Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NESTAŠICA NASUŠNE TEČNOSTI U ZAPADNOJ SRBIJI

Od cisterni zavisi 160.000 ljudi!

Autor: Ekipa Alo! | 13.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Lučani, Gornji Milanovac i Čačak, koji ukupno broje 159.925 stanovnika, do daljeg su bez pijaće vode zbog pucanja cevi na magistralnom vodovodu „Rzav“. Nadležni poručuju da će kvar u najboljem slučaju biti otklonjen sutra, ali i upozoravaju da će voda za piće moći da se koristi tek posle sedam dana, kad stigne potvrda Zavoda za javno zdravlje.

Čačanska „Sloboda”, kao najveći potrošač, juče je obustavila proizvodnju, bez vode i bolnica

Čačanska „Sloboda”, kao najveći potrošač, juče je obustavila proizvodnju, bez vode i bolnica | Foto: Emil Čonkić

Kvar otklonjen, voda sa Rzava puštena potrošačima!

Kvar na magistralnom vodovodu vodosistema "Rzav" je otklonjen i tri grada - Čačak, Lučani i Gornji Milanovac jutros su dobili vodu, rečeno je agenciji Beta u
čačanskom Javnom preduzeću "Vodovod". U tom preduzeću ističu da je kvar je otklonjen sinoć i da je sistem počeo da se puni sa vodom.

"Za sada je pritisak vode slabiji, a normalizaicija u vodosnabdevanje može se očekivati u sredu ujutru," rečeno je u čačanskom "Vodovodu".

Zbog havarije na „Rzavu“, Čačak i Gornji Milanovac se sada snabdevaju vodom iz sopstvenog vodosistema, ali im to nije dovoljno, dok su Lučani i Guča ostali bez vode i snabdevaju se iz cisterni. Čačanska „Sloboda”, kao najveći potrošač, juče je obustavila proizvodnju, a za bolnicu u tom gradu, gde je došlo do kvara na hidroforu, obezbeđena je cisterna sa pijaćom vodom.


Mere protiv zaraza
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je juče da se u cilju sprečavanja zaraznih bolesti u područjima u kojima je došlo do prekida u vodosnabdevanju sprovodi pooštrena kontrola prisustva zaraznih bolesti koje se prenose prljavim rukama, zagađenom vodom ili hranom. Stanovništvo se preko medija stalno obaveštava o rizicima za nastanak crevnih zaraznih bolesti i sanitarno-higijenskim merama koje se sprovode tokom prekida u vodosnabdevanju, uz preporuke za pooštrene mere sprovođenja lične higijene.

- Čačak ima alternativni izvor snabdevanja sa zahvata u Parmencu, ali se sa tih bunara u vodosistem upumpava oko 140 litara vode u sekundu, što nije dovoljno jer su potrebe grada oko 450 litara. Zato građani u nižim zonama imaju umanjen pritisak, ali oni u zgradama iznad drugog sprata su bez vode iz gradskog vodovoda.

Međutim, obezbeđen je dovoljan broj cisterni iz kojih se građani mogu snabdevati vodom. U čačanskoj bolnici je cisterna kapaciteta 12 kubika, a jedna cisterna obilazi vrtiće - rekao je Zoran Pantović, direktor JP „Vododvod”, dodajući da će još devet cisterni biti raspoređeno na različitim lokacijama u gradu, kao i da se intenzivno radi na saniranju kvara.
Posle informacije da voda iz gradskog vodovoda nije za piće, Čačani su pohrlili u radnje kako bi se snabdeli flaširanom vodom. Za kratko vreme, rafovi su ostali gotovo prazni. U poređenju sa komšijama iz Čačka, dvadesetak hiljada stanovnika Gornjeg Milanovca je u nepovoljnijoj situaciji jer u tom gradu nema cisterni sa pijaćom vodom.

Čačak, Gornji Milanovac i Lučani biće još sedam dana bez vode za piće, dok bi industrijski ispravnu vodu trebalo da dobiju sutra

Čačak, Gornji Milanovac i Lučani biće još sedam dana bez vode za piće, dok bi industrijski ispravnu vodu trebalo da dobiju sutra | Foto: Emil Čonkić


- Danas imamo vode, bar stanovnici prizemnih kuća i mi na nižim spratovima, ali smo čuli da nije za piće - kaže Dragana M. iz tog grada, koja je za litar i po flaširane pijaće vode čekala ceo sat u redu na kasi. Gradske službe prilagodile su svoj rad uslovima neočekivane nestašice, tako da laboratorija gradske bolnice radi samo za hitne slučajeve.

Nestašicu vode pojedini trgovci su iskoristili i povećali cene flaširane vode za pet do 10 dinara po flaši, zbog čega su iz tržišne inspekcije poručili da građani obavezno prijave takve slučajeve. Zbog dugog sušnog perioda i minimalne akumulacije na vozahvatu Pustinjac, od petka su u Majdanpeku na snazi restrikcije u vodosnabdevanju.

Guča: Čim dobijemo vodu, očistićemo varoš

Samo je sreća spasla Guču, pa je do pucanja cevi i nestašice vode došlo poslednjeg dana Sabora trubača, kada su gosti već bili spremni za odlazak kućama.
- Odmah smo obezbedili cisterne. Ivanjica, Arilje i Požega pritekli su nam u pomoć, s obzirom na to da je Guča bila krcata saborašima i u nedelju. Pukla je cev u Prijanovićima, verovatno usled pritiska, oko pet kubika vode je izbilo iz zemlje, stvarno je nastao haos, ali ekipe rade i nadamo se da će problem brzo biti rešen. Sreća je što smo konstantno čistili varoš svakog jutra i prali ulice deterdžentom, pa je jedino u nedelju ostalo neoprano. Čim dobijemo vodu, očistićemo varoš - kaže Rade Milutinović, direktor komunalnog preduzeća u Guči. Bez vode je trenutno oko 120.000 domaćinstava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP