Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DA SE VRATE PARE

Ombudsman: Roditeljima da se nadoknadi nezakonito skuplja cena vrtića

Autor: mondo.rs | 04.03.2015 - 22:02:00h | Komentara: 0

Zaštitnik građana Saša Janković traži od uprava Beograda i Kragujevca da nađu način da nadoknade ili ublaže posledice toga što su roditeljima znatno skuplje naplaćivali vrtić od onoga što je zakon dozvoljavao.

a

 Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je da u kontroli da se prilikom naplaćivanja vrtića nije poštovao zakonski limit od maksimalno 20 odsto ekonomske cene u Beogradu i Kragujevcu.

Za nezakonito postupanje u Beogradu i Kragujevcu se znalo i ranije, o tome je govorio i ministar prosvete Srđan Verbić, ali ovo je po prvi put da jedan državni organ daje zvaničan dokument o tome.

Žali se da  je ugrožen: Saša  Janković

Saša Janković | Foto: Rajko Ristić

 Još je veća novina što ombudsman Janković traži od uprava gradova da nekako nadoknade štetu koju su roditeljima dece u vrtićima nanosili iz meseca u mesec u periodu dužem od četiri godine.

ŠTA STOJI U REŠENJU POVERENIKA
U saopštenju sa veb sajta Zaštitnika građana stoji da je na osnovu člana 138. stav 1. Ustava Republike Srbije i člana 31. stav 2. i člana 32. Zakona o Zaštitniku građana u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda i Gradske uprave za poslove lokalne samouprave i opšte uprave grada Kragujevca, pokrenutog povodom pritužbi više građana, Zaštitnik građana utvdio da Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda i Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave grada Kragujevca nisu pripremile i nadležnim organima Grada Beograda i Grada Kragujevca predložile opšte akte kojima se zakonito, pravilno, jasno i argumentovano utvrđuju ekonomska cena boravka deteta u predškolskoj ustanovi i učešće korisnika u finansiranju ove usluge.
Potrebno je da Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave grada Kragujevca predloži nadležnim organima Grada donošenje opšteg akta kojim će se zakonito, pravilno i jasno opredeliti učešće korisnika u finansiranju usluge predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
NADOKNADA ŠTETE
Potrebno je da Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, drugim organima grada Beograda i predškolskim ustanovama, pronađe i nadležnim organima grada Beograda predloži način na koji će korisnicima usluga umanjiti posledice obračunavanja učešća u ceni usluge predškolskog vaspitanja i obrazovanja u periodu od 03. 4. 2010. do 31. 12. 2014. godine, koje nije bilo u saglasnosti sa propisima .
Potrebno je da Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave grada Kragujevca, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, drugim organima grada Kragujevca i Predškolskom ustanovom „Nada Naumović“ pronađe i nadležnim organima grada Kragujevca predloži način na koji će umanjiti posledice obračunavanja učešća u ceni usluge predškolskog vaspitanja i obrazovanja u periodu od 03. 04. 2010. do 31. 08. 2014. godine, koje nije bilo u saglasnosti sa propisima .
Prilikom postupanja po preporukama V i VI Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda i Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave grada Kragujevca treba da razmotre već postojeće mogućnosti i resurse, kao što je omogućavanje korisnicima kojima iznos učešća u finansiranju usluga predškolskog obrazovanja i vaspitanja nije obračunavan u saglasnosti sa propisima, u adekvatnom vremenskom periodu, korišćenje usluga koje gradske ustanove i organi pružaju besplatno određenim kategorijama građana, na isti način i pod istim uslovima.
Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda i Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave grada Kragujevca treba da razmotre i druge mogućnosti kako bi se u najvećoj mogućoj meri umanjile posledice učinjenih propusta.
Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda i Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave grada Kragujevca obavestiće Zaštitnika građana o postupanju po preporukama u roku od 60 dana od dana prijema ovog akta, uz dostavljanje dokumentacije koja potkrepljuje izjašnjenje organa, stoji u rešenju ombudsmana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP