Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONAČNO!

Od danas novi jelovnici i bolja hrana u porodilištima!

Autor: Tanjug | 01.09.2014 - 09:50:00h | Komentara: 0

U porodilištima u Srbiji od danas trudnice i porodilje imaće bolju ishranu, jer se jelovnici moraju prilagoditi smernicama za unapređenje ishrane koje je izradila radna grupa Ministarstva zdravlja.

Aflatoksin nas tera na zdravu ishranu

 | Foto: Shutterstock

Trudnice i porodilje trebao bi ubuduće da imaju tri glavna obroka u porodilištu - doručak, ručak, večeru i dve voćne ili mlečne užine.
Hrana mora da bude dovoljna kalorijski i da pri tom budu zadovoljene osnovne potrebe za belančevinama, mastima, ugljenim hidratima - glavnim gradivnim materijama koje čine pravilnu i uravnoteženu ishranu. Smernice za unapredenje ishrane u porodilištima objavljene su na sajtu Ministarstva zdravlja, a kao primer jelovnika za jedan dan navedeno je da se za doručak služi biljni čaj, integralni hleb, kuvano jaje, mladi beli sir i sveža salata, a za užinu sveža jabuka i integralno pecivo.


Za ručak bi se služila pileća supa, pire krompir, dinstana šargarepa, piletina, mešana salata i hleb, za drugu užinu puding, dok bi za večeru služili jogurt, rezanci sa mladim sirom i jaje.


Porodilje i trudnice u Srbiji nedavno su na društvenim mrežama objavile slike kakva se hrana servira u porodilištima, a portal bebac.com u otvorenom pismu Vladi Srbije zatražio je da u porodilištima obezbede kvalitetniji obroci.
Reagovalo je Ministarstvo zdravlja formiranjem posebne radne grupe za izradu novog jelovnika za porodilje i trudnice koji bi podrazumevao da hrana bude raznovrsna, ukusna i da zadovoljava sve nutritivne vrednosti.


Za sprovodjenje smernica za ishranu u porodilištima koje je dalo Ministarstvo zdravlja odgovorni su direktori zdravstvenih ustanova i one su za njih obavezujuće.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP