Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MEĐUNARODNI DAN DETETA

Odvajanja mališana od porodice ima dramatične posledice

Autor: Tanjug | 01.06.2015 - 11:21:00h | Komentara: 0

U Srbiji je skoro 6.000 dece odvojeno od roditelja, a 15 odsto te dece je smešteno u institucije, saopštila je danas povodom Međunarodnog dana deteta Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) koja je upozorila da se često veliki broj dece oduzima biološkoj porodici zbog zanemarivanja i zlostavljanja, kao i da odvajanje može imati dramatične posledice.

Dete

U 2013. godini 1.202 dece oduzeto je biološkoj porodici

Ta organizacija pozvala je Vladu Srbije da posveti posebnu pažnju rešavanju brojnih problema i prepreka koje stoje na putu ostvarivanja prava sve dece.


Kako je ukazano, 1. jun je Međunarodni dan deteta i dobra prilika da se vidi koliko je Srbija kao društvo učinila za njihovu dobrobit, sigurno okruženje, obrazovanje, zdravlje, igru.

U 2013. godini 1.202 dece oduzeto je biološkoj porodici i to 435 zbog grubog zanemarivanja i zlostavljanja, a podrška porodici pre izdvajanja deteta tokom dužeg vremenskog perioda pružana je tek u 15 odsto slučajeva.
Svaka peta porodica kojoj je oduzeto dete nije imala pre toga nikakav vid podrške, jer pre oduzimanja deteta nisu preduzimane nikakve mere, navodi se u saopštenju.

Podrška roditeljskoj i biološkoj porodici za staranje o deci prepoznata je kao obaveza države i osnovni uslov za sprečavanje izmeštanja dece iz bioloških porodica.

Posledice izdvajanja dece iz porodice mogu biti dramatične, naročito kod male dece zbog brzih razvojnih promena koje doživljavaju, te je izdvajanje iz porodice izuzetno stresno i bolno za decu, kaže se u saopštenju.

Potrebno je da Republika Srbija obezbedi stabilna finansijska sredstva i druge resurse za obezbeđenje usluga za porodice kod kojih postoji visok rizik od izdvajanja dece, odnosno kod porodica kojima je potrebna podrška za ponovno ujedinjenje i povratak deteta nakon alternativnog staranja, stoji u saopštenju.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP