Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MEĐUNARODNI SUD U HAGU DONEO PRESUDU

Odbačene tužbe Srbije i Hrvatske za genocid?

Autor: Tanjug | 21.01.2015 - 08:27:00h | Komentara: 2

eđunarodni sud pravde u Hagu doneo je presudu po uzajamnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, koja će, uz obrazloženje, biti saopštena u prvoj nedelji februara, piše beogradska štampa.

Međunarodni sud pravde u Hagu

Međunarodni sud pravde u Hagu

Stručna javnost, prenose "Politika", Danas" i "Večernje novosti", ocenjuje da najveće izglede ima odluka o odbacivanju obe tužbe.

Kako navodi "Politika", još se u strogoj tajnosti drži šta stoji u ovoj odluci, ali stručnjaci za međunarodno pravo ne očekuju da će sudije presuditi u korist jedne od strana u procesu, već su bliži uverenju da će doneti presudu u kojoj će obe strane biti proglašene krivima za neke od zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih, odnosno srpskih jedinica.

"Politika", međutim, podseća i da je ovaj sud znao i neprijatno da iznenadi Beograd svojim odlukama, kao kada je 2007. konstatovao da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu jer nije učinila sve što je u njenoj moći da spreči zločin u Srebrenici, dok je 2010. taj isti sud presudio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

List podseća i da će već 6. februara doći do promene u sudskom veću od 15 članova, kada će u ovom sudu Ujedinjenih nacija u Hagu zakletvu položiti troje novih sudija s mandatom od devet godina - Jamajčanin Patrik Lipton Robinson, Džejm Ričard Kroford iz Australije i Kiril Gevorgijan iz Rusije.

"Večernje novosti" su, u tekstu o odluci sudija Međunarodnog suda pravde u Hagu, nešto preciznije i pišu da će ona biti saopštena 3. februara.

List dodaje, pozivajući se na informativnu službu Suda, da će oni vrlo brzo objaviti kada će biti javna sednica na kojoj će saopštiti ishod glasanja.

Da je presuda u sporu Srbije i Hrvatske doneta, saznaje i "Danas", koji podseća da je glavna rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. počela 3. marta prošle godine i da je trajala mesec dana.

Tokom mesec dana usmene rasprave, ispitivanja svedoka, iznošenja dokaza i suočavanja argumenata, zastupnici i hrvatske i srpske strane smatrali su da su uspeli da dokažu genocid koji je pocinila druga strana.

Glavni argument hrvatskog pravnog tima bila je "genocidna namera" Beograda, koja se pokazala "u nizu zločina počinjenih nad Hrvatima, po istom obrascu i u približno isto vreme".

S druge strane, navodi "Danas", glavni argument srpskog pravnog tima su dokazi o genocidnoj nameri koji se nalaze u transkriptima Brionskog sastanka, gde je Franjo Tuđman sa vojnim vrhom Hrvatske dogovorio operaciju Oluja, "koja je rezultirala genocidom".

Poslednji komentari
  • ESMA Vreme: 21.01.2015 10:52h

    Iz perspektive gradjanina jedne od ove dve zemlje jasna mi je ,i podrzavam odluku suda o ravnopravnoj krivici dve sukobljenje zemlje sa nacional-komunistickim vodjstvom,ali mi nije jasno koje moze biti obrazlozenje za prihvatanje deklaracije o nezavisnost mimo UN.Ali najlakse je tacna zapazanja proglasit naivnim-detinjastiom.

  • Драгомир Vreme: 21.01.2015 13:17h

    Мој последњи коментар због крајњег безобразлука у вези ,,Упиши обе речи,, где једино код вас у АЛО се траже да бајемо како би смо разазнали шта су пијана слова.Зато вас ја и називам ,,ГОСПОДО КОМЕНТАРА 0,,! ПС.Идемо опет да бајем шта су пијана слова!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP