Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Odbrana Kneževića
traži oslobadjajuću presudu!

Autor: | 17.10.2012 - 16:16:00h | Komentara: 1

Odbrana ministra poljoprivrede i šumarstva Gorana Kneževića predložila je danas Specijalnom sudu u Beogradu da ga oslobodi optužbi za malverzacije sa gradjevinskim zemljištem u Zrenjaninu i izrekne mu oslobadjajuću presudu.

Goran Knežević

Goran Knežević ispred Specijalnog suda | Foto: Emil Čonkić

"Nema dokaza da je Knežević izvršio dela za koja se tereti i tražimo jedinu moguću presudu, a to je oslobadjajuća presuda", rekao je u završnoj reči njegov branilac Krsto Bobot na sudjenju u Specijalnom sudu.


Knežević je optužen da je dok je bio gradonačelnik Zrenjanina organizovao grupu čiji su članovi ostali optuženi, pa su u postupcima javnih nabavki i davanjem u zakup gradskog gradjevinskog zemljišta kršili Zakon o javnim nabavkama, dajući u zakup zemljište po cenama nižim od ekonomskih.

Tužilaštvo je sredinom septembra u završnoj reči predložilo da Kneževića i njegove saradnike oglasi krivim i izrekne kazne od dve do šest godina, jer su zloupotrebom službenog položaja malverzacija s gradjevinskim zemljištem od 2006. do 2008. godine oštetili budžet Zrenjanina za 150 milion dinara.

Kneževićev branilac podsetio da je Knežević javna ličnost i da mu osim suda sudi i javnost.

Aludirajući na to da je Knežević opet ministar u Vladi on je naglasio da je javnost već "dala svoje mišljenje".

Bobot je ocenio da je motiv za pokretanje krivičnog postupka protiv njegovog branjenika zapravo politički sukob sa vrhom Demokratske stranke, tvrdeći da su ga čelnici DS-a osudili još u pretkrivičnom postupku.

Zbog toga su, kako je naveo, njegovi branioci podneli krivičnu prijavu protiv tadašnjeg ministra za zaštitu životne sredine Olivera Dulića po kojoj još nije postupljeno.

Advokat je podsetio i da se Knežević nije pozvao na imunitet na šta ima pravo od letos kada je postao ministar, jer mu je, kako je istakao, cilj da se utvrdi materijalna istina i da je reč o političkom postupku od strane prethodne vlasti.
Kako je najavila predsednica sudskog veća Maja Kovačević prvo će završne reči izložiti advokati svih optuženih, a potom će govoriti optuženi, kojih je pored Kneževića, 20, mahom bivših gradskih funkcionera Zrenjanina.

Oni su optuženi za malverzacije gradjavinskim zemljištem i nameštanje tendera i terete se za krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja i primanje i davanje mita.

Pošto svi optuženi i njihovi branioci izlože svoje završne reči do kraja ove sedmice, sudsko veće sudije Maje Kovačević zakazaće izricanje prvostepene presude.
Na tu presudu, tužilaštvo i odbrana moći će da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Knežević je letos postao ministar, kao kadar Srpske napredne stranke, ali nije iskoristio svoje pravo da se pozove na imunitet.

Bio je uhapšen 1. oktobra 2008. godine pod sumnjom da je "organizator gradjevinske mafije" i u pritvoru je proveo 13 meseci, posle čega je pušten da se brani sa slobode.

U januaru 2010. godine se pridružio naprednjacima, pošto je prethodno bio član Demokratske stranke.

Knežević je, pored ostalog, optužen i zbog davanja gradjevinskog zemljišta u zakup po cenama nižim od tržišnih. On je na početku sudjenja odbacio sve navode optužnice, tvrdeći da je proces protiv njega politicki i montiran i da mu je hapšenje namestio predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Pripadnici te grupe se sumnjiče da su krivična dela izvršili na položajima gradonačelnika, načelnika odeljenja, direktora javnih preduzeća, tako što su na nezakonit način davali u zakup nezigradjeno gradjevinsko zemljište u Zrenjaninu čiji je vlasnik Republika Srbija, a korisnik Opština Zrenjanin, navodi se u optužnici.
Poslednji komentari
  • laki Vreme: 17.10.2012 16:45h

    kad promene tužioce i sudije desovske kadrove i kad se bude poštovalo istina i pravda srbija će da krene napred a vrlo brzo ćemo morati da platimo ogromne oštete za lopovske krađe prošle vlasti ( bk tv, beko, i druge) a ko nije igrao po želji vlastodržaca završio je sa tužbom o zloupotrebi službenog položaja a pltronima su tužbe zastarile.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP