Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JAČA PRIVREDNA SARADNJA SRBIJE I ŠVAJCARSKE

Održan prvi sastanak Švajcarsko-srpske trgovinske komore! (FOTO)

Autor: E.A. | 23.06.2014 - 18:29:00h | Komentara: 0

Privredna saradnja između Švajcarske i Srbije može da bude još bolja i jača, a doprinos tome daće Švajcarsko-srpska trgovinska komora, čiji su članovi danas održali prvi sastanak.

prvi sastanak Švajcarsko-srpske trgovinske komore Foto: Vesna Lalić

Tijana Bajović / Foto: Vesna Lalić

Jean-Luc Oesch, zamenik šefa misije ambasade Švajcarske u Beogradu, istakao je da je cilj rada Komore da se unapredi privredna saradnja Švajcarske i Srbije.
- Premijer Aleksandar Vučić najavio je osnivanje mešovitog odbora pri njegovoj kancelariji. To je očiti dokaz volje premijera da stekne u uvid u sve što se čini na polju privrede dve zemlje i kako ta saradnja može da bude još bolja, što je prilika za sve nas - rekao je Oesch.
Švajcarsko-srpska trgovinska komora radiće kao nezavisna institucija. Komora je registrovana u martu ove godine, a njeno osnivanje pokrenule su švajcarske firme uz podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji. U aprilu je bila inauguracija, dok je danas održan prvi sastanak članova. Ana Grujović, izvršna direktorka Švajcarsko-srpske trgovinska komore, najavila je u oktobru održavanje generalne skupštine organizacije, dok se u septembru očekuje i pokretanje veb sajta, na kome će se nalaziti obilje korisnih poslovnih informacija za kompanije.
- Kroz naš rad trudićemo se da razumemo i poboljšamo poslovnu klimu u Srbiji, ali i da težimo ka razvoju zdrave klime. Zalagaćemo se za promociju švajcarskih vrednosti u poslovanju. Srpskim firmama mahom nedostaju informacije o švajcarskom tržištu, o pravnim i birokratskim procedurama, a imaće pomoć da se što bolje plasiraju na švajcarskom tržištu - istakla je Grujović.

prvi sastanak Švajcarsko-srpske trgovinske komore Foto: Vesna Lalić

Prvi sastanak Švajcarsko-srpske trgovinske komore / Foto: Vesna Lalić

 
Komora će davati osnovne informacije domaćim kompanijama o tome kako se posluje u Švajcarskoj i pružati pomoć da uspostave kontakte kroz razne forume i sajmove. Takođe, smernice za rad u Srbiji biće ponuđene i zainteresovanim švajcarskim investitorima.

- Ključno je da sve bude transparentno, bez diskriminacije i da se sprovode principi odgovorne uprave - naglasila je Ana Grujović.
Na današnjem sastanku predstavile su se i sedam kompanija osnivača Švajcarsko-srpske trgovinske komore - RingierAxel Springer, Roche, SIKA, Holcim, SGS, Nestle, Sicpa.
Kompanija Ringier Axel Springer u Evropi, sa sedištem u Cirihu, zapošljava 2.300 ljudi. U Poljskoj, Slovačkoj i Srbiji je vodeća medijska kuća, a za poreze i doprinose u Srbiji prošle godine uplatili smo 5,3 miliona evra. Time smo se izdvojili kao najveći poreski obveznik u našem segmentu poslovanja.

- O jačini kompanije govori i podatak da svakog dana više od tri miliona ljudi čita naša štampana izdanja i posećuje internet portale. Čak 68,64 odsto korisnika interneta u Srbiji svakog meseca poseti neki od naših veb sajtova, a 62,15 odsto čita "Blic" onlajn - istakla je Tijana Bajović, zamenica generalne direktorke Ringier Axel Springer Srbija.

prvi sastanak Švajcarsko-srpske trgovinske komore Foto: Vesna Lalić

Švajcarsko-srpska trgovinska komora radiće kao nezavisna institucija / Foto: Vesna Lalić

U prvoj polovini ove godine, sajt "Blica" mesečno poseti u proseku 18,6 miliona jedinstvenih posetilaca koji ostvare 76 miliona poseta. Portal "Žena" ima 6,3 miliona jedinstvenih posetilaca i 8,5 miliona poseta, "24 sata" 10,4 miliona poseta, "Puls" 4,5 miliona, dok "Alo", koji je najtiražniji dnevni list u Srbiji, na internet portalu beleži 6,5 miliona poseta.

- Kao vodeća kompanija za štampane i digitalne medije u Srbiji osećamo veliku odgovornost prema zajednici u kojoj poslujemo - naglasila je Tijana Bajović.
Aktivni smo i u humanitarnom radu. U okviru "Blic fondacije" prikupili smo 650.000 evra i pomogli porodicama u kojima živi 300 dece.
Poseban doprinos profesionalizaciji medija i unapređenju kvaliteta štampanih i digitalnih izdanja daje naša nedavno osnovana škola novinarastva Ringier Axel Springer Srbija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP