Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STENOGRAMI OTKRIVAJU...

Omer tražio Banjicu, naredili mu Surčin!

Autor: S. Vojinović | 08.04.2015 - 20:14:00h | Komentara: 5

Posada vojnog helikoptera koja je 13. marta prevozila bebu iz Novog Pazara tek je posle više od jednog sata leta obaveštena o sletanju na Aerodrom “Nikola Tesla”, a nije se ni sporazumela sa civilnom kontrolom letenja!

Heroja odveli u smrt: Omer Mehić

Heroja odveli u smrt: Omer Mehić | Foto: Tanjug

Pored toga, potvrđeno je da je bilo i propusta u vojnom lancu komandovanja i da je kobni let tog petka uveče bio samo jedan u nizu u kojem nije ispoštovana procedura! Sve se to vidi iz izjava i audio-zapisa komunikacije kontrole leta i posade helikoptera MI17 koji se srušio kod Surčina, a koji su objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane.


Problema je bilo i u komunikaciji u vezi sa organizovanjem prihvata bebe i krajnjeg odredišta. Odluka o tome da se sleti na Aerodrom “Nikola Tesla” nakon procene meteo-uslova na VMA doneta je još oko 20.30, kada je uređeno da se napravi prostor za dva sanitetska vozila i vozilo Ministarstva zdravlja. Helikopter je tada bio na putu za Rašku. Međutim, posada je o promeni destinacije obaveštena više od jednog sata kasnije.

Ranko Živak

Ranko Živak | Foto: Tanjug

Živak: Dižu mimo procedure

Zanimljiva je i izjava generala Ranka Živaka, komandanta RV i PVO, koji navodi i nešto što se u javnosti do sada nije pominjalo - da su piloti i letelice podizani kad se kome prohte!
- Konstatovao sam da se ponovo izdaju zadaci suprotno važećim procedurama i da bi bilo bolje da su se preko kabineta MO obratili GŠ i da su dostavili sve raspoložive podatke jer nas na ovaj način dovode u nezgodnu situaciju - rekao je Živak.

U zapisima razgovora navodi se i da je Mehić u 21.37, nakon insistiranja da sleti na helidrom VMA, prihvatio da se preusmeri na Aerodrom “Nikola Tesla” i zatražio podatke za sletanje.

- Nemoj da ide na VMA, neka ide na Surčin... Vidim, on uporno ponavlja VMA - zabeležen je razgovor glavnih vojnih operativaca u noći nesreće. Ovaj razgovor snimljen je u 21.35.
Mehić je nešto ranije Bandiću poslao poruku da sleće na VMA i da traži da posle ide u Batajnicu. Bez obzira na to, odlučeno je da mesto sletanja bude Surčin, gde su već bile prebačene medicinske ekipe.

Da li je reč o tome da neko iz sistema Vojske pokušava da makar deo odgovornosti svali na druge tvrdeći da se posada i kontrola letenja na Surčinu nisu razumeli, tek oni idu toliko daleko da su sigurni šta je pokojni Mehić mislio:
“Posada javlja visinu od 140 metara, misleći na visinu iznad piste, na šta kontrolor letenja ne reaguje, jer očekuje da pilot govori o nadmorskoj visini, što je standardna procedura za civilne vazduhoplove”, navodi se u prilogu. S obzirom na to da ne zna da pilot govori o stvarnoj visini, kontrola letenja ga ne upozorava da sa te visine ne može da vidi pistu zbog niže baze oblaka.

“Kontrolor i posada nemaju isti način razmišljanja i nisu naviknuti na zajednički rad”, stoji u izveštaju. Kontrolor je potom preporučio helikopteru da “zalebdi” iznad piste, što je za taj tip helikoptera bez spoljne vidiljivosti nemoguće. Razlika između visine u odnosu na tlo i nadmorske visine je u slučaju Aerodroma “Nikola Tesla” 98 metara. Na snimku se čuje kako pilot Omer Mehić govori kontroli leta da ne vidi pistu:
“Ne vidim je.”
“Vi ste tačno iznad piste, imate 140 metara. Možete se zadržati lebdenjem iznad piste”, kaže kontrolor.

“Ponovo je ne vidim, moram u penjanje”, bile su poslednje reči pilota pre tragedije.
U udesu vojnog helikoptera poginulo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici: četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba.

Generali Diković  i Bandić

Generali Diković i Bandić | Foto: Tanjug

Diković: Nisam ja cenzurisao Bandića

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, za „Alo!“ kaže da neće dozvoliti da se ostatak dokumentacije o udesu vojnog helokoptera nađe u javnosti, posebno obdukcioni nalazi nastradalih.


- Ja to neću dozvoliti sigurno, a šta će drugi da kažu i odluče, ja to ne znam - rekao je on.


- Ni nalaz obdukcije pokojnog Mehića?
- Nipošto! To neću zbog porodica, a i sebe! Zar neko treba da čita kakve su povrede u pitanju! Da sam se ja pitao, ništa od ovoga ne bih ni pustio.


- Izjava generala Bandića, koja se nalazi na sajtu Ministarstva odbrane, nije u celosti objavljena. Fali više od polovine izjave, odnosno njegovi odgovori na treće, četvrto, peto i šesto pitanje. Jeste li vi tražili cenzuru?
- Kako fali?! Sigurno je cela objavljena. Ako nije, zaista ne znam kako se to desilo!


- Da li je tačno da ste kasno obavešteni o letu za Novi Pazar samo zato što se general Slavoljub Janićijević rekreirao u bazenu?
- Tačno je da sam obavešten tek u toku leta!


- Hoće li biti smena u VS?
- Sve je napisano u prvom izveštaju, tu su i preporuke... Budite sigurni da ništa neće biti preskočeno.


- U kakvim ste odnosima sa ministrom Bratislavom Gašićem? Priča se da su zategnuti...
- U korektnim odnosima!

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 08.04.2015 07:14h

    Ја сам једини коментатор који упоређује рад пилота и машиновођа!Сви они раде по туђим наређењима а када ти закажу онда имају само две опције ... Да се спашавају како знају и умеју или да страдају!Често се спашавају и за то се никада не сазна јер се крије?Они који командују машиновођама тачно знају код кога не смеју да зановетају.Да дају погрешне команде?Он ,,чупа уши,,!Ако ме разумете?Да је пилот хеликоптера наредио да га чекају на хелиодром ВМА тако је морало и бити!И нико није смео да га шећка јер очигледно је ошло да горе није могло бити.

  • nikola Vreme: 08.04.2015 21:10h

    dosta vise.kratko i jasno recite da politicari komanduju,a da se zaduzeni za isto nista ne pitaju.gospodo vojni piloti zasto cutite,stanite u odbranu svoje casti.

  • Dejan Vreme: 08.04.2015 21:30h

    Gde su ono bese bili ministri sa novinarima ?

  • smederevac Vreme: 08.04.2015 22:55h

    toliko o našoj vojsci

  • Miroljub Vreme: 09.04.2015 16:09h

    Pobogu ljudi,vojnici,imate li kicmu;nedozvolite naprednjackim susama da vas ovoliko do smrti maltretiraju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP