Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ZAKON O RADU

Odeš na pauzu, dobiješ manju platu!

Autor: Alo.rs | 17.04.2015 - 00:09:00h | Komentara: 53

Okvirni predlog potpuno novog zakona o radu, na kome već radi ekspertski tim Ministarstva rada, trebalo bi da bude gotov do kraja godine, a njime će se najverovatnije izaći u susret poslodavcima, koji traže ukidanje plaćene pauze za ručak, toplog obroka i prevoza!

Ljubisav Orbović

Ljubisav Orbović | Foto: Janko Petković

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, ističe da je čuo da je reč o potpuno novom zakonu i donošenju kodeksa radnog zakonodavstva po ugledu na EU.

- Sindikati su isključeni iz toga i zato ne znamo šta se sprema. To se radi na ekspertskom nivou i očekuje se da će ti prelozi biti gotovi do kraja godine - kaže Orbović za Kurir.

Svaki peti testirani  radnik bio  pozitivan na  psihoaktivne  supstance

Manje prava, više obaveza za radnike | Foto: RAS

S druge strane, predsenik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ističe da je Zakon o radu iz 2003. godine, zbog ustupaka sindikatima iz političkih razloga, već menjan, čime je propuštena prilika da se on prilagodi radnom zakonodavstvu EU. On otkriva šta poslodavci žele da se promeni u postojećem zakonu o radu.

- Tražićemo da se ne plaća pauza za ručak, jer se ona ne plaća nigde u Evropi - kaže Atanacković.

- Nije logično ni da poslodavac plaća topli obrok. Nigde u Evropi se ne plaća prevoz radnika, već radnici na posao idu sopstvenim rpevozom, luksuznim automobilom ili biciklom, prema svojim mogućnostima. Samo ako je fabrika udaljena od naselja, onda se radnici voze fabričkm autobusom. Ovde je po zakonu obavezna 13. plata il regres. Po logici stvari, to poslodavac ne treba da plaća i tražićemo da se pri izmeni zakona vodi računa o tome - rekao je Atanacković.

Poslednji komentari
  • Goran Vreme: 17.04.2015 00:22h

    Kad se tako zdušno porede sa zakonima u EU, onda da se u predlog novog zakona uvede i obavezan minimalac na nivou koji vlada u EU. Ako to uvedu, nemam ništa protiv da nam se ukine pauza za ručak, plaćen prevoz i 13. plata. (jel' beše postoji neki privatnik koji plaća 13. platu?) Tako ćemo stvarno znati zašto radimo!

  • bane Vreme: 17.04.2015 01:06h

    Dajte nam plate kao u EU pa ukidajte šta god hoćete od ovih dodataka! Jel ima negde u EU da se radi za 200 eura mesečno?

  • Milan M Vreme: 17.04.2015 01:06h

    Sindikati: Kada će mo da smenimo ovog lopova ?

  • beki Vreme: 17.04.2015 01:36h

    Dabogda te pare potrsio na lekove. Sad ste svi veliki biznismeni. Pokrali ste ovaj narod, pa bi sad od njih da napravite robove za njihove pare. A doticni gospodin kao i vecina iz SPO, dok su bili na vlasti lepo su se obogatili pa im je i to malo, pa bi gospodin u ime "vlikih" bznismena da prica. Moze da se pozove na EU ali i da plati radnike kao u EU. Nego malo im je pokradeni kapita, pa bi i potpuno besplatnu radnu snagu po mogucnosti, ako je ova omladina luda. Bez te deco, ako vam ovakvi kroje kapu, bolje propadnite u EU nego kod ovih krvnika. A sto se tice EU nikada mi necemo uci u nju, zato sto nas oni nece kao ravnopravne, vec samo zele nase resurse da koriste i da sto manje plate, a sto vise zarade. O kojoj trinestoj plati on prica? O kom regresu? Da li tih petsto sesto dinara mesecno je i regres, i 13 plata. Da je ovo pravna drzava svi bi oni trebali da opravdaju poreklo imovine, pa tek onda da pricaju i da spravom kazu da su pravi poslodavci i biznismeni.

  • GORCILO Vreme: 17.04.2015 03:11h

    Ali g.Atanaskoviću mi nismo Evropa. Ovde ljudi rade za 121 dinar po satu.To je na mesečnom nivou oko 22 hiljade dinara, Minimaalac u Srbiji je 180 eura. O čemu vi pričate, A tek ovaj neobavešteni Orbović, koga on zastupa. Znač kad od plate kupiš mesečnu kartu i doručak(burek) uzađe oko 6000 hiljade Kući odneseš oko 16 hiljade dinara. E moja Srbijo...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP