Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAZVOJNI PUT

Od radikalskog šofera do naprednjačkog eksperta!

Autor: B. Majdarević | 30.11.2012 - 00:22:00h | Komentara: 56

Vuk Fatić, zamenik šefa informativne službe predsednika Srbije Tomislava Nikolića, počašćen je od Ministarstva spoljnih poslova titulom “ekspert“, samo zato što nema nijednu visoku državnu funkciju kojom bi bilo opravdano njegovo posedovanje službenog pasoša, saznaje “Alo!”!?

Reakcija Vuka  Fatića na „fejsbuku“:  „Da li da kažem: jadna  je ova zemlja ako ja potpadam pod kategoriju ‘ekspert‘“

Reakcija Vuka Fatića na „fejsbuku“: „Da li da kažem: jadna je ova zemlja ako ja potpadam pod kategoriju ‘ekspert‘“ | Foto: Oliver Bunić

NUNS i UNS: Diletanti

Novinarska udruženja osudila su pretnju koju je Vuk Fatić uputio našoj novinarki kada ga je pre dva dana pozvala za komentar na težak gaf koji je napravio slikajući svoju bebu prekrivenu Hitlerovom knjigom “Moj poredak sveta“. Podsetimo, Fatić je tada ljutito poručio: “Čik to objavite i završili smo za sva vremena saradnju.“
- Predsednik Srbije je napravio vrlo čudan odabir ljudi koji se u njegovo ime bave odnosima s medijima. Posle nepristojnog načina na koji je Stanislava Pak izvređala našeg kolegu Teofila Pančića, ovo ne treba da čudi. Pretnja koju vam je uputio je neprimeren i neprofesionalan gest koji najbolje dokazuje da je infobiro predsedništva jedna diletantska skupina. Ozbiljan službenik ozbiljne infoslužbe ozbiljnog predsednika nikada ne bi izgovorio takvu rečenicu - upozorava Vukašin Obradović, predesednik NUNS-a. Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović poručila je: „Oni ne smeju ni da prete novinarima ni da im uskraćuju informacije.”

Iako ima završenu samo srednju školu, nekadašnji šofer Srpske radikalne Stranke, a današnji kreator imidža predsednika republike, dobio je laskavu titulu zahvaljujući apsurdnoj praksi da se nižim službenicima u nedostatku prave dodeli ekspertska funkcija!


Iz Ministarstva spoljnih poslova, koje izdaje diplomatske i službene pasoše, juče nismo dobili odgovor na pitanje po kom osnovu je “srednjoškolac“ Fatić dobio zvanje eksperta. Međutim, u MSP-u nam je u neformalnom razgovoru rečeno da je ovo deo uobičajene procedure u diplomatiji ukoliko se isprava izdaje osobi bez visoke državne funkcije.

- Pojam „ekspert“ je univerzalan i koristi se ako osoba kojoj se izdaje pasoš nema neko konkretno državno zvanje, poput predsednika, savetnika predsednika... - poručili su iz ministarstva.

Na pitanje da li to znači da bi svaki građanin Srbije mogao postati ekspert ukoliko predsednik republike zatraži da mu se izda diplomatska ili službena putna isprava, kratko nam je rečeno: “Da.“

U ministarstvu nam međutim nisu odgovorili na pitanje koliko “eksperata“ trenutno radi na Andrićevom vencu. Zanimljivo je da se službeni pasoš, prema vladinoj uredbi, izdaje predsedniku Privredne komore, republičkom javnom tužiocu i direktoru Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, ali i državnim službenicima i rukovodećim radnicima sa posebnim ovlašćenjima u državnim organima kada putuju u inostranstvo službenim poslom, koji zahteva posedovanje takvog pasoša.

U Ministarstvu spoljnih poslova kriju broj ovakvih diplomatskih „eksperata“

U Ministarstvu spoljnih poslova kriju broj ovakvih diplomatskih „eksperata“

Nismo saznali kakva to posebna ovlašćenja ima Fatić jer se on nije javljao na telefon. Ipak, svojom diplomatskom privilegijom pohvalio se na “fejsbuk“ profilu, ne krijući i sam čuđenje zbog dodeljene mu funkcije.

- Da li da kažem jadna je ova zemlja ako ja potpadam pod kategoriju “ekspert”... - požalio se na državu zamenik šefa infobiroa predsednika države. On je zatim pokušao i da potraži obrazloženje za ovaj birokratski apsurd: “Pa ono - imam tri pobede na parlamentarnim i jednu na predsedničkim izborima.
Vodio sam najjaču informativnu službu u Srbiji. Radio u Ministarstvu za informacije. Sad radim u pres službi predsednika... Ali, ako je to dovoljno da bih bio ekspert, uz staž od 13 godina, onda dobro...”
Poslednji komentari
  • Goran Vreme: 30.11.2012 01:17h

    Prosto ne znas ko je gori. Da li bivsa vlast sa urbanim, obrazovnim ali lopovskim kadrom ili ova nova sa dziberima, primitivcima i neobrazovanima.

  • Sibi the Lord Vreme: 30.11.2012 01:20h

    Krajinje profesionalno sa vase strane, nema sta! Nesto se ne secam da ste tako napadali ljude iz DS-a, za vreme prethodnog rezima. Bas me interesuje cime je to ovaj covek zasluzio, osim mozda sto su neki ljubomorni sto nisu na njegovom mestu.

  • nista cudno Vreme: 30.11.2012 01:47h

    pa kad od grobara moze postati predsednik zasto ne bi od sofera ekspert? hahahahahhaha to samo u srbiji moze....

  • Atina Vreme: 30.11.2012 02:02h

    Novinari su ovu vest po običaju naduvali. Nekada škola nije toliko važna ako se pokažeš da si na poslu i položaju i ako odgovorno odrađuješ sve što ti se kaže. Mislim da nekada škola i nije presudnog značaja. Svi novinari koji poznaju Vuka Fatića znaju da je veliki šaljivđžija i da se zeza, a u šali ume da pretera. Mislim da dugo i savesno radi svoj posao.

  • Mislila Vreme: 30.11.2012 04:35h

    Zar ovo nije posao za Vučića? Ovo je ekspert zbog kog nam predsednik u javnosti ispada smešan. Pa ovaj ni o svom stilu i imidžu ne ume da vodi računa. Da on radi, ne bi imao vremena za FB još jedan sa hlebom bez motike, a SNS je obećao da neće biti takvih

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP