Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA!

Od pacijentkinje obolele od raka "pozajmio" 400 evra

Autor: BRANKO JANAČKOVIĆ | 27.08.2013 - 22:00:00h | Komentara: 2

Lekar specijalista radiologije niške Klinike za onkologiju Dr Ivan Tomić osuđen je pravosnažnom presudom u Višem sudu na dve godine zatvora zbog primanja mita.

Tomića je Viši sud najpre osudio na 10 meseci zatvora jer je od I.J., supruga pacijentkinje J.J. iz Zvečana koja je obolela od raka uzeo najpre 300 a potom i još 100 evra „pozajmice“ ali je u septembru prošle godine Apelacioni sud preinačio presudu i povećao kaznu na dve godine zatvora.

pokrivalice

pokrivalice | Foto: Shutterstock

Kako I.J. ispričao na sudu doktor ga je pozvao u februaru 2010.godine u kancelariju klinike u Knez Selu da razrade „strategiju lečenja“ njegove supruge, koja je imala poodmakli stadijum raka grlića materice.
U toku razgovora je, po svedočenju I.J., doktor je više puta napomenuo da je bolest supruge opasna i teška, da će učiniti sve da im pomogne i da je jako bitno da što pre počne sa zračnom terapijom.
No, pred kraj razgovora zatražio mu je novac na zajam rečima: „E, ja sam tebe najviše zvao da te pitam nešto drugarski, da li imaš da mi daš, da mi pozajmiš 200 do 300 evra jer imam problema sa platnim karticama i treba da ih premostim, ja tako funkcionišem“.
I.J. je izjavio na sudu da mu je doktor rekao još i da od drugih pacijenata uzima novac na početku terapije pa kada završi sa terapijom on im novac vrati. Očajni suprug je izvadio iz novčanika i odmah mu dao 300 evra, priznavši pred sudom da bi mu „dao i 5.000 evra i automobil jer nije imao kud“. U martu 2010.godine od od doktora je dobio SMS „jel može neki evro za mene“, a kada ga je porukom upitao „može koliko“, stigao mu je odgovor “ako može 100 pozdrav“.
Suprug pacijentkinje je potom slučaj prijavio policiji shvativši da je „dara prevršila meru“ pa su nakon isplate druge tranše od 100 evra u kancelariju upali inspektori i uhapsili doktora.

U Višem sudu u Nišu kažu da je postupak izvršenja kazne u toku od oktobra 2012.godine i da je Tomić podneo tri molbe za odlaganje izvršenja. Prva molba je odbijena, ali sud drugu molbu usvojio prihvatajući porodične razloge koje su bili navedeni u njoj, pa mu je, na tri meseca, do 25. marta 2013.godine odložen odlazak u zatvor.
Nakon toga Tomić je je ponovo poslao molbu za odlaganje odlaska u zatvor, koja je odbijena, ali je rešenje ukinuto zbog proceduralne greške pa sud trenutno odlučuje o novoj molbi koju je podneo 11.jula.

Pokušali smo juče da čujemo i dr Tomića pozivom na kućni broj, po adresi iz sudske presude, ali nam je muški glas rekao da nije tu.

-Nije on tu, on je u zatvoru već 20 dana, rekao je muškarac koji se nije predstavio.
Dobio otkaz u KC, postupci još protiv trojice lekara
Direktor Kliničkog centra dr Zoran Radovanović kaže da je tek nedavno dobio od suda otpravak presude o pravosnažnoj osudi, nakon čega je potpisao otkaz dr Tomiću. Radovanović kaže da se po zakonu ne može dati otkaz bez pravosnažne presude na kaznu veću od šest meseci zatvora. On navodi da su u toku postupci još protiv trojice lekara zbog primanja mita (uključujući i dr Jugoslava Stojiljkovića koji je uhapšen minulog vikenda), ali da nisu pravosnažno okončani.
 
Poslednji komentari
  • Žujica Vreme: 28.08.2013 11:27h

    Pa šta je ovde novo? Čemu znak uzvika i iupitnik u naslovu? Ovo je redovna pojava, čast malobrojnim izuzecima.

  • Mima Vreme: 28.08.2013 18:34h

    Bar da ljude izlece. Stotine godina ne mogu naci lek !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP