Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„SRCE ZA DECU“

Omogućimo Miljanu šolju mleka dnevno!

Autor: R. K. | 04.02.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Miljan Milošević (3) iz Niša živi u poluraspadnutoj kući u kojoj praktično nema nameštaja. U toj kući neki prozori nemaju stakla, a vrata nemaju kvake. S njim živi otac Srđan (55) i još dva brata i sestra.

Ne traži mnogo: Miljan Milošević

Ne traži mnogo: Miljan Milošević | Foto: Konstantin Kamenov

Od kada ih je pre nekoliko meseci napustila majka, Miljanu je otac Srđan sve na svetu. Najveća želja malog dečaka je da ima šolju mleka svakog dana.
Ovo je samo jedna od potresnih priča brojnih mališana u Srbiji koji žive ispod granice siromaštva i zbog koje “Blic fondacija” organizuje i sprovodi humanitarnu akciju “Srce za decu”.


- Najteže nam pada to što nemamo kupatilo. Grejemo vodu, pa se polivamo lončetom. Cele zime smo svi bolesni - priča Milica, sestra malog Miljana.
Nažalost, sličnih priča ima previše. Više od 200.000 mališana u Srbiji živi u potpunom siromaštvu, dok se više od 400.000 dece izdržava od socijalne pomoći, alarmantni su podaci Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i nevladinih organizacija. Surova statistika pokazuje da oko trećine domaćinstava ispod linije siromaštva ne poseduje vodovodne instalacije u stanu, a oko polovine ne poseduje toalet ni kupatilo.

Velikom broju mališana u Srbiji neke osnovne stvari, nažalost, nisu dostupne. Ivan Dramićanin (4), koji živi u okolini Ivanjice, jedan je od njih. Zajedno sa još sedam članova porodice on živi na hiljadu metara nadmorske visine. Hladno im je. Drvo na kući se rasušilo, te vetar duva kroz rupe. Na minus 20, koliko je bilo prošle godine, grejali su se stisnuti jedni uz druge oko starog šporeta. Od šestoro mališana, petoro je sa manjim problemima u razvoju.

Miloševići nemaju kupatilo, pa se i  tokom zime kupaju  pomoću lončeta

Miloševići nemaju kupatilo, pa se i tokom zime kupaju pomoću lončeta | Foto: Konstantin Kamenov

Najstariji sin Dragovan ima 17 godina, a najmlađi Ivan četiri. Tu su još Dragana (16), Mirjana (15), Budimir (13) i Miloš (7). Njihova majka Gordana je osoba s invaliditetom. Otac Milutin ima 54 godine, bez posla je, a na poljoprivredi jedva zarađuje da se prehrane.

Ovu i slične tužne sudbine od ponedeljka će prenositi dnevne novine “Blic” i RTV “Pink”. U želji da promeni sudbinu ovih mališana, osnovana je “Blic fondacija”, koja organizuje i sprovodi humanitarnu akciju “Srce za decu”. Preko ove fondacije prikupljaće se sredstva za mališane, i to uplatom na tekući račun, odnosno doniranjem materijalnih sredstava. Jedan od načina za učešće u akciji predstavlja i slanje SMS-a na humanitarni SMS broj 2552 (važi za sve mreže, cena poruke iznosi 100 dinara).
Poslednji komentari
  • h1n1 Vreme: 04.02.2013 09:24h

    ja bih uplatio sms-om 100 din ali ne dam da mi država uzme 20% da bi mlađo išao u italiju na skijanje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP