Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REAGOVANJE NA IZVEŠTAJ O PADU HELIKOPTERA

Odgovornost ne snose zaista odgovorni?

Autor: Beta | 03.04.2015 - 16:43:00h | Komentara: 0

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je u slučaju pada helikoptera vrlo prepoznatljiva potreba da krivica posade bude na prvom mestu kako bi oni koji snose najveću odgovornost bili što manje oštećeni u političkom i moralnom smislu.

hELIKOPTER, MESTO PADA Foto: Vesna Lalić

Helikopter / Foto: Vesna Lalić

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da je primarna odgovornost za pad vojnog helikoptera 13. marta na posadi, da postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije, kao i indicije za eventualnu odgovornost i određenog broja civilnih lica.
- Mislim da će pokušati da se ide na protok vremena da bi svi akteri nesreće prošli što manje oštećeni u političko-moralnom smislu, naročito oni koji i snose najveću političku i moralnu odgovornost, rekao je Radić za agenciju Beta.
On je naveo da su okolnosti koje su dovele do nesreće mnogo komplikovanije i dodao da je u ovom slučaju vrlo prepoznatljiva potreba da krivica posade bude na prvom mestu.
- Naravno da u vazduhoplovstvu nije nikakvo otkriće da kada se desi nesreća prvo krenete od ljudi. Problem što su se oni uopšte zatekli u tom ambijentu i to je skup okolnosti koji bi trebalo da bude predmet istrage i ozbiljne rasprave i rasprave u parlamentu da bismo došli do spoznaje gde se greši, kazao je Radić.
Vojni helikopter koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara pao je 13. marta oko 22.30 nedaleko od beogradskog aerodroma. U nesreći je poginulo sedam osoba, a posle udesa Vojska Srbije je formirala dve komisije kako bi se utvrdio uzrok nesreće.

Šutanovac: Odgovornost ne snose zaista odgovorni

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je danas da je izveštaj o padu helikoptera dokaz da je sadašnja vlast pribegla rešenju u kome odgovornost snose svi sem onih koji su zaista za tu nesreću odgovorni.

- Režim je, po ustaljenoj matrici pribegao rešenju u kome su svi odgovorni sem onih koji su zaista odgovorni. Postavlja se pitanje zbog čega se u izveštaju pominju neka civilna lica. Svima je jasno da u slučaju tragedije nisu poštovane procedure koje su decenijama piloti pisali svojom krvlju, kazao je Šutanovac, a saopštila Demokratska stranka (DS).

Prema njegovim rečima, bilo je teško pretpostaviti da će se neko usuditi da na ovako skandalozan način za najveću helikoptersku tragediju optuži upravo one za koje svi znamo da su heroji i da su živote dali spasavajući jedan život.

- Porodice poginulih, pripadanici Ministarstva i Vojske, ali i građani, moraju dobiti punu istinu, dodao je Šutanovac koji je i ministar policije Vlade u senci DS. On je istakao da je nakon izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića
da "neće dati" ministre odbrane i zdravlja Bratislava Gašića i Zlatibora Lončara, svima bilo jasno u kom smeru će se opredeliti izveštaj o padu helikoptera.

Dragišić: Izveštaj sprečava spekulacije

Objavljivanje početnih saznanja o odgovornosti za pad vojnog helikoptera i pogibiju sedam osoba je dobro jer sprečava spekulacije, izjavio je profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić koji očekuje da će se u daljem toku istrage utvrditi svi detalji te tragedije.


Dragišić je u izjavi za Tanjug rekao da preliminarni nalazi "ukazuju da je sigurno da će istraga biti nastavljena".


- Ovo je, dakle, samo početna faza istrage i sigurno je da će ustanoviti svi detalji te tragedije", rekao je on i dodao da je "dobro da je javnost upožnata sa preliminarnim izveštajem da bi se sprečile dalje spekulacije" o tome da neko nešto krije.


Ne želeći da komentariše pravne formulacije u objavljenom saopštenju Višeg tužilaštva, Dragišić je rekao da ostaje da se vidi "šta će dalja istraga pokazati".


- Vidi se (u saopštenju) da protiv određenog broja lica postoje određeni osnovi sumnje a protiv nekih civila samo indicije...i mislim da bi neko ko je stručnjak za krivično procesno pravo trebalo da ukaze na razliku između jednog i drugog, rekao je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP