Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAHRANA I SEĆANJE

Od zločina u Srebrenici prošlo 18 godina!

Autor: E. A. | 11.07.2013 - 10:26:00h | Komentara: 2

Danas se obeležava 18 godina od zločina u Srebrenici. U Potočarima će biti pokopani ostaci još 409 identifikovanih žrtava. Do sada je sahranjeno 5.657 osoba.

Srebrenica Potočari

Srebrenica Potočari | Foto: AP

Zemlje EU i većina zemalja regiona obeležiće današnji dan kao Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine, u skladu sa preporukom Evropskog parlamenta.

Ratko Mladić

Pre 18 godina snage Vojske Republike Srpske ušle su u Srebrenicu. U ovoj bošnjačkoj enklavi, koja je tada formalno bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, potom je izvršen masakr nad lokalnim stanovništvom.

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije, ulaskom vojske pod komandom Ratka Mladića u grad.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula 1995. organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, izvršivši genocid. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana.

Preporuku Evropskog parlamenta da se 11. jul proglasi za Dan sećanja na žrtve Srebrenice od zemalja regiona prihvatile su Hrvatska, Crna Gora i Makedonija, usvajanjem deklaracija u parlamentu.
Skupština Srbije takođe je, u martu 2010, usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ali se nije izjasnila o preporuci Evropskog parlamenta da 11. jul proglasi za Dan sećanja na žrtve Srebrenice.
U Parlamentu BiH nije prošao predlog da 11. jul bude proglašen za Dan sećanja na žrtve Srebrenice, pa se godišnjica genocida počinjenog u julu 1995. u tom gradu obeležava samo u jednom entitetu, u Federaciji BiH.
Evropski parlament je u januaru 2009. usvojio rezoluciju kojom je 11. jul proglašen za Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i pozvao zemlje članice EU, kao i države Zapadnog Balkana da podrže tu odluku.
Međunarodni sud pravde u Hagu u februaru 2007. presudio je da je u Srebrenici u julu 1995. počinjen genocid. Prema presudi tog suda, tadašnja SRJ nije odgovorna za genocid u Srebrenici ali jeste odgovorna što nije učinila ništa da ga spreči niti da kazni počinioce.

"Srbija i njen parlament će uvek biti opredeljeni da čuvaju sećanje na žrtve surovih oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina dvadesetog veka", navodi se u saopštenju kolegijuma Skupštine Srbije.

Skupština: Duboko poštovanja žrtava u Srebrenici

Skupština takođe, kako se navodi, na istovetan način, izražava svoje žaljenje i saučešće porodicama nevinih civilnih žrtava srpske nacionalnosti u sukobima u Bosni i Hercegovini.
Parlament Srbije je izrazio nadu da će svi narodi u BiH, kao i u drugim državama bivše Jugoslavije, nastaviti proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.
"Na taj način moguće je okrenuti se budućnosti, miru i prosperitetu u čitavom regionu", navodi se u saopštenju i dodaje da je tekst saopštenja usvojen većinom glasova Kolegijuma.

Poslednji komentari
  • Курчања Vreme: 11.07.2013 13:20h

    Докле више са том надуваном Сребреницом ?

  • Somebody Vreme: 11.07.2013 16:17h

    ALO! Svaka cast za objektivnost.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP