Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI UBIJENIH GARDISTA PORUČILI JUČE:

„Odštetu smo dobili,
ali hoćemo istinu!”

Autor: R. Kantar | 06.10.2013 - 08:25:00h | Komentara: 3

Roditelji gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića juče ujutru su devetu godinu zaredom zapalili sveće i položili vence u kasarni „Karaš“ na Topčideru u znak sećanja na njihovu decu, ubijenu pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima!

Paljenje sveća poginulim gardistima / Foto: Vesna Lalić

Paljenje sveća poginulim gardistima / Foto: Vesna Lalić

- Devet godina nakon tog događaja još uvek se ne zna ko je našu decu pobio! - rekao je Janko Jakovljević, otac ubijenog gardiste Dragana i naveo da će zatražiti prijem kod prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, kao i ministra pravde Nikole Selakovića, kome je, kako je rekao, poslao tri zahteva, ali ih on još nije primio.
Petar Milovanović, otac drugog ubijenog gardiste Dražena Milovanovića, rekao je da su porodice dobile naknadu za nematerijalnu štetu od po, kako su mediji ranije navodili, 5.000 evra zbog „povrede prava na pravično suđenje i povrede prava na život“, ali je naglasio da taj novac nema nikakvog značaja jer im neće vratiti decu!
- Odštetu smo dobili, ali šta će nama pare?!? Ja sam sina izgubio! Mi želimo istinu za koju se borimo od prvog dana, ali do istine se izgleda teško dolazi - rekao je Milovanović. Predrag Savić, pravni zastupnik porodica, zatražio je od Republičkog tužilaštva i Višeg tužilaštva u Beogradu da donesu naredbu o sprovođenju istrage protiv NN lica, kako bi se utvrdio identitet ubice.
  • Paljenje sveća ubijenim gardistima / Foto: Vesna Lalić | Foto:
  • Paljenje sveća ubijenim gardistima / Foto: Vesna Lalić | Foto:
  • Paljenje sveća ubijenim gardistima / Foto: Vesna Lalić | Foto:
  • Paljenje sveća ubijenim gardistima / Foto: Vesna Lalić | Foto:
  • Paljenje sveća ubijenim gardistima / Foto: Vesna Lalić | Foto:
  • Paljenje sveća poginulim gardistima / Foto: Vesna Lalić | Foto:
  • Paljenje sveća poginulim gardistima / Foto: Vesna Lalić | Foto:
  • Paljenje sveća poginulim gardistima / Foto: Vesna Lalić | Foto:
 
- Novi krivični zakonik omogućava da se sporovodi istraga protiv NN lica zbog krivičnog dela ubistva. Ranija zakonska rešenja nisu dozvoljavala da se sprovodi istraga, već samo pojedine istražne radnje. Smatramo da su se konačno stekli uslovi da se rasvetli slučaj ubistva, pod uslovom da postoji politička volja - rekao je Savić i dodao da su „iz tužilaštva stizale informacije o mogućim ubicama i vezama ubica sa pojedinim kartelima, službama obezbeđenja i haškim optuženicima”.

- Ali to u tužilaštvu mnogo bolje znaju, oni su nam saopštavali te informacije i dužni su da ih provere! - dodao je Savić, koji je naveo da će jedan od sledećih koraka biti žalba Evropskom sudu u Strazburu. Olgica Batić, pravna zastupnica porodice, takođe je rekla da se neće odustati od istine, kao ni od zahteva da se sasluša haški optuženik Ratko Mladić.

- Mladić je mogao da bude saslušan dok je bio dostupan našim organima, a sad je potrebno da Ministarstvo pravde uputi zamolnicu Holandiji - rekla je Batićeva i istakla da je upućen optužni predlog i protiv bivšeg vojnog istražnog sudije.
Polaganju venaca prisustvovale su „Žene u crnom“, među kojima su bile i „Majke iz Srebrenice“, koje su razvile transparent na kojem je pisalo „odgovornost“, koji je trebalo da podseti državu i pravosudne organe da slučaj ubistva mladića ni nakon devet godina, još uvek nije rešen.

Nije pronađen ni pošiljalac pretećih pisama!
Olgica Batić, pravni zastupnik porodica gardista, rekla je da je urađena DNK analiza pretećih pisama koje su porodice dobile pre godinu dana. „Utvrđeno je da se radi o osobi muškog pola, da je pisma poslala ista osoba i da to nisu originali, već kopije napravljene putem indiga. Kad je reč o pošiljaocu koji se potpisao na pismu, utvrđeno je da postoji 19 osoba sa imenom Drago Zorić u Srbiji, tri u Beogradu, ali da su adrese sa kojih je pismo poslato nepostojeće“, rekla je Batićeva.

Poslednji komentari
  • Tihomir Vreme: 06.10.2013 12:17h

    Streljanje dvoice vojnika jedna je od najvecih ponizenja Vojske Srbije, njenih generala, bezbednjaka, tuzilaca, prravosudja, posebno, koliko traje ubijanje ubijenih i njihovih roditelja, ubijanje istine i pravde, pravosudnog sistema i ogromna sramota drzave Srbije. Presednice i Vlado Srbije prekinite ovu tragediju i objavite istinu, jer je narod najvise zeljan istine i pravde, pa je red da pravda i istina, najza, dohramqu do naroda.

  • mile Vreme: 06.10.2013 13:40h

    moe li se zaita doboti odsteta za ubijeno dete

  • Tihomir Vreme: 06.10.2013 13:43h

    Стрељање два млада бгардиста Драгана и Дражена, пред касарном, на стражарском месту, највећи је злочин, највећа срамота за Војску Србије, њено руководство, безбедњаке, тужиоце, правосуђе,за правосудни систем земље Србије и представља, предугим трајанјем истраге и суђења, ново убијање убијених, њихових родитеља, правде и истине, којих је народ највише жељан. Обавеза је руководства Србије да ову агонију убијања прекине и да истина и правда, најзад, дохрамље до родитеља Драгана и Дражена, да спирају љагу са Војске Србије, правосуђа, државе Србије.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP