Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HITNA POMOĆ VIŠE GODINA KRŠI ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA

Ojadili građane za milione!

Autor: A. Medaković | 24.02.2013 - 23:25:00h | Komentara: 2

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć iz Beograda, koji kako tvrdi udruženje „Doktori protiv korupcije” duguje 40 miliona dinara Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i 71 milion dinara dobavljačima, u protekle tri godine oštetio je i budžet grada, odnosno Beograđane za više miliona dinara, saznaje „Alo!”.

Na održavanje vozila dato 18,5 miliona dinara, iako je bilo i upola jeftinijih ponuda

Na održavanje vozila dato 18,5 miliona dinara, iako je bilo i upola jeftinijih ponuda | Foto: Goran Srdanov

Naime, prema podacima koje je naš list dobio na uvid, beogradska Hitna pomoć je samo u 2011. godini zbog loše sprovedenih javnih nabavki morala da isplati skoro pola miliona dinara novca poreskih obveznika na zahteve za zaštitu prava ponuđača. A iste godine, Hitna pomoć dodelila je javnu nabavku za kupovinu rezervnih delova za vozila „sitroen džamper” u visini od 8.028.130 miliona dinara kompaniji koja je prema zapisniku Komisije za javnu nabavku hitne pomoći, dostavila neispravnu ponudu.


Prema rečima Radomira Petrovića, člana Upravnog odbora „Ponuđači Srbije”, udruženja koje se bavi problematikom javnih nabavki u Srbiji i zaštitom prava ponuđača u tim postupcima, Hitna pomoć već godinama krši Zakon o javnim nabavkama.

Bez odgovora: Branislav Lazić

Bez odgovora: Branislav Lazić | Foto: Marko Đurica

- Kroz tendersku dokumentaciju vidljivo je da Hitna pomoć ograničava konkurenciju, vrši diskvalifikaciju na osnovu nerealnih referenci, postavlja tehničke uslove koji nisu u skladu sa javnom nabavkom i suprotno zakonu i odlukama Republičke komisije za zaštitu prava ponuđača u strukturi cena ne navodi cene rezervnih delova - ukazuje Petrović i dodaje da je Hitna pomoć sa jednim ponuđačem u 2012. godini potpisala ugovor za servisiranje i održavanje vozila u vrednosti od 18.500.000 dinara, iako je ponuda druge firme bila skoro upola jeftinija.

Nenad Ivančević

Nenad Ivančević | Foto: Oliver Bunić

- A kao razlog zbog čega je ponuda tog ponuđača odbijena navedeno je da je uvidom u bilans preduzeća ustanovljeno da firma nije imala ukupne poslovne prihode u visini od 120.000.000 dinara. I to ne bi bilo ništa čudno da Hitna pomoć kasnije nije poverila posao servisu koji nije podneo nijedan finansijski izveštaj Agenciji za privredne registre, iako je po zakonu obavezan da prikaže poslednja tri izveštaja - navodi Petrović.

Delove preplatili za 40.000 evra
Radomir Petrović ističe i da se u dokumentaciji vidi da je u 2010. godini, Hitna pomoć prvo obustavila javnu nabavku rezervnih delova za vozila Hitne pomoći, jer ponuđači nisu ispunili uslove, a zatim donela odluku o izboru ponuđača po hitnom postupku, jer je u pitanju „zdravlje i bezbednost ljudi”.
- To možda i ne bi bilo toliko čudno da Hitna pomoć sa tadašnjim direktorom Branislavom Lazićem na čelu, nije dodelila taj posao kompaniji koja je rezervne delove na javnoj nabavci ponudila za 40.000 evra više od drugog ponuđača. I to sve pod okriljem hitnosti nabavke koja je od vitalnog interesa za građane Beograda - navodi Petrović.
Branislav Lazić, bivši direktor Hitne pomoći, koji je donedavno bio na čelu i Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torolak”, nije se javljao na redakciji poznat broj telefona.

Ivančević: Po zakonu
Nenad Ivančević, direktor beogradske Hitne pomoći ističe da je ova institucija radila sav posao oko javnih nabavki prema zakonskim procedurama.
- Nama nijedan tender nije oboren, a svi izveštaji sa javnih nabavki su uredno poslati Upravi za javne nabavke. Nikakvih primedbi na te izveštaje nije bilo, jer smo ispoštovali sve korake. Na kraju, sva tenderska dokumentacija i ugovori su vam dostupni da dođete i uverite se u to da smo poslovali u skladu sa zakonom - naveo je Ivančević, koji nije znao tačno da precizira da li je Hitna pomoć isplatila pet zahteva za zaštitu prava ponuđača, „jer se to desilo pre dve godine”.

Poslednji komentari
  • Siniša Vreme: 25.02.2013 17:45h

    Hitna pomoć je leglo lopovluka i kriminala, korupcije i bezzakonja. Da li je (a nije), a ako nije zašto nije, bilo ko nadležan proverio koliko tehničara i lekara iz Hitne ima svoj dom penzionera, ko radi u njemu i, kako to da se baš uvek poklapa smena sestre u domu sa njenim rasporedom u Hitnoj? Dakle, one dobijaju platu od nas, građana, za rad u privatnom domu, tj. domu penzionera čije je vlasnik kolega ili lekar. Upotreba vozila službe Hitne pomoći u privatne svrhe je posebna priča. Hoće li to iko ikada malo istražiti?

  • Hobit Vreme: 26.02.2013 08:03h

    Taj Rade Petrović, je čovek koji godinama hoće da SERVISIRA vozila Hitne pomoći, a nema sopstveni SERVIS!!!!! I uglavnom njegova dokumentacija nije potpuna, kako zakon o javnim nabavkama nalaže, a ako i dostavi valjanu dokumentaciju, onda ponudi najvišu cenu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP