Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRAMA U VLADINOM AVIONU

On je pilot koji je spasao Tomu sigurne smrti!

Autor: D. R. - I. N. - I. K. | 18.04.2015 - 20:00:00h | Komentara: 6

Predsednik Tomislav Nikolić umalo juče nije poginuo na letu za Vatikan! Prava drama u pilotskoj kabini i tumbanje šefa države i njegove delegacije po sedištima desili su se nadomak Jadranskog mora, kada je primećen kvar na motoru, zbog čega je avion Vlade Srbije „falkon 50“ prinudno vraćen na beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“, a zvanična poseta predsednika Srbije papi je otkazana. Život predsedniku spasao je kapetan Petar Romčević!

Samo zahvaljujući  profesionalnosti  Petra Romčevića Srbija juče nije ostala bez predsednika

Samo zahvaljujući profesionalnosti Petra Romčevića Srbija juče nije ostala bez predsednika

- Bilo je dramatično, jer je u trenutku, kada smo bili na visini od 10.000 metara iznad Jadranskog mora i na 15 minuta do Rima, eksplodirao jedan motor. Sve je utihnulo. Nije se čuo nijedan motor i avion je počeo da okomito pada. Stjuard je pao na pod aviona, sve stvari su popadale na pod i krenule u pravcu pilotske kabine. Ono što je bilo najbolje u svom tom haosu je da je predsednik bio potpuno miran i čak je počeo da se šali. Nas dvojica smo počeli da se šalimo kako bismo podigli moral ostalima, jer u delegaciji je bilo žena koje su prebledele.

Srpski avio-park najsiromašniji u regionu

Srbija u poređenju sa zemljama regiona spada među najskromnije kad je reč o vrednosti službenog avio-parka. Državni vrh Srbije služi se „lir džetom 31a“ proizvedenim 1991. i „falkonom 50“ iz 1981. Vlada Republike Srpske raspolaže avionom „cesna 525“, čija se vrednost procenjuje na gotovo pet miliona dolara i koji spada u kategoriju najsavremenijih modela za VIP letove. Državni vrh Hrvatske može da računa na luksuzni „čelindžer CL 612“, čija je cena bila 18 miliona dolara. Makedonija, koja je 26. februara 2004. izgubila predsednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći u BiH, godinu dana kasnije nabavila je letelicu “lir džet 60” iz SAD, po ceni od 11 miliona dolara.

Posle nekoliko minuta pilot je uspeo da sa preostala dva motora stabilizuje avion i doneo je odluku da se vratimo - ispričao je savetnik predsednika Oliver Antić, koji je sa šefom države preživljavao napetu situaciju u „falkonu“. On kaže da posebne pohvale za prisebnost zaslužuju pilot Petar Romčević i kopilot Bojan Zorić.
- Na izlasku iz aviona čak smo se i našalili i pilotu smo rekli: „Ubedili ste nas da kupimo nov avion“ - otkriva Antić. Inače, ovo je još jedan u nizu incidenata koje su najviši državni funkcioneri preživljavali u ovoj letilici, staroj čak 34 godine (videti okvir).

Tumbanje u avionu na svoj način je doživela savetnica šefa države Stanislava Pak.
- Samo zahvaljujući velikom profesionalizmu i izuzetnom umeću našeg pilota izbegnuta je tragedija. Verujte da smo u jednom trenutku bukvalno padali kao kamen... Verujte da sam još u šoku i, što se nas iz Predsedništva tiče, ubuduće ćemo koristiti redovne linije. Slavićemo ovaj dan kao drugi rođendan - ispričala je savetnica predsednika Stanislava Pak, koja je sa Nikolićem preživljavala jednočasovni triler u vladinom avionu. Sa njima su bili i savetnici Ivan Mrkić i Jasmina Mitrović Marić.

Ponovo rođen:  Nikolić

Ponovo rođen: Nikolić | Foto: Tanjug/Sava Radovanović


- Krenuli smo iz Beograda oko osam sati i iznenada je jedan motor, oko devet sati, otkazao. Letelica je postala nestabilna, tresla se, mi smo bukvalno leteli po avionu. Tvrdim da smo ostali živi samo zahvaljujući pilotu - naglašava Mrkić, koji se priseća da je on lično, leteći ovim „falkonom“, čak pet puta preživeo razne incidentne situacije.

Iskustvo vojnog pilota Petra Romčevića bilo je ključno i u incidentu koji je decembra 2010. tadašnji premijer Mirko Cvetković imao u „lir džetu“. Tokom leta ka Sofiji signalizirana je tehnička neispravnost zbog koje je došlo do nedozvoljenih potresa. U Vladi Srbije tada su objasnili da bi se taj avion srušio da nije bilo prisebnosti pilota.

Kako saznaje „Alo!“, desni motor broj 3 na „falkonu“ Vlade Srbije otkazao je juče iznad kopnenog dela Hrvatske, na visini od 10.000 metara.
- Pilot je spustio letelicu na visinu od 8.000 metara, na oko 20-25 kilometara od Splita, napravio je zaokret i počeo da diže avion. Avion je dalje leteo bez problema i sleteo je na Aerodrom „Nikola Tesla“. Piloti su bili pribrani, kontakt sa avionom nije bio izgubljen ni u jednom trenutku, a da je situacija bila dramatičnija, avion je mogao da sleti na obližnji splitski aerodrom - objašnjava izvor „Alo!“.
Petar Vojinović, urednik portala „tangosix.rs“, posvećenog vazduhoplovstvu, kaže za naš list da su kvarovi na vladinim letilicama zabrinjavajuće česti.

- Još nemamo pouzdane informacije o tome da li su bile u pitanju adrenalinske izjave i da li je zaista bilo toliko dramatično. Vladin avion ima tri motora, ukoliko mu jedan otkaže ostaju dva. Frekvencija kvara letelica avio-službe Vlade zabrinjava, ali to u isto vreme ne znači da su letelice loše i neadekvatno održavane. Nedopustivo je šta se dogodilo prilikom jedne od najvažnijih poseta predsednika Tomislava Nikolića. Alternativa za prevoz naših zvaničnika postoji, jer postoje privatne kompanije koje iznajmljuju slične avione - smatra naš sagovornik. Uoči odlaska u zvaničnu posetu Vatikanu, na poziv pape Franje, predsednik Nikolić razgovarao je s patrijarhom Irinejom i krenuo je kod poglavara katoličke crkve s patrijarhovim blagoslovom.

Papa Franja

Papa Franja | Foto: AP

Oprosti mi, pape


Predsednik Nikolić uputio je juče pismo izvinjenja papi Franji, jer je zbog kvara na avionu bio prinuđen da se vrati u Beograd.

Svi kuršlusi državnih aviona

decembar 2012. - zbog kvara na „falkonu“ Ivica Dačić nije na vreme poleteo sa Aerodroma „Nikola Tesla“ na Kipar, delegacija je morala da sačeka nabavku novog dela

oktobar 2012. - Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić morali da se vrate iz Abu Dabija šeikovim avionom jer se srpski „falkon“ pokvario

avgust 2012. - Ivica Dačić izbegao tragediju na putu za London, posada „falkona“ morala da istoči gorivo da letelica ne bi eksplodirala

maj 2012. - zbog kvara na Vladinom avionu „falkon“, Cvetković nije otputovao u Brisel

april 2011. - Ivica Dačić izbegao incident jer je kvar na „falkonu“ otkriven uoči poletanja s aerodroma u Budimpešti

mart 2011. - Vuk Jeremić čekao tri sata na aerodromu u Parizu da mehaničari otklone kvar na „falkonu“

decembar 2010. - Cvetković vraćen na beogradski aerodrom sa leta za Bugarsku zbog nedozvoljenih potresa na „lir džetu“

novembar 2010. - Cvetković, umesto u Prag, morao da sleti u Karlove Vari zbog problema s uređajima za sletanje po magli na „lir džetu“

avgust 2010. - Dragan Šutanovac odleteo „falkonom“ za Bagdad tek pošto je otklonjen kvar na motoru

Poslednji komentari
  • mr Vreme: 18.04.2015 07:29h

    Srbija, odnosno ono što je još ostalo od Srbije, ima najbogatije političare i najsiromašniji narod i državu.Zašto?Opameti se narode možda još nije sve izgubljeno?

  • Soko javi se Vreme: 18.04.2015 20:08h

    Ako avion pocne naglo da propada onda putnici i predmeti lete na gore a ne padaju na pod, nesto smrducka u tim izjavama...

  • goran NS Vreme: 18.04.2015 21:04h

    sad ce orden da padne : )

  • bager Vreme: 18.04.2015 21:46h

    danas junak sutra alkos

  • ipak Vreme: 18.04.2015 22:02h

    Tomo daj coveku orden nemoj sad da nas razocaras

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP