Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PARASTOS ŽRTVAMA „OLUJE“

Oni koji slave zločin mogu i da ga ponove!

Autor: Ekipa Alo! | 19.11.2012 - 07:02:00h | Komentara: 1

Parastos Srbima ubijenim u akciji hrvatske vojske „Oluja“ 1995. godine služen je juče u Crkvi Svetog Marka u Beogradu u prisustvu više stotina građana, a među okupljenima je bio i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

„Oluja“ bez  kazne: Parastos  u Crkvi Svetog Marka

„Oluja“ bez kazne: Parastos u Crkvi Svetog Marka | Foto: Milorad Milanković

Porodice stradalih Srba su se okupile kako bi izrazile nezadovoljstvo presudom Haškog suda da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Parastos je služio episkop hvostanski Atanasije Rakita, koji je kazao da je zanemeo kada je čuo „kako sluge Božjeg oltara po sveštenim odorama kažu da su Ante Gotovina i Mladen Markač išli stopama Isusa Hrista“.


- Braćo i sestre, čovek je u nedoumici šta da misli i oseća i kako da ponovo živi u ovakvom svetu. Oni koji mogu da slave „Oluju“ mogu i da je ponove. Mnogi od tih slavljenika izjavljuju da su svi oni Gotovina i Markač - rekao je Rakita.

Đilas je izjavio da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima sramotna i da ne daje odgovor ko je odgovoran za stradanje Srba u Hrvatskoj.
- Bez jasnog odgovora ko je kriv za te nesrećne ljude nema razvoja ovog regiona, iskrenog pomirenja, niti razvoja Balkana - rekao je Đilas.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir je izjavio da oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača sigurno neće doprineti pomirenju i normalizaciji odnosa sa Hrvatskom.

Apelaciono veće Haškog tribunala u petak je oslobodilo hrvatske generale krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu, kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora.

Zaštićen: Markač  s telohraniteljima

Zaštićen: Markač s telohraniteljima

Markač u Vukovaru


Komemorativni skup, ali žrtvama s hrvatske strane juče je održan i u Vukovaru. U Koloni sećanja vukovarskim žrtvama povodom 21. godišnjice od zauzimanja tog grada od strane hrvatske vojske bilo je oko 50.000 ljudi, a skupu je prisustvovao i general Mladen Markač, koga su okupljeni srdačno dočekali.
- Još sam pun utisaka i beskrajno srećan. Nakon zatvora sad sam na slobodi i okružen podrškom velikog broja ljudi koji su uvek bili uz mene i uz generala Gotovinu. Danas smo svi skupa, sva srca zajedno kucaju - rekao je Markač. On je naglasio je da su dobili slobodu za „Oluju“, koja je prestala biti pretnja, a da oni nisu ratni zločinci nego časni vojnici.
Skupu su prisustvovali i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je položio zajednički venac za sve žrtve Vukovara, a prisutni su bili i premijer Zoran Milanović i predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Ante Gotovina nije došao u Vukovar, shodno svojoj izjavi da će biti prilike da se narednih dana pokloni žrtvama i saborcima.

Poslednji komentari
  • nevenka Vreme: 20.11.2012 13:22h

    Mogu....i to da ne trepnu...svima njima je zatrovana krv!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP