Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA: PARALELNA ISTRAGA PROTIV BIVŠEG DIREKTORA „GALENIKE”

Ognjenović
sakrio imovinu!

Autor: Ivan Ninić | 22.05.2013 - 16:02:00h | Komentara: 3

Bivši direktor „Galenike“ Nenad Ognjenović, koji je zajedno sa još sedam osoba uhapšen zbog sumnje da je kriminalnim aktivnostima oštetio tu kompaniju za najmanje 12 miliona evra, mogao bi da odgovara i za posebno krivično delo - neprijavljivanje imovine, saznaje „Alo!“.

Ispitivanje trajalo nekoliko sati: Nenad Ognjenović

Jure ga i tužilaštvo i Agencija: Ognjenović: Nenad Ognjenović | Foto: A. Stanković

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak i protiv Dejana Backovića i Rajka Unčanina

Prema informacijama našeg lista, u vezi sa Ognjenovićem, aktuelnim predsednikom Skupštine „Galenike“ Rajkom Unčaninom i aktuelnim članom Nadzornog odbora te kompanije direktorom SPS-a Dejanom Backovićem Agencija za borbu protiv korupcije je nedavno otvorila istragu zbog toga što nisu prijavili imovinu.

U toj instituciji potvrđuju naša saznanja i napominju da su pojedini funkcioneri „Galenike“ uredno podneli izveštaj o imovini i prihodima, dok se postupak vodi protiv onih koji su se oglušili o rokove iz zakona ili imovinu uopšte nisu prijavili.

„Alo!“ podsetio Backovića da prijavi svoju imovinu!

Ognjenović i Backović

Dejan Backović (SPS), bivši predsednik UO i aktuelni član Nadzornog odbora „Galenike“, kaže mu je iz stručnih službi te kompanije rečeno da ne treba da prijavljuje imovinu(?!).

-Kada sam u februaru ove godine imenovan u Nadzorni odbor, kolege su mi rekle da ne treba da podnosim poseban izveštaj o imovini i prihodima Agenciji za borbu protiv korupcije. Međutim, ako se vi pozivate na tumačenje Agencije i tvrdite da treba da podnesem, ja ću sa zakašnjenjem to momentalno učiniti još danas - pročuje Backović za „Alo!“.

- Članovi Nadzornog odbora Jovan Matanović, Aleksandar Martinović i Dragan Marković podneli su Agenciji izveštaje o svojoj imovini i prihodima po stupanju na funkciju, koji su u postupku obrade. Članovi Nadzornog odbora „Galenika” a. d. Dejan Backović i Borivoje Radosavljević, kao i predsednik Skupštine Rajko Unčanin i bivši direktor Nenad Ognjenović, nisu dostavili izveštaj po stupanju na funkciju, odnosno prestanku funkcije. Protiv navednih, Agencija će preduzeti zakonom propisane mere - navodi se u pisanom odgovoru koji je „Alo!“ dobio iz Agencije.

Kako saznajemo, bivši direktor „Galenike“ Nenad Ognjenović po zakonu je bio u obavezi da Agenciji najmanje dva puta dostavi izveštaj o imovini i prihodima. Prvi put je to trebalo da učini najkasnije do 31. 1. 2010. godine, a drugi put u roku od 30 dana po prestanku funkcije, sa koje je razrešen krajem juna 2011. godine. S druge strane, trebalo je da Unčanin, Radosavljević i Backović su Agenciji svoju imovinu prijave tokom marta meseca, jer su na funkcije stupili u februaru ove godine. Svakako u najtežem položaju se nalazi Ognjenović, kome je policija već pronašla ovogodišnji ugovor o oročenih 770.000 evra.

- S obzirom na to da je postupak u Agenciji pokrenut pre nego što je uhapšen, izvesno je da će našoj instituciji u kontroli Ognjenovićeve imovine asistenciju pružiti podaci policije i tužilaštva. Međutim, nezavisno od našeg postupka, rezultati angažovanja ovih organa će presudno uticati kod donošenja odluke o privremenom zamrzavanju novčanih depozita i imovine za koju se sumnja da je stečena vršenjem krivičnih dela. U tom slučaju, znaće se tačno šta je to bivši direktor „Galenike“ sakrio, odnosno šta je trebalo da prijavi u imovinskoj karti koju nam nije dostavio - kaže za „Alo!“ izvor iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Zbog neprijavljivanja imovine Ognjenović, kao i ostali funkcioneri iz menadžmenta „Galenike“, mogu krivično da odgovaraju, jer je za ovo delo zakonom zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Ukoliko sud utvrdi njihovu krivicu, to onda sa sobom povlači prestanak vršenja javne funkcije, ali i desetogodišnju zabranu stupanja na javnu funkciju.

Direktor Ognjenović „zaboravio“ da prijavi 770.000 evra!?
Interesantno je to da je tokom pretresa u stanu Nenada Ognjenovića pronađen ugovor o oročenih 770.000 evra u Banci Inteza iz 2013. godine. Kod njegovog pomoćnika Gorana Orlića policija je pronašla ugovor o oročenju 88.000 evra u Vojvođanskoj banci, ali i potvrdu o 70.000 evra koje čuva u sefu iste banke. Istovremeno, kod Orlića je pronađen i ugovor o kupovini kuće u Vršcu iz 2010. godine i ugovor da je kupio kuću u Grčkoj tokom 2013. godine. Kako zaznajemo od izvora iz MUP-a, teza advokata odbrane biće da je poreklo oročenih deviza zapravo od prodaje akcija u farmaceutskim kompanijama, koje je Ognjenović svojevremeno posedovao. Bez obzira na to da li će se ispostaviti da je to stvarno poreklo novca ili ne, on bi svakako mogao krivično da odgovara zbog neprijavljivanja akcija, odnosno novca na bankovnim računima Agenciji za borbu protiv korupcije.

Poslednji komentari
  • srle Vreme: 22.05.2013 17:45h

    Oduzmite svu imovinu od lopova i ozivite fabrike da ima narod gde da radi i od cega da zivi!

  • A MILOJICA KUM OD LALETA?? Vreme: 22.05.2013 19:17h

    Kada ce taj doci pod lupu zakona i pravde??

  • čččččččč Vreme: 22.05.2013 22:02h

    Pogledaj kako Socijalisti padaju, a Naprednjaci rade sve legalno... Što je najgore, narod, opet likuje, uživa u svojoj bedi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP