treba preduzeti", dodao je Nikolić.

Predsednik Srbije ukazao je na opasnost stvaranja velike Albanije, koja direktno ugrožava Crnu Goru, Makedoniju, Grčku i Srbiju.

"Mi očekujemo da se poštuje nepovredivost granica država", podvukao je Nikolić i dodao da bi to trebalo da se odnosi i na Makedoniju i na Ukrajinu i na Srbiju.

Nikolić je izvestio Hana da privodi kraju svoj predlog rešavanja odnosa sa Prištinom, koji će uskoro dostaviti premijeru Srbije.

"Uveren sam da možemo da postignemo kompromis sa prištinskim institucijama i da na njih prenesemo veliki deo nadležnosti. Za nas je priznavanje nezavisnosti uslov koji ne možemo prihvatiti, jer je to volja većine građana Srbije", istakao je Nikolić.

Evropski komesar Han rekao je da "nije jednostavno objasniti evropskim sagovornicima zašto Srbija učestvuje na paradi u Moskvi".

On je mišljenje potkrepio činjenicom da je usaglašavanje spoljne politike zemlje kandidata sa spoljnom politikom EU proces, a da treba imati u vidu i raspoloženje građana zemlje kandidata prema nekom spoljno-političkom pitanju.

Han je naglasio da je Kosovo jedna strana medalje, dok je druga spremnost države na otvaranje poglavlja, te napomenuo da Brisel čeka akcioni plan Srbije posebno za poglavlja 23 i 24, koji je bio obećan prošle sedmice, ali je to izostalo usled internih konsultacija.

"Kada dobijemo predlog, mi ćemo ga pogledati u komesarijatu, zatim sa zemljama članicama, koje su uključene u taj postupak", dodao je Han.

On je naveo da svaka od 28 članica EU ima svoj pogled na stvari i interese, pa tako neke zanima vladavina prava, neke primena ljudskih prava, neke sloboda medija.

"Nije jednostavno sve to zajedno usaglasiti", kaže Han.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP