Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRPSKE VLASTI TRAŽE OD HRVATSKE DA IZMENI ZAKON O PREBIVALIŠTU

Odložiti rok za odjavu izbeglih Srba!

Autor: E. A. | 17.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova, koje vodi Ivan Mrkić, zatražilo je od Hrvatske da prolongira rok prema kojem svi izbegli Srbi koji imaju važeću hrvatsku ličnu kartu i prebivalište u toj zemlji, a žive van te države, moraju do 29. decembra 2013. da prijave privremeni odlazak iz Hrvatske ili da odjave prebivalište.

Hrvatska ambasada u Beogradu

Hrvatska ambasada u Beogradu | Foto: Zoran Ilić

- Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uputilo je 12. decembra verbalnu notu Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, u kojoj se traži da hrvatska strana razmotri mogućnost odlaganja primene pojedinih odredaba Zakona o prebivalištu Republike Hrvatske.

Radi se o legitimnoj brizi za Srbe u regionu, s obzirom na činjenicu da veliki broj građana srpske nacionalnosti neće blagovremeno uspeti da, u skladu sa zakonom, prijavi privremeni odlazak iz Republike Hrvatske, o čemu svedoče brojni redovi pred hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvom u Srbiji - rečeno je našem listu u kabinetu ministra spoljnih poslova.

Ova molba upućena je na inicijativu Koalicije udruženja izbeglica iz Hrvatske, koja upozorava da ogroman broj izbeglih lica neće do tog roka moći da prijavi privremeni odlazak ili odjavi prebivalište kako ne bi bili izbrisani sa spiska državljana i platili kazne od 70 do 700 evra!

Mrkić

Mrkić | Foto: Oliver Bunić


- Predlažemo da se taj rok produži na šest meseci, do 29. juna 2014. godine. Razlog za molbu je činjenica da u Srbiji ima oko 300.000 izbeglih i prognanih Srba, od kojih značajan deo ima hrvatsko prebivalište. Izbeglima preporučujemo da prijave privremeni odlazak iz Hrvatske na pet godina, koliko predviđa zakon, i na taj način zadrže hrvatsku ličnu kartu. Potrebno je da popune obrazac i izjavu koja se dobija u konzulatima Hrvatske u Beogradu i u Subotici i plate taksu 19 evra.
Osim toga, potrebno je da dostave kopiju hrvatske lične karte i, što je posebno važno, kopiju zahteva ili rešenja da su u postupku obnove ili stambenog zbrinjavanja u Hrvatskoj. U slučaju da nisu u toj kategoriji, potrebno je da dostave potvrdu da borave u Srbiji zbog posla, školovanja, lečenja ili da dostave izjavu da su zbog nezaposlenosti ili starosti izdržavana lica. Ako žele da odjave prebivalište, takođe moraju da popune obrazac i izjavu, kao i da plate taksu od 27 evra - objašnjava za “Alo!” Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji i poslanik SNS-a.
Više informacija građani mogu naći i na sajtu „www.koalicija.org.rs“.D. Ć.
Poslednji komentari
  • zoran Vreme: 17.12.2013 08:39h

    U pravu su Hrvati ,ja ih znam nekoliko koji ovde rade u Beogradu a u Hrvatskoj imaju kuće i imanje.

  • lily Vreme: 17.12.2013 09:15h

    Pa i ja radim u Austriji a u Srbiji imam sta imam ..pa ne moram da se odjavljujem .niti da placam taxu .Ti Zorane ne mesaj babe i zabe. Shvatas li da je to politika ciscenja Srba iz Hrvatske? Zasto ne traze od Hrvata koji zive u inostranstvu da se isto tako odjave?

  • tatjana Vreme: 22.12.2013 13:29h

    traze i od hrvata. to je pravilo na nivou evropske unije, svi njihovi drzavljani koji zive van eu to moraju. rado bih predbacila hrvatima neki novi vid nacionalizma, kojim su stvarno zadojeni, ali ovo nije to. razlog iza ovoga je sto se posao u eu moze dobiti samo sa prebivalistem u eu, i sve drzave eu zahtevaju od svojih drzavljana da se 'odluce', zive li u njoj ili ne.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP