Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO KAŽE DA NE MOŽE?

Od danas u Zaječaru besplatan vrtić!

Autor: Tanjug | 01.01.2015 - 14:10:00h | Komentara: 8

U Zaječaru je od danas potpuno besplatan boravak mališana u vrtićima Predškolske ustanove "Đulići" i usluge te ustanove će besplatno koristiti skoro 1.000 mališana, prenosi zaječarska TV Best.

a

Zaječarski vrtići besplatni!

Osim što je u zaječarskim vrtićima i do sada cena usluga bila među najnižima u Srbiji, novom odlukom Zaječar je postao jedini grad u Srbiji u kojem će deca moći da usluge Predškolske ustanove koriste bez ikakve naknade, jer će finansijska sredstva biti obezbeđena iz gradskog budžeta.

U Srbiji je, inace, od danas u primeni novi Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u vrtićima i obdaništima, koji predviđa da roditelj plaća 20 odsto ekonomske cene.

"Pošto će vrtići biti besplatni, očekujemo veliki broj novih prijava dece. Srećom imamo još mesta jer je naš kapacitet 1.050 mališana, a imamo mesta i za još dve grupe koje mogu primiti još stotinak dece. Gradska vlast je obećala da će pronaći odgovarajuće prostorije ili sazidati novi objekat da bi sva deca bila zbrinuta, ukoliko bude potrebno. Cilj je da u Zaječaru nemamo listu čekanja ni nakon Nove godine", izjavila je direktorka Predškolske ustanove "Đulići" u Zaječaru Tanja Jovanović.

Kako je rekla, roditelji su do početka 2014. plaćali 4.500 dinara, ali je odlukom Skupštine cena umanjena za 1.000 dinara.

"Inace, ekonomska cena za jedno dete je 22.470. Od toga roditelji plaćaju 3.500, a grad ostalo", navodi Jovanovićeva.

Pomoćnik gradonačelnika Zaječara Vladislav Milojević je objasnio da je tu inicijativu predložio predsednik Skupštine grada Saša Mirković.

"Gradsko veće usvojilo je predlog o besplatnom boravku mališana u vrtićima od 1. januara 2015. i prosledio ga Skupštini grada Zaječara koja je tu odluku i usvojila 25. septembra", podsetio je on.

Mirković je ranije rekao da će sredstva za finansiranje "Đulića" biti obezbeđena uštedom na putovanjima, dnevnicama i sprečavanjem nenamenskog trošenja novca.

U zaječarskim vrtićima, inače, boravi veliki broj mališana čiji roditelji nisu u radnom odnosu.

Većina radi, ali na crno, pa nemaju potrebne papire da bi dokazali kako nisu u mogućnosti da čuvaju decu.

Cene vrtića u Srbiji se drastično razlikuju od grada do grada i raspon ide od 3.500 dinara, kolika je trenutno cena u zaječarskim vrtićima, do čak 11.000 u Kragujevcu, dok u Beogradu puna cena vrtića iznosi oko 13.000 dinara.
Poslednji komentari
  • Nina 25 Vreme: 01.01.2015 14:35h

    Velika pomoc i olaksica roditeljima cija deca idu u vrtic,bas mi je drago sto ulaskom u novu godinu se odma desavaju ovakve pozitivne promene.

  • Kole Vreme: 01.01.2015 14:36h

    Pravi pocetak nove godine,jer su nasi najmadji u pitanju,ovo cenim kad se obecano i ispuni,svaka cast!

  • Lena Vreme: 01.01.2015 14:40h

    Lep pocetak Nove godine za malisane i roditelje u Zajecaru.

  • Ilija Vreme: 01.01.2015 14:41h

    Sada ce svaki roditelj detetu moci da priusti vrtic,ovo nam je mnogo pomoglo jer je finansijska situacija kod vecine kriticna.Veliko hvala gospodinu Mirkovicu,mnogo nam je olaksao...

  • Emilija Vreme: 01.01.2015 14:42h

    Ovim gestom je Mirkovic pokazao da ispunjava svoja obecanja i koliko brine o malisanima u Zajecaru.Ne postoji lepsi i bolji nacin da zapocnemo ovu godinu nego ovako divnim vestima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP