Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HRVATSKA I DALJE PROTERUJE SRBE I JOŠ IM ZA TO I NAPLAĆUJE

Oduzeli mu kuću da namire nelegalno useljenog Hrvata

Autor: Ružica Kantar | 31.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

„Prvo sam 1995. proteran iz sopstvene kuće. Potom je ta kuća zapaljena i opljačkana. Onda sam godinama maltretiran po hrvatskim i evropskim sudovima ne bi li je povratio.

Kuća koju će Hrvatska ponovo oduzeti Kuniću

Kuća koju će Hrvatska ponovo oduzeti Kuniću

Kada sam je konačno dobio nazad, Hrvat koji je u njoj živeo u međuvremenu me je tužio i traži povraćaj novca koji je uložio u kuću. Hrvatska će 12. maja ponovo da me izbaci iz mog doma zbog navodnog duga od oko 170.000 evra i recite mi, je l‘ to ta pravda?!“, ukazuje za „Alo!“ Petar Kunić iz Zagorja, čija borba za osnovna ljudska prava traje već 20 godina.

„Obnovljeni“ krov na Kunićevoj kući

„Obnovljeni“ krov na Kunićevoj kući

Moju kuću „obnovio“ sa imovinom drugih Srba

Kunić tvrdi da su ga Petrovićevi „radovi“ na kući, koji će ga sada koštati praktično svega što ima, već stajali dosta para.
- Kada sam preuzeo kuću bila je pokrivena krovom skinutim sa komšijine štale sa starim tablama. Svi prozori na gornjem spratu su bili zazidani. Kuća nije imala fasadu niti krov. Unutrašnjost je bila potpuno devastirana sa popucalim glavnim nosećim gredama. Da bih je doveo u sadašnje stanje, morao sam prodati vikendicu, potrošiti novac koji sam dobio na osnovu presude u Strazburu i još pozajmiti 20.000 evra. Ukupno sam platio 51.000 evra. Po mojoj proceni, Petrović u moju imovinu nije uložio ni 5.000 evra, jer je poskidao sve sa susednih kuća. Kuća bi lepše izgledala da je nije dirao - poručuje Kunić.

Tokom „Oluje“, u strahu za goli život Petar Kunić sa porodicom napustio je rodnu kuću u Zagorju i prebegao u BiH. Godinu dana kasnije želeo je da se vrati, ali nije imao gde. Tokom njegovog odsustva, srpske kuće i srpska imovina razdeljena je građanima Hrvatske. U njegovu kuću, uselio se Vinko Petrović iz Istre.

- Još 1996. godine sam podneo zahtev za povraćaj imovine, kao i zahtev da se prestane sa radovima na mojoj kući, gde sam rođen i odrastao. Međutim, borba za povraćaj moje imovine je trajala godinama. Tek 2003. godine odlukom Evropskog suda u Strazburu uspeo sam da svoje imanje vratim nazad - priča za naš list Kunić, koji je odlukom tog suda od države Hrvatske dobio i 19.500 evra zbog kršenja mirnog uživanja prava vlasništva i prava na suđenje u razumnom roku.

No Kunićevi problemi tu ne prestaju. Vinko Petrović, koji je od 1995. do 2003. godine živeo u njegovom domu, tužio ga je, zahtevajući da mu Kunić lično nadoknadi novac koji je uložio u obnovu kuće. Karlovački Opštinski sud presudio je u korist Petrovića, naloživši Kuniću da mu plati 400.000 kuna (oko 52.000 evra). Tu odluku je nakon žalbe Petrovića, preinačio Županijski sud obavezavši Kunića da plati čak 495.334 kuna (oko 64.671 evra).

Niti sam dao svoj dom  nekome, niti sam pustio  nekog da živi u njemu, niti  sam tražio da se renovira.  Uselili su se i oteli g

Niti sam dao svoj dom nekome, niti sam pustio nekog da živi u njemu, niti sam tražio da se renovira. Uselili su se i oteli ga: Petar Kunić

Sa kamatama koje su išle od 2004. godine do danas, Kunićeva dugovanja iznose vrtoglavih 1,3 miliona kuna, odnosno 170.000 evra, koje Kunić mora da uplati Petrovićevom sinu. Zbog ovih dugovanja, sud u Karlovcu doneo je odluku da se ista ta kuća, iz koje je Kunić proteran, stavi na prodaju 12. maja ove godine.

- Već skoro 20 godina živim u potpunom apsurdu. Niti sam dao svoj dom nekome niti sam pustio nekog da živi u njemu niti sam tražio da se renovira. Uselili su se i oteli. Ovo je potpuni besmisao, a ja ću, ni kriv ni dužan, posle svega kroz šta sam prošao, ostati bez krova nad glavom - očajan je Petar.

Linta: Srbija mora da se angažuje

Ovim povodom „Alo!“ je kontaktirao i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP), upitavši ih da li će reagovati ovim povodom i kako će zaštiti Kunića i druge Srbe u Hrvatskoj sa sličnim problemima, no u Ministartvu su ovaj slučaj nazvali „privatno-pravnim sporom“ i objasnili da nemaju „ovlašćenja niti mogućnost da se angažuju u tom kontekstu“. S druge strane, Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji, upozorava da je slučaj Kunića samo jedan od desetine hiljada koji se vode u hrvatskim sudovima i da je neophodno angažovanje Srbije, kao i da osoba koja se uselila u Kunićev dom uopšte nije trebalo da tuži Kunića, već državu Hrvatsku, koja je odgovorna što je Kunić uopšte morao da napusti svoj dom.

Poslednji komentari
  • O zemljo Vreme: 31.03.2014 10:57h

    A najzanimljivije niste spomenuli .Ako imovina u Hrvatskoj nepokrije te dugove imaju pravo da plene i imovinu u Srbiji kao naprimer sve nepokretnosti i pokretnosti sem garderobe,hrane i ogreva.Kažu da je taj proces razradjen i lak za njih.

  • dr Vreme: 31.03.2014 11:46h

    Zašto predsednik Koalicije izbeglih g. Linta ne reaguje u korist Kunića, ne on se zalaže za povrat tzv. društvenih stanova ili stanaraskog prava. Ukoliko ne znate porodica Kunić je jedna od najvrednijih marljivo su radili, a za njihov restoran malo ko nije znao na toj relaciji. Sada predsednik Kolaciji koji bi treba ako ništa znati obzirom na mesto rođenja gde je taj restoran ne založi svoju poslaničku mogućnost i pomogne gospodinu Kuniću, ne to ne ide to nije politički splativo.

  • VladimirR. Vreme: 31.03.2014 13:43h

    Tuži tog bespravno useljenog zbog narušavanja izgleda kuće. Ili zapali kuću da se koliko toliko vrati u stanje pre nego je preuređena.

  • Da Vlada Mir Vreme: 31.03.2014 15:10h

    Joj muke... Kakav apsurd.. pomozite ovom čoveku.. Žalosno je što se međusobno uništavamo i svađamo i što je važno ko je Srbin, Hrvat, musliman, katolik ili pravoslavac...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP