Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA LI ĆE NAM TO DONETI?

Od danas završena liberalizacija trgovine sa EU

Autor: Tanjug | 01.01.2014 - 08:11:00h | Komentara: 0

Republika Srbija danas je završila šest godina dugu liberalizaciju trgovine sa EU, primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP), tako da će do ulaska naše zemlje u punopravno članstvo Unije prosečna carinska zaštita na uvoz iz zemalja evrozone iznositi 0,99 odsto, saopštila je vladina Kancelarije za evropske integracije.

Evropska Unija

Ovim je Srbija stvorila uredjen i predvidiv režim trgovinskih odnosa sa EU što će doprineti boljem poslovnom okruženju za poslovanje i investiranje u Srbiji.
Osnovni cilj ovog sporazuma je stvaranje zone slobodne trgovine izmedju EU i Republike Srbije u roku od šest godina od početka primene Privremenog trgovinskog sporazuma (PTS), koji je deo ŠP-a.

EU je, jednostrano, liberalizovala uvoz robe iz Srbije još 2000. godine, a ugovorno 2009. godine, odnosno momentom početka primene PTS, dok je Srbija postepenu liberalizaciju uvoza robe iz EU završila 1. januara 2014.

Prosečna carinska zaštita na uvoz robe iz EU od 2014. godine do ulaska Republike Srbije u članstvo Unije će iznositi 0,99 odsto, dok je uvoz 95,1 odsto proizvoda u okviru Carinske tarife u potpunosti liberalizovan.

Potpuna liberalizacija nije predvidjena za strateške poljoprivredne proizvode koji će zadržati carinsku zaštitu do momenta ulaska u članstvo EU, što se odnosi na sve vrste mesa, mlečne proizvode, krompir, paradajz i drugo povrće sveže i smrznuto, groždje, jabuke, šljive, višnje, pšenicu i pšenično brašno, kukuruz, semenski i merkantilni, kukuruzno brašno i prekrupu od brašna, suncokret, margarin, kobasice i paštete.

Takodje, potpuna liberalizacija nije predvidjena za konzervisano povrće, konzervisano voće, sok od paradajza, od groždja, jabuka, krušaka i višanja i mešavine sokova, sirće, duvan, etil alkohol, voćne rakije, odredjene kategorije goveda za klanje, svinje za klanje, jagnjad za klanje, klanične proizvode, a za šećer, rafinisano ulje od suncokreta i za cigarete, Srbija zadržava punu carinu.
Za jabuke, groždje, višnje, šljive, jagode, paradajz i paprike i dalje će se primenjivati uobičajene, sezonske carine.

EU je najvažniji spoljnotrgovinski partner sa kojom se obavlja 60 odsto spoljnotrgovinske razmene i u kojoj se realizuje 61 odsto izvoza iz Srbije. EU je i najveći investicioni partner Republike Srbije.

Srbija beleži konstantan rast izvoza na tržište EU, praćen konstantnim, ali smanjenim rastom uvoza iz Unije, što je rezultiralo smanjenjem trgovinskog deficita u razmeni sa EU.

Dok je 2008. godine pokrivenost uvoza izvozom u razmeni sa EU bila 44,4 odsto, u prvih 10 meseci 2013. godine pokrivenost je dostigla nivo od preko 72 odsto, što ukazuje da je došlo do smanjenja trgovinskog deficita sa EU za 27 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Od početka primene Sporazuma, zaključno sa oktobrom 2013. godine, ukupna korist od preferencijalnog izvoza na tržište EU za srpske privrednike iznosi preko 2,7 milijardi evra.

Istovremeno, u periodu od 1. januara 2009. godine, zaključno sa oktobrom 2013. godine, evropski izvoznici su ostvarili ukupnu korist od izvoza na srpsko tržište u iznosu od 1,1 milijarde evra.

Pored stvaranja zone slobodne trgovine, Srbija je potpisivanjem ŠP preuzela obavezu da uskladjuje svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU. U cilju uskladjivanja zakonodavstva i primene preuzetih obaveza, Republika Srbija je u oktobru 2008. godine usvojila Nacionalni program za integraciju Republike Srbije u Evropsku uniju (NPI), kojim su planirane aktivnosti Vlade Srbije do kraja 2012. godine.

Vlada Srbije je februara 2013. godine, kao nastavak NPI, usvojila Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA) za period 2013. do 2016. godine.

U toku pregovora o članstvu u EU, primena ŠP će biti praćena kao i do sada u okviru tela formiranih za njegovu primenu: Savet za stabilizaciju i pridruživanje, koji je zadužen za praćenje sprovodjenja Sporazuma na najvišem političkom nivou, Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, koji će se baviti sprovodjenjem Sporazuma i daljim preciziranjem njegovih odredbi, i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, u okviru kojeg će se poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i Evropskog parlamenta sastajati i razmenjivati mišljenja.

ŠP je stupio na snagu 1. septembra 2013. godine i predstavlja pravni okvir za odnose Republike Srbije i EU sve do momenta stupanja Republike Srbije u članstvo EU.

ŠP je zaključen na neodredjeno vreme i primenjivaće se do momenta stupanja Srbije u članstvo EU, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za evropske integracije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP