Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GODIŠNJICA PROGONA SRBA IZ HRVATSKE

„Oluja“ nije da se slavi

Autor: R. Ć. | 05.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

„Ovo je veoma težak i tužan dan i nema mesta proslavi takvog čina. Ne želimo da gledamo u tuđe dvorište, ali svakako smatramo da ovo nije prilika da neko slavi progon svojih građana“, poručio je juče srpski ministar policije Nebojša Stefanović povodom obeležavanja vojno-policijske akcije „Oluja“, u kojoj je, prema podacima Komesarijata za izbeglice, za samo nekoliko dana sa svojih ognjišta iz Hrvatske proterano više od 200.000 Srba, a ubijeno oko 2.500 ljudi.

Godišnjica progona Srba iz Hrvatske

Godišnjica progona Srba iz Hrvatske | Foto: Emil Čonkić

- Mi ne želimo da delimo lekcije, ali je to svakako prilika da se ova poruka uputi, i to je na nekim drugima da razmišljaju - rekao je Stefanović, uz napomenu da Srbija treba pre svega da vodi računa o tome kako da obezbedi što bolji život građanima koji su se posle „Oluje“ nastanili u Srbiji.


- Moramo da razmišljamo o ovom narodu kako da ih još bolje integrišemo, kako da im obezbedimo njihova prava na imovinu, povratak onima koji to žele, a onima koji su odlučili da se ovde trajno nastane obezbedimo više posla i sve ono što imaju svi drugi građani Srbije - naveo je ministar policije.

A predsednik Koalicije izbegličkih udruženja Miodrag Linta zatražio je od međunarodne zajednice da se Hrvatskoj zabrani obeležavanje „Oluje“.
- Naša koalicija je zatražila od međunarodne zajednice da traži od Hrvatske da ne slavi progon Srba, da se procesuiraju svi odgovorni za zločine, da se reši pitanje nestalih i vrate oduzata prava, kao i da se obezbede uslovi za održiv povratak proteranih Srba - rekao je Linta, precizirajući da je iz Hrvatske za vreme rata protereno više od pola miliona Srba, a da se svega oko 50.000, uglavnom starijih vratilo na svoja ognjišta.

- Proterani Srbi, ali i povratnici suočavaju se sa velikim problemima - pitanjem nestalih lica, pitanje obeštećenja porodicama žrtava nije rešeno, sudski postupci dugo traju... - ocenio je on i dodao da u Hrvatskoj nema političke volje da se ekshumiraju posmrtni ostaci Srba koji se nalaze na poznatim grobnim mestima. Posle parastosa položeni su venci na spomen-ploču stradalim Srbima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1990. do 2000. godine. „Oluja“ se u Hrvatskoj obeležavana kao Dan pobede.
Poslednji komentari
  • Branko Vreme: 05.08.2014 18:01h

    Ja samo znam da smo pre rata i mi i oni imali mir i posao i gde da zaradimo platu, a da danas nemamo ni jedno ni drugo. A za dugo nećemo da ih opet imamo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP