Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HAPŠENJA ŠIROM SRBIJE!

Ojadili "Galeniku" za 12 miliona evra!

Autor: E. A. | 17.05.2013 - 22:27:00h | Komentara: 31

Zbog malverzacija kojima je "Galenika" oštećena za 12 miliona evra, jutros je uhapšeno osam osoba! Među malverzacijama se, kako saznajemo, nalazi i kupovina skulptura koje se zbog "umetničke vrednosti" odbijene čak i kao poklon.

Galenika AD ZEmun

Galenika AD Zemun | Foto: Oliver Bunić

Na spisku uhapšenih našli su se Nenad Ognjenović (59), bivši generalni direktor AD Galenika, Miodrag Jeremić (43), suvlasnik i bivši direktor "Umetničke livnice Jeremić", Dragan Pavlović (43), vlasnik kamenorezačke radnje "Dragan Pavlović", Goran Orlić (52), bivši pomoćnik generalnog direktora "AD Galenika", Željko Jovović (52), vlasnik i odgovorno lice većeg broja privrednih društava u sistemu "Unihemkom" d.o.o. Novi Sad, Ljubica Prica (40), direktor privrednog društva "Farmanari" d.o.o. Novi Sad, Milan Vladović (56), bivši direktor privednog društva "Trgošped trans" d.o.o. Sopot i Željko Birmančević (41), sudski veštak.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćeni i Dragoljub Vučićević (64), bivši generalni direktor AD "Velefarm" i Radosav Lale Sekulić (74), vlasnik privrednih društava u sistemu "Habitfarm"!

Nenad Ognjenović

Nenad Ognjenović | Foto: Nebojša Marković

Kako saznaje "alo.rs", u pitanju je više malverzacija.

U prvoj je "Galenika" pretrpela štetu od sedam miliona evra, od čega je pet miliona imovinske koristi stekao "Velefarm", a dva miliona "Farma trejd".

Dragan Vučićević

Dragoljub Vučićević | Foto: Goran Srdanov

Kako saznajemo, između predstavništva of šor kompanije "Farma trejd" sa Maršalskih ostrva, a sa računom u Cirihu(pod kontrolom Laleta Sekulića) i "Galenike", 2008. godine zaključena su dva sporna ugovora o isporuci medicinskih preparata u vrednosti od 10 miliona evra.

Radoslav Lale Sekulić

Radoslav Lale Sekulić | Foto: RAS

U drugom slučaju "Galenika" je kupovinom skulptura oštećena za 208 miliona dinara.

Miodrag Jeremić

Miodrag Jeremić | Foto: Goran Srdanov

Primera radi, među skulpturama našlo se i delo naziva "Rađanje, koje je prvobitno bilo donirano SO Zemun, ali je Gradski sekretarijat za kulturu i zaštitu spomenika odbio da da saglasnot za njeno postovaljanje ispred opštine. To "umetničko delo" koštalo je "Galeniku" 700.000 dinara!

U trećem slučaju "Galenika" je oštećena za 2,5 miliona evra, a toliku imovinsku korist je, prema našim saznanjima, stekao Željko Jovović, vlasnik sistema firmi. "Galenika" je isporučila lekove za koje je, umesto novca, dobila nekretninu procenjenu na sedam miliona evra, a čija je stvarna vrednost oko 200.000 evra.
 

Vučić: Nulta tolerancija 

Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom akcije hapšenja zbog zloupotreba u "Galenici" da je država pokazala da ima nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji.
On je za RTS izjavio da je tužilački predmet zatvoren i da je medju privedenima i bivši generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjanović. Vučić očekuje da svi odgovorni za zloupotrebe i mahinacije u toj kompaniji ogdovaraju.
Vučić je ocenio i da je kroz ovaj slučaj na najbolji način pokazano kako je Srbija pljačkana u prethodnim godinama i decenijma, ali da je država našla način da reaguje iako je bilo mnogo sumnji.
"Kao što građani danas mogu da vide država Srbija je moderna i uredjena država i ima nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji", istakao je Vučić navodeći da će svi odgovorni za to odgovarati i da je ovo tek početak.

Ognjenović i Jeremić negirali krivicu

Kako Alo.rs saznaje Nenad Ognjenović je saslušavan više sati u Tužilaštvu za organizovani kriminal, a njegov advokat Momčilo Bulatović izjavio je večeras za Alo.rs da je njegov klijent u potpunosti negirao krivično delo.

Beogradski advokat Viktor Gostiljac, branilac Miodraga Jeremića rekao je danas za Alo.rs da je njegov branjenik dao izjavu kod zamenika specijalnog tužioca Dragoslava Markovića, pred kojim je negirao izvršenje krivičnog dela.

"Moj klijent je objasnio sve o poslovanju "Livnice Jeremić" i rekao da su sve sporne skulpture izrađene i isporučene u skladu sa zakonom", rekao je Gostiljac.

Saslušanje ostalih osumnjičenih je nastavljeno, a u slučaju da im tužilaštvo predloži određivanje pritvora, o tome će do ponedeljka do devet časova ujutru da se izjasni istražni sudija Specijalnog suda u Beogradu.

D. Ć.

Poslednji komentari
  • Sredoje Vreme: 18.05.2013 03:46h

    Opa Djurdjo1

  • peda Vreme: 18.05.2013 08:01h

    Hvala na obavestenju odredite im kucni pritvor onice vam dati neki evro posle ih pustite i dajte im nacionalnu penziju.Do sada niko nije osudjen od poznatih lopova samo nas vi obavestavajte.

  • spoljnotrgovinski penzioner Vreme: 18.05.2013 08:04h

    Kad procitam o direktorima raznih firmi pitam se kako postadose direktori tako brzo. Nekada se za direktora "ucilo" po dvadeset godina. Danas svaki direktor lopov, firma samo paravan. A tek nazivi firmi. A tek je pitanje kako je ovaj Sekulic imao toliki ugled????? pa su mu davali tolike pare ili robu!?

  • Stevan Vreme: 18.05.2013 08:18h

    U Srbiji vise ni vesala nebi pomogla.

  • stella Vreme: 18.05.2013 09:39h

    Ne mogu da verujem da u ovoj našoj zemlji ne postoji oblast gde se nije kralo"na veliko". Kako je moguće da svi zajedno nemamo patrijotizma i želje da i nekom drugom bude dobro, koliko pod nokat da stane. Imaju li ti ljudi dušu. Ne samo "Galenika", nego i "Elektronska industrija" u NIšu, bolnice, školstvo, putari, SVI: Svi se kunu u narod i srpstvo, a sa druge strane nož u leđa. SRAM VAS BILO!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP