Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAKON IZUZEĆA SUDIJE HARHOFA:

Odbijena Šešeljeva žalba na odluku o nastavku procesa!

Autor: Beta | 06.06.2014 - 17:30:00h | Komentara: 1

Haški tribunal odbio je danas žalbu Vojislava Šešelja na prvostepenu odluku o nastavku procesa s novim sudijom, posle izuzeća sudija Frederika Harhofa (Harhoff) na zahtev samog Šešelja.

„Neću da vidim nikog iz SNS-a“: Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj

U januaru ove godine, Šešelj je u žalbi zatražio da ga Tribunal ili oslobodi ili da suđenje počne ispočetka.
U danas objavljenoj odluci, apelaciono veće je ocenilo da je diskreciono pravo raspravnog veća u postupku protiv Šešelja da odluči o nastavku procesa "u interesu pravde". Time je, po današnjoj odluci, postignuta ravnoteža izmedju prava optuženog i interesa pravde.
Šešelj, po odluci, nije dokazao da je raspravno veće počinilo grešku kada je odlučilo da proces nastavi pošto se novoimenovani sudija Madaje Nijang (Madiaye Niang), koji je zamenio izuzetog Harhofa, upozna s predmetom, čitajući spis čitavog procesa i pregledajući video snimke iskaza svedoka, iako je to "bez presedana" u praksi suda.
Šešeljevu tvrdnju da je proces nepravičan i da se ne može spasiti zbog kršenja njegovih proceduralnih prava, žalbeno veće odbacilo je kao izlišnu, navodeći da je raspravno veće taj argument optuženog već ranije odbacilo.
Odbacujući tvrdnju optuženog da je prekršeno i njegovo pravo na sudjenje u razumnom roku, apelaciono veće ocenilo je da činjenica da je Šešelj bez presude u pritvoru skoro 12 godina, "nije predrasuda prema njemu, sama po sebi".
Odluci o odbijanju Šešeljeve žalbe suprotstavio se sudija Kofi Kumelio Afandje, koji je naznačio da striktna primena pravila Tribunala nalaže poništavanje ne samo odluke o nastavku sudjenja, nego i čitavog procesa.
"Ne mogu se pridružiti većini u potvrdjivanju odluke o nastavku procesa kada je pravičnost dosadašnjeg procesa dovedena u pitanje, a nije bilo iskrene procene, istrage, dokaza ili odluke da je postupak bio pravičan i siguran", podvukao je sudija Afandje.
U zaključku svog suprotnog mišljenja, sudija Afandje naglasio je da bi apelaciono veće Tribunala trebalo da poništi odluku o nastavku procesa Šešelju s novim sudijom i proceni da li je ispravnije održati novo sudjenje ili u potpunosti odbaciti predmet protiv lidera Srpske radikalne stranke.
Poslednji komentari
  • Dragorad Vreme: 06.06.2014 23:09h

    Šešelj ni po jednoj tački optužnice nije kriv plaše ga se da ga pušte jer bi bilo tumbanja u srbiji a i šire.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP