Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

"OSTAVINSKA RASPRAVA"

Oliver Antić: Tražićemo reviziju
dogovora sa bivšim jugoslovenskim
republikama o podeli imovine!

Autor: FoNet | 25.12.2012 - 23:32:00h | Komentara: 0

Novi šef grupe za sukcesiju Oliver Antić najavio je da će Beograd tražiti reviziju nekih već postignutih dogovora sa bivšim jugoslovenskim republikama o podeli imovine.

Oliver Antić

Oliver Antić | Foto: Oksana Krutenjuk

Prema rečima Antića, savetnika predsednika Srbije, koga je Vlada imenovala za novog visokog predstavnika u Stalnom mešovitom komitetu za pitanja sukcesije, ”prethodne vlasti činile su neke apsurdne kompromise” i u mnogo slučajeva ponašale se "nedomaćinski".

Na primer, pristali smo da ustupimo Sarajevu hektar zemljišta u Ankari, koje je Kemal Ataturk poklonio kralju Aleksandru, kao i zgradu koja je replika zgrade na Andrićevom vencu, u kojoj se nalazi Predsedništvo, objasnio
je Antić za Novosti.
On kaže da je prosto nezamislivo da glavni pravni savetnik MSP u pitanjima sukcesije u prošloj vladi - nije bio pravnik.
Daću vam još jedan primer. Makedonija traži zgradu ambasade u Sofiji, koju smo dobili još dok smo bili Kraljevina Srbija.
- To vam je kao u braku - može se deliti samo zajednička imovina, ali ne i ono što su supružnici doneli sa sobom - objasnio je Antić.
Najdalje je napredovala deoba diplomatsko-konzularnih predstavništava, ali samo na papiru, navode Novosti.
Ostalo je da se postigne dogovor kome će pripasti oko 10 odsto od ukupno 127 ovih objekata, ali u više od polovine već podeljenih zgrada novi vlasnici još nisu ušli.
Ukupna vrednost objekata koji su do sada pripali Srbiji iznosi više od 62,5 miliona dolara, dok je, poređenja radi, Hrvatska dobila nekretnine vredne 17,3 miliona.
Ono što, međutim, nije ni blizu rešavanja, to je famozni Aneks G, po kom bi trebalo da se reši sudbina zgrada i zemljišta naših firmi, pre svega u Hrvatskoj, ali i stanarskih prava građana i stare devizne štednje.
Računa se da oko 400 ovdašnjih preduzeća potražuje svoju imovinu na Jadranu i u ostatku Hrvatske.
Procene Direkcije za imovinu Srbije su da je, u momentu raspada SFRJ, naša imovina u ovoj državi vredela oko 1,8 milijardi evra. Više od 85.000 srpskih kuća i stanova je ostalo u Hrvatskoj, dok je dug Investbanke stranim
štedišama u regionu oko 87,6 miliona dolara.
Tu je i Aneks C, koji treba da reši sudbinu mešovitih banaka i podelu ostatka deviznih rezervi. Procene su da na računima stranih banaka i međunarodnih fondova ima oko 645 miliona dolara preteklih iza SFRJ.
Prema Antićevim rečima, sva ta pitanja trebalo bi da se nađu na dnevnom redu sledećeg sastanka komisije za sukcesiju, posle novogodišnjih praznika.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP