Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAMOSTALNI POSLANIK VUK JEREMIĆ PREDAO AMANDMAN NA PREDLOG BUDŽETA

Od države traži 5,7 miliona dinara!

Autor: S. Vojinović - S. Đorđević | 07.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 5

Ništa pametnije nego spojiti lepo i korisno! Ova izreka ide u prilog bivšem predsedniku sveta Vuku Jeremiću, koji od države traži skoro šest miliona dinara za projekat održivog razvoja! Istom problematikom bavi se i njegov Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj!

Bivši predsednik sveta traži pare za projekat održivog razvoja, kojim se bavi i njegov Centar za međunarodnu  saradnju

Bivši predsednik sveta traži pare za projekat održivog razvoja, kojim se bavi i njegov Centar za međunarodnu saradnju | Foto: FoNet

Naime, Jeremić je kao samostalni narodni poslanik predao parlamentu amandman na Predlog zakona o budžetu Srbije za 2014. godinu, kojim predlaže da se Direkciji za mere i dragocene metale umanje troškovi putovanja sa predloženih 15 miliona dinara na 9,3 miliona dinara, a da razlika od 5,7 miliona bude usmerena na projekat „Podrška pregovorima u okviru UN u vezi sa održivim razvojem“.

Troškovi Jeremićevog projekta
stalni troškovi 200.000
troškovi putovanja 2.100.000
usluge po ugovoru 3.400.000
ukupno 5.700.000

Ovaj projekat bi, po Jeremićevoj zamisli, trebalo da bude umetnut u budžet kabineta Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade zaduženog za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala.

„Neophodno je u Srbiji organizovati međuresornu radnu grupu za definisanje pregovaračkih pozicija, kao i za izradu nove nacionalne strategije održivog razvoja, koja će oblašću delovanja nadilaziti svako pojedinačno ministarstvo i kojom će biti upravljano sa višeg nivoa - sa nivoa potpredsednika Vlade“, naveo je Jeremić u obrazloženju predloženog amadmana.
 
Prema njegovom objašnjenju, u toku 2014. godine obaviće se ključna faza pregovora država članica Ujedinjenih nacija u vezi sa usvajanjem nove globalne razvojne strategije zasnovane na održivom razvoju, kao i u vezi sa novom međunarodnom konvencijom o borbi protiv klimatskih promena.

Investira u  kvalitet života  građana:  Amandman koji je podneo Vuk Jeremić

Investira u kvalitet života građana: Amandman koji je podneo Vuk Jeremić

Za Srbiju je, kako ističe, važno da aktivno učestvuje u ovim pregovorima i osmisli adekvatno sprovođenje strategije jer će „od 2015. godine najveći deo razvojne pomoći međunarodnih organizacija i finansijskih institucija biti dodeljivan u skladu sa konceptom održivog razvoja“.

Jeremić u obrazloženju amandmana ističe i da fokusiranje na održivi razvoj treba posmatrati isključivo kao investiciju u privredu, kvalitet života građana, kao i smanjenje tereta koje će snositi buduće generacije usled eventualnih pogrešnih odluka u današnjem vremenu.

Naš izvor iz Skupštine ne isključuje mogućnost da njegov amandman prođe zbog kvoruma koji je obezbedio pre neki dan.

 
- Da li će Skupština ovaj predlog samostalnog poslanika Vuka Jeremića usvojiti, znaće se vrlo brzo. Međutim, ono što je zanimljivo jeste da je upravo Jeremić dao kvorum za raspravu o setu finansijkih zakona i budžetu za narednu godinu.
Dakle, nije isključeno da se 5,7 miliona izdvoji za održivi razvoj u zamenu da on bude uvek zlatna rezerva kada je potrebno uskočiti vladajućoj sktrukturi u parlamentu. Inače, po parlamentu se već spekuliše da bi ovaj projekat mogao da radi upravo njegov Centar, odnosno neko od njihovih eksperata - priča sagovornik „Alo!“.

Jučerašnja rasprava  u Skupštini Srbije

Jučerašnja rasprava u Skupštini Srbije | Foto: FoNet
Jeremić je Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) osnovao pre mesec dana i u njemu se nalaze bivši državni zvaničnici koji su bili deo Jeremićevog tima tokom njegovog predsedavanja Generalnoj skupštini UN-a.

CIRSD: Ne učestvujemo u projektu!

„Amandman koji je pre nekoliko dana podneo predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić odnosi se isključivo na međuresornu koordinaciju međunarodnih pregovora o održivom razvoju koji će se odvijati tokom naredne godine pod okriljem UN-a. Amandman predviđa formiranje međuresornog ministarskog tela koje bi bilo koordinisano na nivou potpredsednika Vlade, kao što je i bilo predviđeno stretegijom koja je usvojena 2008. godine“, stoji u saopštenju koje smo dobili od gog centra.
Oni su demantovali da je u pitanju bilo kakva trgovina „kvorum za amandman“.
„Amandman ne predviđa bilo kakve projekte u koje će se direktno ili posredno uključiti CIRSD-a ili Vuk Jeremić, već se isključivo odnosi na predlog za uspostavljanje neophodne međuvladine kordinacije u oblasti održivog razvoja“, dodaje se u saopštenju.

Poslednji komentari
  • Dragan Stankovic Vreme: 07.12.2013 17:37h

    Veliki genijalac Jeremic po obicaju samo gleda kako da uzme pare od drzavnog budzeta Republike Srbije. Svaki dan njegovog radnog angazovanja u Srbiji, ali bogami i UN gradjani Srbije su platili papreno. Kada je tako sposoban kao sto se hvali i kako ga promovisu njegovi poltroni po Srbiji, sto se malo ne zaposli na Zapadu, vec samo nama prodaje maglu!

  • Rodoljub Vreme: 08.12.2013 00:10h

    O parama se može razgovarati kasnije, no je Jeremićev predlog interesantana i vlada treba da razmotri kroz razgovor sa pregovaračem. Sve upućuje na sistem organizacije na višem nivou i uvodi saradnju svih učesnika vlade. Znano je da je svako minstarstvo duvalo asinhrono po na osob u svoju frulu.

  • nedjo Vreme: 08.12.2013 02:29h

    isti hamdija pozderac...

  • RUZICA Vreme: 08.12.2013 08:39h

    Gospodin Jeremic moze samo ovde da prodaje maglu, jer su Srbi neprosveceni, neobrazovani (uostalom, Megamagle su nam glavni univerziteti na kojima politicari sticu diplome). A to sto ne moze da se zaposli na zapadu je dokaz da na zapadu ne prolazi prodavanje magle, vec strucnost.

  • Zoran Vreme: 08.12.2013 09:55h

    Pa ja imam predlog da kad je covek "pametan" neka se ovim poslanicima skjine kojii ne dolaze na skupstinu ili dolaze samo na rucak u skupstinski restoran i onom ministru sto trazi procenat od kineze, pa coveku neka daju kad im on cini kvorum.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP