Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRAZNIK RADA, 1. MAJ, U SRBIJI I OVE GODINE BEZ MASOVNIH PROTESTA

Od uranka do sumraka!

Autor: Sanja Đorđević | 30.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Srbija će za Praznik rada, izgleda biti jedina evropska zemlja u kojoj neće biti masovnih radničkih protesta, ali će biti masovnog krkanluka.

Iako se u Srbiji dnevno ugasi 196 radnih mesta, sindikati  nisu za masovne proteste

Iako se u Srbiji dnevno ugasi 196 radnih mesta, sindikati nisu za masovne proteste | Foto: Jelena Ivanović

To što zarada ne pokriva potrošačku korpu, što 8.000 poslodavaca ne uplaćuje poreze i doprinose ili što čak 45.000 radnika u Srbiji ne prima platu, a kod 250.000 njih zarada kasni, izgleda nisu dovoljni razlozi da bar za 1. maj domaći sindikati organizovanjem jedinstvenog protesta iskažu radničko nezadovoljstvo. Razlog za ovakvu situaciju sindikalne vođe vide kako u „korumpiranosti sindikata“ tako i u “razmaženosti radnika naviknutih da se za njihova prava uvek neko drugi bori”.


- Srpski radnik je zaboravio smisao 1. maja kao praznika rada, a to je da se izađe na ulicu i pokaže koliko smo ljuti i nezadovoljni svojim stanjem. To treba da bude momenat za slanje političke poruke nezadovoljstva, a ne prilika za krkanje na uranku - ocenio je za “Alo!” Branislav Čanak, lider UGS “Nezavisnost”. On ističe da su se istovremeno sindikati pretvorili u interesne organizacije koje “razvijaju privredne aktivnosti koje se zovu trgovina svim i svačim što, u stvari, razvija korupciju i sivu ekonomiju”.

Ranka Savić

Ranka Savić | Foto: FoNet


- Takav sindikat za vladu nije opasan i zato imamo situaciju da se u proseku dnevno gasi 196 radnih mesta. Zbog toga svi moramo biti zabrinuti, čak i oni koji danas imaju posla, jer je neizvesno da li će ih i sutra čekati radno mesto. Krajnje je vreme da se svi probudimo i pokrenemo - zaključio je Čanak koji podvlači da su usled gašenja radnih mesta, ali i nezadovoljstvom sindikatima, ove organizacije u poslednjih pet godina izgubile oko pet odsto članstva.

Predsednica ASNS Ranka Savić, međutim, smatra da su za stanje zaposlenih u Srbiji, ali i onih nezaposlenih, odgovorni reprezentativni sindikati koji su članice Socijalno ekonomskog saveta - Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost“.

Branislav Čanak

Branislav Čanak | Foto: FoNet


- Ne mogu se imati samo privilegije, mora se imati i odgovornost. Zato su “reprezentativni” sindikati odgovorni što u Srbiji nema sindikalnog pokreta, što smo jedina evropska država u kojoj za 1. maj neće biti protesta, što smo država u kojoj je pet odsto mladih nezaposleno. Radnici Evropske Unije će izaći na ulice, izraziti nezadovoljstvo zaradama od 2.000 evra. U isto vreme mi ćemo naših zarađenih 200 evra potrošiti na uranku - istakla je Savić.

Hrvati ruše vladu, Srbi u protestnim šetnjama


Obeležavanje Praznika rada šetnjom u Beogradu najavio je najpre Savez samostalnih sindikata, a potom i odvojenu protestnu šetnju Policijski sindikat, Novi sindikat zdravstva i Sindikat industrijskih radnika “Sloga”. U Hrvatskoj su, međutim, čelnici pet sindikalnih organizacija danima unapred pozivali građane na masovno okupljanje 1. maja na protestni skup protiv politike na vlasti. Prvomajske proteste protiv hrvatske vlade podržali su katolička crkva, veteranska udruženja, kao i neke političke stranke, poput Hrvatskih laburista.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP