Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OGORČENI I BESNI PROSVETNI RADNICI NAPALI SRĐANA VERBIĆA

Okupali ministra!

Autor: Mihailo Medenica | 18.03.2015 - 15:10:00h | Komentara: 1

Početak četvrtog meseca štrajka prosvetni radnici obeležili su masovnim protestom, koji je prošao neslavno za „glavnog krivca“ - ministra prosvete Srđana Verbića.

Ogorčeni i besni prosvetni radnici napali Srđana Verbića

Ogorčeni i besni prosvetni radnici napali Srđana Verbića | Foto: Oliver Bunić

Nakon protesne šetnje i kratkog zaustavljanja pred zgradom Vlade, nepregledna kolona od oko 5.000 ogorčenih prosvetara i građana koji su im se pridružili tokom šetnje, zaustavila se pred Ministarstvom prosvete. Dok su se za govornicom smenjivali besednici, u parku Manjež obreo se i sam ministar prosvete, vraćajući se odnekud sa obezbeđenjem i uputio ka ministarstvu. Ljudi su najpre zbunjeno gledali u njega, ne verujući da je reč o Verbiću, da bi potom napravili obruč! Na trenutak je delovalo gotovo dramatično dok je obezbeđenje pokušavalo da održi rastojanje!

Lele, šta me snađe: Zabezeknuti Verbić

Lele, šta me snađe: Zabezeknuti Verbić | Foto: Oliver Bunić

 
Pognute glave, ministar nije reagovao na uvrede i povike: „Lopove! Ostavka“, da bi u trenutku podigao glavu i gotovo drčno odgovorio na poziv da se obrati okupljenima: „Nemam ja ništa sa mikrofonom, ne želim da se obraćam, dođite kod mene na razgovor!“ Revoltirana tim postupkom, situacijom uopšte, nekolicina iz gužve poliva ga vodom! Zbunjen i vidno uznemiren, Verbić rukom pokriva lice, briše vodu sa obraza, obezbeđenje i policija žurno prave koridor kroz masu i sprovode ga do zgrade ministarstva. Iz stotina grla se čulo: „Uaaaa, kukavice! Ostavka! Nemamo čime da prehranimo decu, zar te nije sramota zbog toga.“

Bez zastajkivanja i okretanja, Verbić ulazi u zgradu, predstavnici štrajkača sve vreme pozivaju na mir i dostojanstvo, ponavljajući: „Mi smo prosvetni radnici, mi smo gospoda, propustite ga neka ide.“ Dvojica predstavnika štrajkača uputila su se na razgovore sa ministrom, da bi se posle okončanih razgovora koji su trajali nekih pola sata obratili prisutnima uz reč: „Ništa!“

- Eto, to je u jednoj reči suština razgovora za ministrom! Poručio nam je da ne može ništa da uradi, jer ne odlučuje on već MMF - sublimirao je Milorad Antić, učinak razgovora, napomenuvši da je na to odgovorio Verbiću: „Ministre, upravo ste otvorili Pandorinu kutiju! Kako će se sve završiti, niko ne zna, ali kakv god bude epilog, vi ćete biti odgovorni!“ - Ne tražimo ništa da nam se pokloni, već samo vrati oteto, a to je crkavica! Prosvetni radnici su postali parija srpskog društva, dovedeni smo do ruba prosjačkog štapa, zahvaljujući autističnom ministru koji u nama vidi najveći problem - naglasio je Dragan Matijević, profesor filozofije u Gimnaziji u Čačku. Tokom šetnje od Skupštine do Ministarstva prosvete, građani su mahom pozdravljali prosvetare, glasno uzvikujući: „Izdržite, uz vas smo, Srbija se budi!“ Vozači su trubili u pozdrav, malo ko je negodovao zbog zastoja u saobraćaju. „Vi ste od nas napravili ljude, ne dajte da od vas prave stoku“, poručili su građani prosvetarima.

Protest prosvetara

Protest prosvetara | Foto: Oliver Bunić


Protest je završen, prosvetari su se mirno razišli, uz načelni dogovor da sledeći, masovniji protest bude organizovan 1. maja, dok će u međuvremenu nastaviti sa radikalizacijom štrajka i dovesti u pitanje završetak školske godine.
Verbić je naknadno rekao da su učenici trajno oštećeni štrajkom i da je nemoguće nadoknaditi sve časove, zbog čega i sam, kako kaže, oseća odgovornost.

13 kutija


Predstavnici prosvetara u skupštinu su odneli 13 kutija, za svaku poslaničku grupu po jednu, svakom poslaniku poimence, zahtevajući hitno sazivanje sednice na kojoj će se raspravljati o samo jednoj tački: stanju u srpskoj prosveti.

Šest hitnih zahteva

1. Hitno sazivanje sednice parlamenta
2. Hitan prijem kod premijera Vučića
3. Hitan prijem kod Tomislava Nikolića
4. Potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora

5. Stavljanje van snage dopisa o smanjenju plata
6. Ostavka ministra Srđana Verbića

Poslednji komentari
  • mika Vreme: 18.03.2015 20:04h

    Medju strajkacima su pola seseljovci.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP