Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEPRAVEDNO I SKANDALOZNO

Odluka o rehabilitaciji - odustajanje od antifašizma

Autor: Tanjug | 14.05.2015 - 18:34:00h | Komentara: 1

Bošnjačka narodna stranka i Helsinški odbor za ljudska prava danas su, u odvojenim saopštenjima, najoštrije osudili odluku Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihailovića, nazvavši je "nepravednom" i "skandaloznom".

Draža Mihajlović u svojoj ćeliji 1946. godine

Draža Mihajlović u svojoj ćeliji 1946. godine | Foto: Profimedia

Kako je navela BNS, sa stanovišta bošnjačkog naroda u Srbiji i uopšte Bošnjaka kao naroda, odluka je skandalozna, nedopustiva, duboko nepravedna i može značiti samo jedno - odobravanje stravičnih pokolja, najmonstruoznijih zločina i etničkog čišćenja koje su četnički odredi, pod njegovom komandom i naređenjem, izvršili u toku Drugog svetskog rata na teritoriji Sandžaka i BiH.


 - Ovakvom odlukom ne samo da se vrši sramna revizija istorije i obesmišljava antifašistička borba srpskog, bošnjačkog i drugih naroda u regionu, već se ponovo ubijaju žrtve tzv. četničkog pokreta, a donekle opravdavaju zločini nad Bošnjacima iz devedesetih godina činjeni po istom modelu, koji su kulminirali genocidom u Srebrenici - navodi se u saopštenju Bošnjačke narodne stranke.
Helsinški odbor za ljudska prava najoštrije je osudio odluku Višeg suda, navodeći da je Mihailović osuđen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, zbog izdaje zemlje i kolaboracije sa fašističkim okupatorom.

 - Posleratno suđenje Draži Mihailoviću je bilo javno, u prisustvu stranih posmatrača i novinara iz celog sveta, bilo je direktno prenošeno preko radija, a optuženog su branili vodeći beogradski advokati. Sva potonja istoriografska istraživanja nepobitno su potvrdila sve tačke optužnice, a nakon otvaranja arhiva Trećeg rajha, čak je i dodatno osnažile - navedeno je u saopštenju Helsinškog odbora.

Kako ta organizacija smatra, rehabilitacijom četničkog komandata, Srbija se identifikovala sa poraženom stranom u Drugom svetskom ratu i legitimisanjem četničke politike genocida protiv nesrba, praktično odustala od antifašizma.

Osim toga, Srbija je poslala i jasnu poruku regionu i demokratskoj Evropi da se odriče vlastitog antifašističkog nasleđa, da ne odustaje od politike konflikata sa susedima i od pretenzija na tudje teritorije, stoji u saopštenju.
Poslednji komentari
  • kostadin Vreme: 15.05.2015 05:12h

    Nije M. Draža kriv što su komunisti pokrali pola Beograda i celu Vojvodinu. Podelili su izmedju sebe sve što su oteli a onda častili totalnu sirotinju sa tudjom imovinom. Sve se to mora vratiti. Sada su došli na red džaba stanovi koje je sirotinja kupila za 2 DM. Sve če da založe a banke če im oduzeti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP