Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKI BROJ MESNIH INDUSTRIJA UOPŠTE NE KOLJE, VEĆ UVOZI IZNUTRICE

Odakle meso, kad skoro niko ne kolje

Autor: Ivana Žigić | 23.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Industrije mesa u Srbiji, umesto žive stoke i živine i domaćeg mesa prve klase, sve masovnije koriste meso iz uvoza najlošijeg kvaliteta.

Industrija mesa  „Matijević“ za tri  meseca zaklala čak  1.561 govedo, a neke  druge kompanije  samo 12 grla stoke

Industrija mesa „Matijević“ za tri meseca zaklala čak 1.561 govedo, a neke druge kompanije samo 12 grla stoke | Foto: Goran Srdanov

Tako pojedine kompanije za prva tri meseca ove godine nisu zaklale nijedno prase, pile ili jagnje, te je pitanje od kakvog mesa prave svoje proizvode. Dok je, s jedne strane, Industrija mesa „Matijević“ za tri meseca zaklala čak 1.561 govedo, jedna druga velika mesna industrija ih je zaklala samo 12. I u odnosu na 1,3 miliona pilića, koliko ih je zaklano u „Matijeviću“, prvi sledeći po broju zaklanih pilića ima samo 735 komada za tri meseca. Slična situacija je i sa prasićima, kojih je „Matijević“ zaklao 1.272, jagnjićima kojih su zaklali 650 i svinjama kojih je u „Matijeviću“ zaklano 67.297, te se postavlja logično pitanje od kakvog mesa ostali domaći proizvođači, koji znatno manje kolju, prave salame, paštete, viršle i ostale mesne proizvode.


- Primera radi, mi pileće viršle pravimo od naše sirovine, jer imamo i farme pilića i našu pileću klanicu, a proizvodimo i stočnu hranu. Svakodnevno zakoljemo od 15.000 do 20.000 pilića, godišnje 4.000.000 komada. Imamo sopstvene farme svinja, junadi, prasića i pilića, kao i svoje sirovine. S druge strane, industrije koje nemaju sopstvene sirovine moraju kupovati sirovinu za preradu - objašnjava ove podatke za „Alo!“ Milijana Bandić, rukovodilac sektora marketinga u „Matijeviću“.
Da nam industrije mesa pakuju meso nižeg kvaliteta u svoje proizvode, potvrđuje Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

- Mesni prerađivači u Srbiji su uvezli prošle godine iz inostranih klanica 35.000 tona mesa najlošijeg kvaliteta, odnosno potkožne svinjske masnoće, kožura, creva i iznutrica - ističe Gulan. Kako kaže, pravljena od takvog mesa, pašteta je bukvalno jeftinija od metalne konzerve u kojoj se nalazi. Kako zaključuje, mesna industrija zato mora da bude pod nadzorom, odnosno da se redovno kontroliše meso.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), zapitao je dokle građani Srbije neće znati ni šta, ni odakle, ni koliko zdravo jedu?
- I dodatno se pitam, gde se prodaju sve te tone uvezenog mesa, kad svi naši trgovci tvrde da prodaju isključivo meso domaće proizvodnje - zaključio je Papović.
Poslednji komentari
  • Goran Vreme: 24.04.2015 00:07h

    Daj molim te, Matijević. On mi našao da priča o industriji mesa. Kvalitet velika 0, meso se oseća, blago je reći smrdi ali ne na pokvareno već nako zna kakve hemikalije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP