Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEOBIČAN HOBI UČITELJICE ILINKE POPOVIĆ (79) IZ LJIGA

Okićena sa 172 svadbena cveta!

Autor: Gane Đorđević | 15.06.2014 - 07:15:00h | Komentara: 1

Umesto umetničkih dela, automobila, starog novca, poštanskih markica, znački, salveta ili kutija za šibice, Ilinka Popović (79) iz Ljiga vlasnik je jedne od najneobičnijih kolekcija na svetu. Ova bivša učiteljica skupila je do sada 172 svadbena cveta, i to ne bilo kakva, već ona s kojima je bila okićena na venčanjima njenih bivših đaka!

Za 37 godina staža, na put je  izvela 280 đaka

Za 37 godina staža, na put je izvela 280 đaka

Za 37 godina radnog staža, kroz Ilinkinu učionicu prošlo je 280 učenika, a svakom od njih još uvek, bez greške, pamti datum rođenja. U svojoj neobičnoj kolekciji, pored svadbenih cvetova, ljubomorno čuva i druge uspomene na svoje đake. Tu su ispisane sveske, spomenari s fotografijama i mali pramenovi kose njenih bivših učenika s kojima je još uvek u stalnom kontaktu.


- Svakoga dana pozovem bar njih troje da se slatko ispričamo. Mi, znate, živimo kao jedna velika porodica, pa je nekako bilo i logično da me pozovu na svadbena veselja - objašnjava Ilinka dok prebira po starim uspomenama.

- Vidiš ovaj crni pramen, e taj, taj mi je poklonila jedna slatke mala Romkinja, udala se i sad živi u Australiji, a ovaj…ovaj plavi, taj je od jedne doktorke iz Beograda… E, ove kovrdže su pripadale jednom nestašku koji ni knjige nije nosio, ali je ipak, uz moju pomoć, završio školu. Bio mi je posebno drago dete, sada je uspešan kafedžija. Često se čujemo telefonom - priseća se učiteljica bivših đaka.

Pola svoje plate redovno je  trošila na siromašne đake:  Ilinka za učiteljksim stolom

Pola svoje plate redovno je trošila na siromašne đake: Ilinka za učiteljksim stolom

Ilinka je bila seoska učiteljica, a radila je u selima Dragolju i Dićima, da bi poslednje dve godine, pred penziju, predavala u Osnovnoj školi u Ljigu. Pola svoje plate redovno je trošila na siromašne đake. Nikada nije davala jedinice, jer kaže da bi to onda pre svega bio njen neuspeh. Još je znala i da pomogne kad njenim bivšim učenicama zagusti u srednjoj školi.


- Priznajem, popravila sam preko 120 ocena, uglavnom sam molila za dvojke. Možda me zbog toga danas pozivaju na svadbe - šaleći se, kroz osmeh, kaže Ilinka tvrdeći da jedinica nije samo đački neuspeh: „Ne može svako da dobije peticu, to je u redu. Jednu moju učenicu učila sam slovo „Č” sedamnaest dana, nije mogla da ga upamti. Upornost se isplatila, pa je ona uspešno završila razred. Sad je u Nemačkoj, gde s mužem drži kaspanicu i živi kao gospođa.”

I deca bivših đaka žele da im ona uveliča slavlja


Ilinka odskora sve češće gostuje i na svadbenim veseljima na koja je sada pozivaju i deca njenih bivših učenika, pa se kolekcija cvetova sada još brže popunjava. Uz svadbeni dar Ilinka svoje bivše đake uvek iznenadi i sa po nekom sitnicom. Obično su to sveske s njihovim prvim pisanim sastavima. Takvi ih pokloni, kako kaže učiteljica, uvek najviše obraduju.

Aplauz kao za Tita


Sem što ih je učila slova i račun, Ilinka je mnoge njene đake podučavala plivanju, bila je dopisnik Dečjih novina, piše romene... Pre nekoliko godina dobila je nagradu „Đak kaplar”, najveće priznanje opštine Ljig zbog velikog doprinosa na prikupljanju novca za renoviranje škole u Dićima.
- Aplaudirali su mi kao Titu - s ponosom kaže Ilinka.

Poslednji komentari
  • Nemanja Vreme: 17.06.2014 22:38h

    Мени,учитељица Ика, тако је од милоште зовемо, никада није предавала. Али, ја је лично познајем и могу вам рећи да ту госпођу цене сви у Љигу а и шире. Једно предивно биће, учитељица, педагог...Учитељице, желим да вас здравље послужи још дуго година и да нам останете тако радосни као до сад.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP