Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PITA SE VUČIĆ

Od Vlade Srbije zavisi da li Šešelja puštaju iz Haga!
Šešelj poručio Vladi Srbije: Ne igrajte se glavom!

Autor: Tanjug | 25.06.2014 - 09:08:00h | Komentara: 7

Sudsko veće Tribunala za bivšu Jugoslaviju u slučaju Vojislava Šešelja pozvalo je Holandiju (kao zemlju domaćina suda) i Vladu Srbije da se izjasne o garancijama u vezi sa eventualnim privremenim puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja.

Kad se vrati iz Haga,  pravo na ručak u  Skupštinu:  Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj | Foto: A. Anđić

Kako saopštava Haški tribunal, veće traži od Vlade Srbije da potvrdi da li može da osigura precizno navedene mere.
Kao prvo, da odredi jednog ili više zvaničnika koji će pratiti Šešelja od aerodroma u Holandiji do mesta gde će boraviti privremeno na slobodi i da to isto obezbedi prilikom njegovog povratka u Holandiju.
Zatim da na zahtev veća ili strana, olakša sve vidove saradnje i komunikacije između strana i osigura njihovu poverljivost.
Da osigura da Šešelj bude u kućnom pritvoru na adresi koju će srpske vlasti prijaviti Tribunalu, kao i da svako njegovo kretanje iz zdravstvenih razloga bude u pratnji policijskih vlasti Srbije.
Vlada Srbije treba da se izjasni i o tome da li može da osigura da Šešelj odmah bude uhapšen u slučaju da prekrši ove uslove, da mu uzme pasoš i ne dopusti mu bilo kakvo kretanje/putovanje sa lokacije gde će boraviti.
Vlada takođe treba da potvrdi da li može da osigura Šešeljevu ličnu sigurnost i bezbednost tokom boravka na privremenoj slobodi, kao i da odmah obavesti Tribunal o bilo kakvoj pretnji njegovoj bezbednosti i sigurnosti i da pruži detaljan izveštaj o tome.
Od srpskih vlasti se traži i da osiguraju da Šešelj ne dođe u kontakt sa žrtvama i svedocima i da ne utiče na njih na bilo koji način, te da obaveste Veće u slučaju da Šešelj prekrši uslove svog privremenog puštanja na slobodu.

Hag

Hag | Foto: AP

Vlada Srbije treba da dostavlja izveštaj Sudskom veću svakih 14 dana, navodi se u saopštenju Tribunala.
Obe vlade imaju sedam dana, od prijema zahteva, da se izjasne o tome.
SRS organizuje doček Šešelja za Vidovdan

Šešelj: Ne igrajte se glavom!

- Vojislav Šešelj upozorava režim u Beogradu da se ne igraju glavom i da ne daju nikakve garancije protiv njegove volje. Šešelj se već izjasnio pod kojim uslovima bi prihvatio eventualno puštanje na privremenu slobodu i postupanje režima suprotno Šešeljevim uslovima predstavljalo bi direktan obračun s njim. Ako bi režim Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića postupio po nalogu pretresnog veća, onda bi sa njima učestvovali u zaveri protiv dr Vojislava Šešelja – navodi se u saopštenju SRS.

U nastavku saopštenja Srpska radikalna stranka upozorava da je „ova igra Haškog tribunala oko privremenog puštanja na slobodu predsednika srpskih radikala još jedan dokaz da je veće moralo doneti odluku o obustavljanju postupka i trajnog puštanja na slobodu Vojislava Šešelja jer bi jedino takvo rešenje imalo smisla posle dvanaest godina protivpravnog pritvora u Haškom tribunalu“.


SRS je za subotu u 12 sati na Trgu Republike u Beogradu zakazala skup povodom dočeka Vojislava Šešelja.
Sudsko veće je u odluci koja je doneta 13. juna, uputilo nalog da se strane u postupku, uključujući optuženog, izjasne o mogućnosti da optuženi bude privremeno pušten na slobodu.
Šešelj je obavestio Pretresno veće da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, ne prihvata nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije, dok Tužilaštvo nije eksplicitno saopštilo da li je za ili protiv privremenog puštanju na slobodu Vojislava Šešelja.
Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.
Od tada je u pritvoru u Ševeningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želeo da iznosi nikakve argumente odbrane.
Završne reči održane su u martu 2012, a izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar 2013. godine.
Šešelj je, međutim, u julu 2013. zatražio izuzeće sudije Harhofa zbog sumnje u njegovu pristrasnost.
Sud je prihvatio Šešeljev zahtev i umesto Harhofa je imenovan sudija Mandiaje Nijang.
Optuženi je početkom godine zatražio da bude oslobođen ili da suđenje počne ispočetka jer, kako je naveo, nije pravično da postupak bude nastavljen uz sudiju koji nije pratio postupak od početka.
Odvojeno od optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, Šešelj je u tri postupka osuđen zbog nepoštovanja suda, na 15, 18 i 24 meseca zatvora.
Poslednji komentari
  • Prle Vreme: 25.06.2014 10:21h

    Ova odluka tribunala nije nista drugo do dobar test Zapada za sadašnju vlast i društvo u Srbiji. Gej paradom, recimo, dokazuju da je ova vlast neosetljiva na moralne i prirodne zakone. A ako još uspeju da zadrže Vojvodu u kućnom peitvoru i da pritom neutrališu Šešeljev uticaj na dešavanja u Srbiji, time će pokazati da u Srbiji više nema nikakve snage za borbu za slobodu i život dostojan čoveka. I tada im (odnosno njihovim gazdama na Zapadu) ništa ne stoji na putu. Tada će moći bez problema da nam usvajaju ovakav zakon o radu, da pljačkaju narod, šikaniraju neposlušne, pretvore Srbiju u novu Hvanu i Tajland (lep smo narod, pa što nas ne bi prodavali) i sl.... Setiće se mnogi tada Šešelja, sada je šansa da stanemo uz ovog nepokolebljivog čoveka i pružimo otpor ovom režimu i svekolikom propadanju.

  • prof Vreme: 25.06.2014 12:52h

    Bruka i sramota za Srbiju. Kada tako drze coveka i kada se drzava tako "brine" za njega, sta bi ova zemlja sa nama obicnim ljudima. To nema nigde u svetu: Amerika bi kopala i rukama i nogamam da zastiti svog drzavljanina. E jadna Srbijo...

  • Zokili Vreme: 25.06.2014 13:23h

    Joj koga briga više za ispušenu lulu zvanu Vojislav Šešelj. Sada u ovom trenutku nam fali samo on da se bavimo oko njega, a ne reformama koje su započete u svim sektorima.

  • asid Vreme: 25.06.2014 13:32h

    Šešelj je 2003 godine odveden u Hag samo da ne bi ometao rad tadašnjeg prvog demokratskog premijera Srbije, tako ga zovu ovi što su ga streljali a ustvari on je dobio mandat od Milana Milutinovića koji je poznat po tome što se nije mešao u svoj posao, sad ga vraćaju u Srbiju kako bi ometao rad stvarno prvog demokratskog premijera koji je na izborima dobio natpolovičnu većinu!

  • rade Vreme: 25.06.2014 14:41h

    vidi ga ovaj Zokili SNS bot,sto lupeta :D kolk'ko vas je jbt...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP