Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTVRĐENO PISANJE „ALO!“

Ojadili putare za 150 miliona evra!

Autor: A. D. | 10.05.2013 - 07:15:00h | Komentara: 12

Tužilaštvo za organizovani kriminal, kao što je „Alo!“ najavio prošle nedelje, podiglo je juče optužnicu protiv Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka Miškovića, Mila Đuraškovića, vlasnika „Nibens korporacije“, i još osam osoba zbog sumnje da su u periodu od 2005. do 2010. malverzacijama oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a državni budžet za 472 miliona dinara. Za ovo delo preti im kazna do deset godina zatvora.

Naslovna strana „Alo!“ od 3. maja

Naslovna strana „Alo!“ od 3. maja

Prema optužnici, Miškovići su u dogovoru sa Đuraškovićem tokom 2005. i 2006. preko svojih firmi „Hemslade Trade Limited“ sa Kipra i „Mera investment faund B.V.“ sa Holandskih Antila uložili u PZP „Niš“ i tako stekli 47,59 odsto njegovih akcija, ali je u toku 2008. došlo do potpunog obezvređivanja kapitala ovog preduzeća, zbog čega su Miškovići odlučili da se povuku.


“U dogovoru sa Đuraškovićem, prvo je nezakonito uvećana vrednost akcija kontrolisanom prodajom samo 37 akcija tog preduzeća od ukupno više od 550.000 izdatih običnih akcija. Na berzi se u periodu od 14 dana trgovalo akcijama u vlasništvu Đuraškovića, na način koji je izričito zabranjen zakonom. Po prodaji ovih akcija, naručena je procena njihove tržišne vrednosti, uz zahtev da se ona vrši upravo na osnovu ovog prometa, i tako je podignuta njihova vrednost sa 3.300 dinara na 8.780,54 dinara“, saopštilo je tužilaštvo.

Potom su, kako se navodi, osnovane nove firme „Mera invest“ d.o.o. u vlasništvu korporacija „Mera investment faund“ i „Nibens“ u vlasništvu Đuraškovića. U njih su osnivači kao svoje uloge uneli akcije PZP „Niš“ po nezakonito uvećanoj vrednosti. „Mera invest“ d.o.o je potom oktobra 2008. i novembra 2009. prodala svoje akcije “Nibensu” i ostvarila protivpravnu korist, jer akcije PZP „Niš“ tada nisu imale nikakvu vrednost.

U optužnici se navodi da je novac za kupovinu akcija PZP „Niš“ od „Mera invest“ d.o.o, „Nibens“ obezbedio iz kredita od 25 miliona evra kod Unikredit banke. Vraćanje kredita garantovala su preduzeća za puteve iz Niša, Beograda, Kragujevca, Vranja, „Vojvodina put - Bačka put“, „Srem put“ i FAM Kruševac. Pošto „Nibens“ nije imao nikakvih prihoda, obaveza vraćanja kredita prešla je na njih. Nakon blokade računa otišli su pod stečaj i pretrpeli štetu u iznosu od 16.950.571.881,69 dinara.

„Mera investment faund“ je svoje potpuno obezvređeno kapitalno ulaganje u PZP “Niš” prodao za 25 miliona evra i prisvojio zgradu tog preduzeća u Takovskoj 6 u Beogradu, procenjenu na 3.790.000 evra. Izlaskom iz vlasništva PZP „Niš“, Miškovićeve firme su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.277.028.616,51 dinara i 217.064,45 evra, dok je Đuraškovićeva „Sheer korporacija“ pribavila korist od 829.170.448,44 dinara.
Poslednji komentari
  • Dragon Vreme: 10.05.2013 08:43h

    Eto, sada je sve u redu. Politčari su nam pošteni, zemlja napreduje, plate rastu, Dulić može na slobodu, Beko je čist,,,

  • Publika Vreme: 10.05.2013 10:10h

    Firma propala tri godine pošto je on izašao iz nje i sad mu sude zbog toga? A Dulić na slobodi godinu dana već. Samo u Srbiji.

  • Peđa Vreme: 10.05.2013 10:34h

    Dobre su veštake našli da utvrde o kojim sumama se radi kad je ovo potpuno nova cifra u odnosu na ono što je ranije objavljeno. Izgleda da je veštak tu morao da obračuna i apanažu za borce protiv korupcije.

  • Biljana Vreme: 10.05.2013 11:04h

    Optuznica nista ne potvrdjuje, niti utvrdjuje. Ona ide trasiranom stazom cija je ishodisna tacka; pronaci krivicu i tamo gde je nema. Da li se neko zapitao kada su putarska preduzeca u Srbij izapala u dubiozu? Mnogo pre Miskovica i niko nikada nije odgovarao sto je od firmi koje su izvodile radove diljem sveta ostalo samo ime.

  • Relativitet Vreme: 10.05.2013 11:12h

    Tužilaštvo je ovo sročilo tako da nikom ne bude jasno o čemu se radi, valjda da zabašuri sopstvenu nestručnost (ili poslušnost, svejedno). Koliko vidim, oni su nešto prodali za više para nego što su kupili. Nije li to osnovni mehanizam dobre trgovine?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP