Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSTAJE U PRITVORU

Odbačen zahtev Ratka Mladića za oslobađanje

Autor: Tanjug | 15.04.2014 - 13:23:00h | Komentara: 0

Pretresno veće Haškog tribunala odbacilo je u potpunosti zahtev Ratka Mladića za oslobađanje od krivice u vezi sa genocidom i više pojedinačnih zločina i zaključilo da bivši komandant Vojske Republike Srpske treba da odgovara po svim tačkama optužnice.

Pretresno veće Haškog tribunala odbacilo je u potpunosti zahtev bivšeg komandanta glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića za oslobađanje od krivice u vezi sa genocidom i više pojedinačnih zločina i zaključilo da Mladić treba da odgovara po svim tačkama optužnice.

Mladić

Ratko Mladić: foto Printskrin

Veće je, takođe, odbacilo argumente Mladićeve odbrane da treba odbaciti komandnu odgovornost optuženog za zločine koje su počinile grupe koje nisu bile u sastavu VRS.

U obrazloženju odluke, Pretresno veće je ocenilo da pravilo 98 bis treba razmatrati u vezi sa tačkama u celini, a ne sa optužbama u okviru tih tačaka, te stoga nije razmatralo zahteve odbrane vezane za pojedinačne incidente u pojedinim tačkama.

Ratko Mladić

Ratko Mladić

 

Veće je zaključilo da optuženi treba da odgovara za sve tačke optužnice, pošto po pravilu 98 bis treba proceniti da li postoje dokazi koji mogu da potkrepe osuđujuću presudu po svakoj tački optužnice, bez obzira na to da li je odbrana eksplicitno osporila sve tačke, navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

U vezi sa tačkama 1 i 2, Veće je zaključilo da postoje dokazi o genocidnim delima koji su izvedeni u 15 opština Bosne i Hercegovine uključujući Srebrenicu i da dokazi pružaju informacije o genocidnim namerama počinitelja.

Veće je, na osnovu dokaza, zaključilo da je u periodu koji obuhvata optužnica postojao udruženi zločinački poduhvat u kojem su učestvovali članovi političkog rukovodstva bosanskih Srba i glavnog štaba VRS, uključujući optuženog Mladića i bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Prema mišljenju Veća, postoje dokazi da je optuženi značajno doprineo sprovođenju združenog zločinačkog poduhvata.

Cilj je bio da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone sa teritorija BiH na koje su Srbi polagali pravo, a optuženi Mladić je, kao komandant glavnog štaba VRS, sproveo određene mere u cilju ostvarenja takozvanih "strateških ciljeva", rekao je predsedavajući sudija Alfons Ori.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP