Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Održan parastos žrtvama "Oluje": Ratni zločin nikada ne zastareva!

Autor: Tanjug | 04.08.2013 - 13:52:00h | Komentara: 0

Parastos žrtvama hrvatske vojno policijske akcije "Oluja", koji je služio vladika hvostanski Atanasije Rakita, održan je u Crkvi Svetog Marka, a prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je međunarodnu zajednicu da odgovorni za taj zločin budu kažnjeni uz ocenu da će apel Srbije biti jači onoliko koliko je njena snaga veća.

Parastosu su prisustvovali, pored Vučića i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, načelnik generalštaba VS Ljubiša Diković, predsednik Koalicije udruženja izbeglica i narodni poslanik Miodrag Linta, članovi porodica ubijenih i nestalih, izbeglice i brojni građani.

Parastos žrtvama

Parastos žrtvama "Oluje"


"Samo jaka, stabilna i moćna Srbija može da pomogne svom narodu, ma gde on živeo, i jedino takva Srbija može da ga zaštiti od dogadjaja kakva je bila "Oluja" rekao je Vučić je u obraćanju novinarima nakon parastosa.

On je rekao da je danas tužan dan za celu Srbiju i sve Srbe ma gde oni živeli, i poručio da Srbija ne može da zaboravi najveće etničko čišćenje počinjeno posle Drugog svetskog rata.

"Toliko stradalih, a bez ozbiljne odgovornosti za one koji su zločine počinili. Jedina pouka koju možemo da izvučemo je da moramo da stvorimo jaku i moću Srbiju, jer jedino na taj način možemo da pomognemo našem narodu ma gde on bio", poručio je Vučić i naglasio da Srbija apeluje na medjunarodnu zajednicu da oni koji su skrivili žločine odgovoraju i budu kažnjeni.

Parastos žrtvama

Vučić: Prezrite one koji su činili užasne zločine!


"Ratni zločini nikad ne zastarevaju", podsetio je Vučić, i oni koji su ih počinili kad-tad će i odgovarati, dodao je on.

"Govoriću u Beogradu na isti način kako sam govorio u Zagrebu. Mi Srbi imamo pravo da kažemo da je tuga danas dominanatan osećaj, ali imali smo i snage da prezremo one koji su u naše ime činili zločine. Nadamo se da će i drugi narodi na Balkanu imati snage da prezru one koji su u njihovo ime činili velike i teške zločine", istakao je Vučić.

Vladika Atanasije Rakita je u obraćanju okupljenima rekao da Srbija i njen narod veruju da će se uz trud naše države i savet medjunarodne zajednice naći rešenje za povratak prognanih Srbija na njihova ognjišta u Hrvatskoj, gde je u toj akciji 1995. godine njihov život razoren.

On je rekao da "Hrvatska, pred Bogom, slavi taj dan", a da se Srbi, već 18. put okupljaju na parastosu u crkvi Svetog Marka da u žalosti obeleže stradanje svoje braće. "Za šta se slavi? Za 250.000 prognanih gradjana", upitao je Rakita.

Parastos žrtvama

Crkva Svetog Marka bila puna ljudi koji su došli da odaju poštu poginulima

On je poručio prognanima u Oluji da ne klonu duhom i da ne odustaju.
"Ovde su sveštena lica, vođe našeg naroda, predstavnici naše države i predstavnici vojske, Vojna akademija sa pitomcima... Ovde je narod, prognani, porodice ubijenih i vi koji niste uspeli da se vratite na vaša ognjišta... Ovde smo da biste znali da niste sami", naglasio je Rakita.
Vladika je pozvao da se u molitvi pobedi svako zlo i da se da podrška životu i svemu čemu život služi.

"Nećemo zaboraviti one koji su stradali i koji i dalje stradaju i koji, kada su pokušali da se vrate na svoja ognjišta nisu našli dovoljno uslova za normalan život.. Setimo se zapovesti Hristovih i neka se kroz njih ispravi svaka nepravda", rekao je vladika.

U Srbiji se danas obeležava 18 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", najvećeg progona Srba u novijoj istoriji, u kojem je više hiljada Srba ubijeno i nestalo, dok Hrvatska ovih dana obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Parastos žrtvama

Bili su prisutni i državni i verski zvaničnici

I osamnaest godina posle, ekshumacije još traju, neke grobnice nisu ni otvorene, pa otuda i različiti podaci o broju poginulih, nestalih i prognanih, kojih je, prema podacima Dokumentacionog centra "Veritas", najmanje 250.000.

Za zločine počinjene u "Oluji" u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao, što nailazi na osudu obeju strana.

Trojica hrvatskih generala - Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, iako su prva dvojica provstepenom presudom Haškog tribunala bili osudjeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, prošle godine su oslobodjeni po svim tačkama optužnica, što je izazvalo žestoke reakcije u Srbiji, a u Hrvatskoj oduševljenje. Čermak je oslobodjen ranije.

Službu je držao Atanasije Rakita

Službu je držao vladika hvostanski Atanasije Rakita | Foto: Željko Šafar


U vojno policijskoj akciji "Oluja", koja je počela 4, a završila se 5. avgusta 1995. godine, prema podacima Dokumentacionog centra "Veritasa", ubijeno je najmanje 1.886 osoba srpske nacionalnosti i proterano najmanje 250.000 stanovnika bivše Republike Srpske Krajine.

Medju stradalima je 1.196 civila, od čega 540 žena. Prema istim podacima 943 osobe se još vode kao nestale.

Odluka o početku akcije "Oluja" je na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug, hrvatskog generala Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP