Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTRESNA PRIČA

Oficir Kfora:"Kriv sam i tražim
oproštaj od patrijarha!"

Autor: S.S. / vesti-online.com | 31.01.2013 - 12:41:00h | Komentara: 4

General jedne od zemalja članica NATO i nekadašnji visoki oficir Kfora se oseća krivim za smrt Andrije Tomanovića, profesora Medicinskog fakulteta i hirurga KBC Priština, kojeg su Albanci 1999. masakrirali u Prištini jer ga je on nagovorio da ne napusti grad, rekavši mu da im je njegova lekarska pomoć neophodna. General je sada zatražio oproštaj od patrijarha srpskog Irineja.

dd

Doktor Andrija Tomanović | Foto: vesti-online.com

"Zbog ovog čoveka me i danju i noću muči savest, i ja sam morao da dođem u Beograd da vidim patrijarha i da izrazim kajanje zbog svega što sam uradio.

Naime, kad su NATO snage ušle po Kumanovskom sporazumu u Prištinu, ja sam zatekao čoveka - Andriju Tomanovića, koji je radio kao lekar u prištinskoj bolnici, kako se pakuje i sprema da napusti grad. Ja sam ga od toga odgovorio i rekao da su nam sad lekari najpotrebniji i dao mu čvrstu oficirsku reč da mu se ništa neće desiti, i da mu ja garantujem bezbednost", rekao je general patrijarhu Irineju, prenosi portal vesti-online.com.

“On me je poslušao i ostao. Sutradan kad sam došao u bolnicu njega nije bilo.
Svojim oficirima obaveštajcima sam naredio da ga pronađu. Posle nekoliko dana potrage dobio sam izveštaj da su Albanci doktora masakrirali, izvadili mu sve unutrašnje organe, a ostatke tela bacili. Od tada moja muka ne prestaje jer sam se osećao krivim za njegovu smrt, što uistinu i jesam bio, i što sam pogazio oficirsku reč. Imao sam potrebu nekom da ovo ispričam i zatražim oproštaj, ako je oproštaj moguć za ovo nedelo koje sam učinio” zaključio je general svoju ispovest.

Do ove priče je došao nedeljnik “Pečat” preko vladike remezijanskog Andreja, 20. januara.
Verica Tomanović, supruga nastradalog doktora i predsednica Udruženja kidnapovanih i nestalih sa Kosova, kaže da je njena porodica u šoku od izlaska ove priče u “Pečatu”.

dd

Verica Tomanović | Foto: vesti-online.com

“Za ovih 13 godina sam kucala na sva moguća vrata da bih saznala šta je sa mojim suprugom Andrijom, a onda smo i ja i moja deca iz novina saznali da je mrtav. Ne možete ni da naslutite koliko se loše osećamo”, izjavila je Tomanovićeva za vesti-online.com, a njen suprug se i dalje vodi kao nestao, i to još od 1999. godine.

Na pitanje šta bi rekla generalu kada bi hteo da poseti njenu porodicu dala je jasna odgovor.

“Rekla bih mu da će ga ovo što je učinio proganjati do kraja života i da je ostao dužan našoj porodici. Ne znam da li bih zapravo imala snage da mu vidim oči”, istakla je Verica.

“Tog dana, oko 13 časova, se čuo sa ćerkom i od tada mu se gubi trag. Albanci su ga kidnapovali iz bolnice, mada su se oko nje nalazila čak tri prstena obezbeđenja vojnika Kfora”, opisuje Tomanovićeva nestanak svog supruga i kaže da ne zna ko je taj general koji se oseća odgovornim za smrt njenog muža.

dd

Kfor nije ispunio svoju misiju na Kosovu | Foto: vesti-online.com

“Trebalo je prvo dadođe kod nas, pogleda nas u oči i zatraži oprost, a tek onda da se obrati našem patrijarhu. Kazao je da 13 godina zbog toga ne može da spava. Gospodine generale, i moja porodica 13 godina ne spava i proživljava najgore moguće košmare. Naši unuci i dan-danas misle da im je deda živ, pa mu pišu pisma. Recite toj deci da više nemaju potrebe da pišu”, poručuje Tomanovićeva plačući.

Ona je rekla da samo želi da sazna gde je njen suprug kako bi mogla konačno da ga sahrani.

“Velika je grehota da čovek koji je 36 godina spasavao živote drugima, nikada ne gledajući koje je vere ili nacije, počiva bez imena i prezimena. Nadam se da za sebe ne tražim puno. Ali, šta ćemo sa ostalim nestalima? Moj suprug je samo jedan od 520 nestalih Srba ili samo jedan od 1.772 nestalih Srba i Albanaca sa Kosmeta”, naglašava Tomanovićeva.
 

Traženje istine kod NATO

Veljko Odalović, predsednik vladine Komisije za nestale, istakao je da će tražiti istinu od NATO.
“I zbog porodice Tomanović koja je veoma uznemirena, ali i zbog istine, hitno ću tražiti od zvaničnika NATO-a da saopšte sve pojedinosti i to iz dva razloga. Prvo, kako bismo pokušali da saznamo mesto gde se nalazi telo doktora Tomanovića, i drugo, kako bi se pokrenula krivična odgovornost za one koji su ga ubili. Ako nisu već tada reagovali, neka nam sada pomognu da saznamo istinu i u ovom, ali i u svim drugim slučajevima gde porodice traže svoje najmilije.“
 

“Hoće li ovaj general ili neki drugi general koji je bio sve i svja na Kosovu, takođe, da se pokaje i za njih. Neka nam barem sada kažu gde su kosti tih ljudi. Zato našoj državi Srbiji ovo bi morala da bude prva tema u razgovorima sa Prištinom. Neka na početku svakog razgovora pokažu pismo moje unuke Sofije koja doziva dedu sa nacrtanim anđelom s krilima”, zaključila je Verica Tomanović.

Poslednji komentari
  • Perla Vreme: 31.01.2013 14:37h

    Ne razumem ovu ženu... Čovek traži oproštaj (ne kaže se "oprost", to se koristi u hrvatskom jeziku), a ona kaže - šta? Trebalo je da dodje kod njih. I kako da je nadje? Inače, oproštaj daje rukopoloženo (ili hirotonisano lice), ali samo u ime Boga. Oproštaj se traži od Boga, ali preko sveštenog lica. I ovo što je preneo "pečat", rekao je Vladika Andrej, nije to "Pečat izmislio. Prema tome, nju je šokirao vladika... Pa nije baš to hrišćanski.

  • taxista Vreme: 01.02.2013 07:03h

    To je bilo u pocetku, kada su Engleski oficiri bili ubedjeni da su Siptari stvarno neki ugnjetavani narod, a ne najobicnija banda podrzavana od SAD-a. Ma kakav oprostaj - ubedio je coveka da ostane i umre, a potom ladno nastavio da stiti siptarske teroriste od legalnih srpskih vlasti! Ti si "Perla" ocito siroko inteligentno bice i nema ti pomoci!

  • miso Vreme: 01.02.2013 12:40h

    dosta njih iz nato ne spava ali nijesu hriscani, da su bili hriscani, prvo, branili bi hriscane, drugo imali bi rec i obraz,ali posto su od zla oca i od gore majke, radili su 99.te za pare, klintoni,olbrajti,klarkovi, i mongi znani i neznani krvoloci,neka im je bog na pomoci

  • Petar Vreme: 04.02.2013 20:49h

    "Перла" Дали сте себи егзотично име, па и романтично, рекло би сте да сте емотивни, али Ваш коментар је празан и без душе, какав сте то верник кад не можете да разумете госпођу Верицу Томановић!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP