Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZA UPRAVLJANJE NEPOKRETNOSTIMA

Od Svetske banke Srbiji 36,2 miliona evra

Autor: Beta | 17.03.2015 - 13:54:00h | Komentara: 0

Svetska banka odobrila je Srbiji zajam od 36,2 miliona evra za projekat unapređenja upravljanja nepokretnostima, saopšteno je iz te međunarodne finansijske institucije.

Evri

Evri | Foto: Profimedia

U saopštenju se navodi da će zajam Srbiji pomoći da napravi tačnu, potpunu i elektronski dostupnu bazu podataka o vlasništvu nad nepokretnostima.
"Ovaj projekat podržava napore srpske vlade u sprovođenju reformi, pomažući joj da napravi bolje uslove poslovanja i otvaranja novih radnih mesta, kao i njene evropske integracije", kaže šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.
Ističe da će bolja dostupnost informacija o nekretninama privući investitore, smanjiti troškove i znatno skratiti vreme potrebno za njihova ulaganja.
Verheijen smatra i da razvoj tržišta nepokretnosti treba da podstakne rad malih i srednjih preduzeća koja nepokretnosti koriste kao obezbeđenje za uzimanje kredita.
I pored toga što je Srbija u poslednjoj deceniji znatno unapredila sređenost podataka o nepokretnostima, u toj oblasti još zaostaje za standardima EU.
"Srbiji su potrebne investicije u geodetsku infrastrukturu, a usluge Republičkog geodetskog zavoda treba poboljšati kako bi podaci svima bili dostupni, naročito marginalizovanim grupama", ocenjuju iz Svetske banke.
Dodaje da su podaci o zemljištu, vlasništvu, zgradama, infrastrukturnoj mreži, koji se nalaze u RGZ, od ključnog značaja za mnoge usluge koje građanima pružaju državne institucije i da zato treba da budu sveobuhvatne i lakše dostupne.
"Republički geodetski zavod je dobio nova ovlašćenja, kao recimo ona koja se tiču procene vrednosti nepokretnosti i upis zgrada u katastar. Međitim, nije sigurno da ta institucija načinom na koji sada posluje može da osigura te usluge na održiv način", stoji u saopštenju.
Prihod od poreza na nepokretnosti je relativno mali u Srbiji, jer se godišnje od njega prikupi oko 0,6 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda, dok se u zemljama OECD-a prikupi 1,8 odsto BDP-a.
Srbija nema tačne i kompletne podatke kako bi se utvrdila osnovica plaćanja poreza. Koriste se i zastarele metode procene vrednosti, a poreske stope su niske.
Prva komponenta projekta unapređenja upravljanja nepokretnostima baviće se tima pitanjima i poboljšaće se sistem naplate poreza kroz razvoj registra prodajnih cena nepokretnosti, razviće se elektronski model za obradu podatke, a sprovešće se i pilot projekat poreskih stopa i naplate poreza u lokalnim zajednicama.
Projekat će pomoći i izradu registra zgrada. Unaprediće se način procene vrednosti kroz obuku procenjivača i uvođenje međunarodno priznatih standarda procene.
Druga komponenta projekta baviće se dostupnošću podataka elektronskim putem, a treća unapređenjem poslovanja RGZ, navode iz Svetske banke.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP