Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U PLANU JOŠ JEDNOSTAVNIJI MODEL

Od februara račun za struju na dve strane

Autor: R. Kantar | 09.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 19

Građani Srbije će najverovatnije već od narednog meseca dobijati nove račune za struju, koji bi, prema rečima ministarke energetike Zorane Mihajlović, trebalo da budu pregledniji i jasniji. Za razliku od starih računa, koji su zbog konfuznosti izazivali burne reakcije građana, udruženja za zaštitu potrošača, ali i ombdusmana, novi će sadržati podatke o dugu, novom zaduženju, ali i podatke o razlici u potrošnji.

U planu još jednostavniji model: Zorana Mihajlović

U planu još jednostavniji model: Zorana Mihajlović | Foto: Oliver Bunić

- Sada su objašnjene sve stavke koje predstavljaju problem - šta su fiksni troškovi, šta je varijabilni trošak, odnosno utrošena električna energija - istakla je juče Mihajlovićeva i dodala da je novina i to što će račun biti štampan sa obe strane. Na prvoj će, prema njenim rečima, biti iznos duga, potrošnje struje i koliko treba da se plati, kao i grafikon mesečne potrošnje za godinu dana, a na drugoj strani će biti svi podaci važni za obračun utroška struje.


Šta su novine
 

- Novi račun je štampan na dve strane
- Prikazuje dugovanja i po prethodnom računu
- Ima grafički prikaz potrošnje po mesecima
- Na poleđini ima podatke o popustima
- Prikazana su i stara dugovanja za TV pretplatu

- Račun će imati tri dela - u prvom je obračun utrošene električne energije po tarifama i zonama, u drugom je prikazan popust od pet odsto koji se može ostvariti, naknada za obnovljive izvore energije i mogućnost za energetski ugroženog potrošača i PDV, a u trećem delu je iznos TV preplate - objasnila je Mihajlovićeva i dodala da je ovo prvi korak i da se, uz promenu metodologije, ove godine mogu očekivati još jednostavniji računi.

Ministarka energetike dodala je i da ne podržava nameru „EPS snabdevanja“ da angažuje neku drugu kompaniju za štampanje novih računa, već da „očekuje da ‚EPS snabdevanje‘ bude sposobno da samo štampa takve račune, a ne da nekog drugog plaća gotovo 15 miliona evra godišnje“.

Dejan Vasić, direktor „EPS snabdevanja“, rekao je juče da tačan datum distribucije novih računa za struju zavisi od rokova nabavke, koja je raspisana da bi računi mogli da se štampaju dvostrano.

Podsetimo, nezadovoljstvo građana i gužve po distribucijama EPS je prvo stvorio formiranjem novog preduzeća „EPS snabdevanje“, koje se bavi naplatom struje. Potrošači su bili dodatno zbunjeni dobijanjem dve koverte sa obaveštenjima o starom dugu i novom zaduženju.

Razmatra se niža tarifa za struju


Na pitanje da li se planira produženje perioda niže tarife za struju, Mihajlovićeva je rekla da se razmatra tarifni sistem i da će eventualne promene biti napravljene posle te analize.
- Ministarstvo energetike je tražilo da se problem s TV pretplatom, koja se plaća uz struju, reši time što bi se napravile dve uplatnice ili da postoji „podračun“ za TV pretplatu, ali je ostalo da se o tome razgovara - dodala je Mihajlovićeva.
 

Poslednji komentari
  • Srbin Vreme: 09.01.2014 07:54h

    Ne znam kako sam ziveo bez grafickog prikaza do sad! Na starom racunu je isto bilo oznaceno kolika je potrosnja, koji su fiksni troskovi, ali popust je pisalo samo "11%" a ne OD CEGA. Nikako nisam uspevao da nadjem od cega ke tih 11%

  • Nobody´s Fool Vreme: 09.01.2014 08:30h

    Unapred se veselim dvostranom računu koji će mi,valjda,konačno objasniti kako uspevaju da mi na brojilu na kome je potrošnja 0 (nula) kilovata naplate i PDV,te sve nakarikaju do iznosa od 945 dinara...

  • Milos Vreme: 09.01.2014 08:59h

    Kako na podrucju Elektrosumadije i ED Pancevo postoji stavka "zajednicka potrosnja struje"- hodnici,liftovi,podstanice za grejanje,a ovde ne postoji takva stavka!Ministarka kaze da je racun slican Bosni i Hercegovini,Italiji.Nije tesko videti da takva stavka postoji na racunima u BiH,na citavoj teritoriji,a ne jednom njenom delu. Ovo je nebitna stavka za ljude koji zive u kucama,ali je bitna za stambene zgrade,

  • Dera Vreme: 09.01.2014 09:19h

    Ova glupost vise lici na neke dnevne novine nego na racun !!! Zamislite racun sa samo jednim artiklom koji potrosac treba da plati , a on ko zavesa u pozoristu !!! Ja sam mislio bice racun normalan , kad on nasminkan , e pa ministarko sminka moze svasta , jel , ali ovoliko smrada i pokvarenosti se ne moze resiti sminkom!!! A TV racu narod nece da placa i ne mozete mu nista, a posebno jer je ustavni sud nalozio da TV racune regulisu pojedinacnim ugovorima sa gradjanima , a ti ministarko znas da je taj isti ustavni sud Srbije EPSe zabranio da vrsite naplatu TV pretplate u ime RTSa jer niste registrovani za tu delatnost !!!

  • sara Vreme: 09.01.2014 09:32h

    Dve strane??? Al su ga pojednostavili svaka im cast.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP