Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRETILI IM?

Odbor povukao poziv Tačiju da dođe u Beograd

Autor: Tanjug | 20.04.2015 - 18:36:00h | Komentara: 1

Omladinski odbor za obrazovanje opozvao je danas poziv Hašimu Tačiju za učešće na konferenciji Evropske integracije Zapadnog Balkana: Zajedno možemo bolje, 24. aprila u Beogradu, saopšteno je iz tog odbora.

Poslao bi specijalce u Obrenovac: Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: EPA

Iz tog odbora tvrde da su to uradili pod pritiskom i pretnjama koje su im, kako kažu, upućene prethodnih dana, a koje oni shvataju vrlo ozbiljno.

Navode da imaju poverenje da će nadležne institucije svoj posao raditi odgovorno i da će postupati po podnetim krivičnim prijavama.

- Otkad je u medijima objavljena radna verzija agende trpeli smo snažne političke pritiske i pretnje različitih organizacija i pojedinaca u nameri da do najavljenog susreta ne dođe, navodi se u saopštenju.

Tvrde i da razumeju da je prerano za ovakav vid susreta, te da im je žao zbog propuštene prilike da se pošalje jaka poruka o potrebi da zemlje u regionu čvrsto sarađuju na putu evropskih integracija.

Ideja ovog programa, kako se navodi, bila podsticanje multi-perspektivnog pristupa diskusijama o temama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana.

- Smatramo da je razmena iskustava među profesionalcima poreklom iz regiona neophodna jer je preduslov za bolju integraciju u EU strukture. Do susreta ministara u Beogradu neće doći, ali tokom predviđenog panela Omladinski ambasadori pomirenja još jednom će pokazati šta je dobar primer regionalne saradnje - susreli se oni u Beogradu, Skoplju, Sarajevu, Prištini ili negde u Evropi, stoji u saopštenju.

Navodi se da su pozivnice otkazane i ministrima spoljnih poslova Srbije, BiH i Makedonije.

- Odluku da povučemo pozive ministrima doneli smo nakon višečasovnih konsultacija jer se cela negativna kampanja i konotacija koju je ova konferencija dobila, kosi sa našim radom i programima. U istom trenutku, ovo ni na koji način ne utiče na održavanje konferencije koja je mnogo više od pojedinačnih govornika i na kojoj ćemo predstaviti rezultate dosadašnjeg rada, kažu iz Omladinskog odbora.

Napominju da su trogodišnjeg programa radili sa mladim liderima na suočavanju sa prošlošću i njenom prevazilaženju mirnim putem, te da su tom prilikom isticali značaj nenasilnog rešavanja konflikata i izuzetnu vrednost međusobnog poštovanja, dijaloga i saradnje.

To će, kažu, raditi i ubuduće kroz njihove programe, kako bi budući donosioci odluka bili senzibilisani za teme pomirenja i radili na zajedničkom nastupu pred evropskim institucijama za boljitak svojih gradjana jer zajedno sasvim sigurno možemo bolje i više.

Ranije danas su vlasti Srbije odgovorile i zvanično kosovskim organima da će zamenik premijera Kosova Hašim Tači biti uhapšen ukoliko 24. aprila dođe u Beograd.

Poslednji komentari
  • peras Vreme: 20.04.2015 19:41h

    KAda on ne bude pretnja po stabilnost Srbije i kada mi odlucimo kao i oni da ne puste nase zvanicnike na nase KOsovo,toboze zbog govora punih mrznje onda mu treba dati da udje u severni deo Srbije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP