Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STROGO POVERLJIVO SPISAK SVIH TERORISTA IZ SRBIJE KOJI SE BORE U REDOVIMA ISIS-A

Oni nam prete iz Sirije

Autor: Ekipa Alo! | 11.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 6

Srpske bezbednosne službe locirale su ukupno 18 naših državljana koji se trenutno bore na strani Islamske države u Siriji i Iraku! Svi oni predstavljaju veoma opasnu bezbednosnu pretnju po Srbiju i njene građane, a „Alo!“ ekskluzivno otkriva njihove identitete. Ono što je zajedničko za većinu je da su bili aktivni u džematu „Furkan“ u Novom Pazaru.

Spisak svih terorista iz Srbije koji se bore u redovima ISIS-a

Spisak svih terorista iz Srbije koji se bore u redovima ISIS-a

Jedan od glavnih komandanata terorističke organizacije koja je video-snimkom zapretila ubijanjem, trovanjem i postavljanjem ekspoloziva ispod kuća i automobila u Srbiji je Abit Podbićanin (36) iz Velike Župe kod Prijepolja. Podbićanin je verski vođa jedinice ISIS-a „Džeiš Muhamed“ (slava Muhamedu) i u Siriji ratuje pod imenom Abu Selfijak el Bosni. Njegova jedinica stacionirana je na granici Sirije sa Turskom, u mestu Tel Abjad. On je u Siriju otišao u septembru 2013. godine preko Egipta i Turske.

Prema saznanjima našeg lista, Podbićanin je srpskim bezbednosnim organima poznat od 2000, kada je bio „običan“ pripadnik vehabijskog pokreta. Boravio je u Novom Pazaru, gde je učio medresu „Gazi Isa-beg“, da bi ga nakon toga Mešihat islamske zajedinice iz Novog Pazara poslao u Kairo, gde je godinu dana proveo na islamskim studijama. Podbićanin je fakultet napustio posle godinu dana, da bi potom bio postavljen na mesto imama u svom selu.

Glavna baza za regrutovanje džihadista  u Srbiji je džemat „Furkan“ u Novom Pazaru

Glavna baza za regrutovanje džihadista u Srbiji je džemat „Furkan“ u Novom Pazaru | Foto: Tanjug

Prema podacima bezbednosnih službi, on je već tada bio pod uticajem prethodnog imama Adema Demirovića, koji je u to vreme boravio u Beču i pod čijim uticajem je širen vehabizam na prostoru Sandžaka. Srbiju je napustio krajem oktobra 2012. godine, kada je otišao u Egipat. Početkom novembra 2013, iz Egipta je, preko Turske, sa suprugom Nevresom Plojović i decom otišao u Siriju. Od 2009. do 2012. bio je na čelu udruženja „Islamska omladina Sandžaka - Furkan“. Spekuliše se da je poginuo pre četiri meseca, ali za to ne postoji potvrda.

Abidova supruga Nervesa Plojović (30) salafizam je prihvatila tokom boravka u Zagrebu, gde je živela s roditeljima i bratom Seadom. Bila je veoma aktivna u ženskom džematu „Furkan“ u Novom Pazaru.

Rejhan Plojović (29) iz Novog Pazara u Siriju je otišao 19. 11. 2013. sa suprugom Eminom Plojović (28) i dvoje dece. Blizak je saradnik Abida Podbićanina. Supruga mu je angažovana kao medicinska sestra u ISIS-u. Bila je aktivna u džematu „Furkan“.

Goran Pavlović (49) iz Beograda, zvani Abdulah, u istoj je jedinici sa Plojovićem i Podbićaninom. Poreklom je Srbin pravoslavac, promenio je veru i odselio se prvo u Bosnu sa suprugom Mirjanom (47) i ćerkom Nevenom (23), a iz BiH su otišli da ratuju u Siriji.

Faton Jusufi (29) iz Vranja, pod uticajem Džafera Ibraimija i Albana Alilija, a po nalogu Ulvija Fejzulahua priključio se pobunjeničkim snagama u Siriji.
Eldan Emrić (34), zvani Hamza, iz Novog Pazara, bio je takođe veaoma aktivan u džematu „Furkan“, a Srbiju je napustio krajem 2012. Učestvuje u organizaciji transfera džihadista sa Balkana u Siriju. Snajperista je u jedinici koju predvodi izvesni Ebu Bejda. Koristi borbeno ime Hakan.

Tefik Mujović (35), zvani Abdulah, rodom je iz Tutina. Bio je angažovan na širenju radikalnog islama u svim državama u regionu. Vehabijske ideje prihvatio je u Jemenu, gde je završio teološki fakultet. Koristi borbeno ime Ebu Talha Jemenac, a osim što ratuje u Siriji, organizuje i transfer džihadista preko Turske u tu zemlju. Sa sobom je odveo i suprugu Selmu Hadžić (33).

Asmir Avdulović (26), zvani Zeid, iz Novog Pazara, u Siriji se bori od novembra 2013. Pripadnik je takozvane Balkanske jedinice. I za njega se spekulisalo da je poginuo, ali bez dokaza.

Samir Šaćiri (29) iz Smedereva do odlaska u Siriju bio je na privremenom radu u Švajcarskoj. Organizator je vrbovanja džihadista u Beogradu. U Siriju je odveo i Veljija Mehmetija (26) iz Beograda i Mevljudina Kopiljija (27) iz Zemun polja.
Aldin Galjević (25) iz Novog Pazara u Siriji se bori u jedinici čiji je komandant izvesni Nusret Imamović iz BiH. Bliska je veza Asmira Biševca, jednog od naijistaknutijih pripadnika džemata „Furkan“. Pre odlaska u Siriju, dugo je boravio u Turskoj.

Lejla Brahović (19) iz Novog Pazara u Tursku je otputovala preko Beograda 18. 12. 2014. godine. Sa Aerodroma „Ataturk“ u Istanbulu transportovana je u Siriju, gde se bori u takkozvanom Balkanskom džematu. Bila je učenica završnog razreda medrese „Gazi Isa-beg” Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Navodno je prisustvovala i predavanjima u ženskom džematu „Furkan“.

Alma Smailović (25) iz Novog Pazara u Siriju je otputovala u avgustu 2014. sa svoje dvoje dece. Napustila je supruga Jasmina i udala se za Ramu Grahovića, poreklom iz BiH, koga je upoznala preko interneta, a koji je zajedno s njom u Siriju otišao iz Austrije.

U Srbiji živi oko 1.000 „spavača”


Osim 18 terorista za koje se zna da se bore u Siriji, srpske vlasti pomno prate još oko 1.000 pripadnika ekstremističkog pokreta koji se trenutno nalaze u Srbiji. Najviše radikalnih islamista je na području Novog Pazara i Tutina, ali priličan broj njih živi i u Beogradu i Novom Sadu. Zbog najavljenih terorističkih napada za dane oko Vidovdana, 28. juna, srpske bezbednosne službe su podigle posebne mere gotovosti kako bi predupredile svaki mogući incident.

Poslednji komentari
  • Mika Vreme: 11.06.2015 07:55h

    Jel ima ovde neko ko je barme malo lep. Jes ruzni svi.

  • Вера Vreme: 11.06.2015 09:59h

    Све муслимани....

  • azrael Vreme: 11.06.2015 11:18h

    Kad se vrate ako se vrate lepo ih docekati ponistiti im drzavljanstvo i proterati ih iz zemlje,ili im dati po 20 godina teske robije!!!

  • Niko poseban Vreme: 11.06.2015 12:58h

    Ja sam musliman i prakitram tradicionalni islam(nemam bradu, ne nosim njihovu odecu, molim se kako su se moleli moj pradeda i deda, imam dobre odnose sa komsijama bez obzira koje su vere). Treba ih drzati na oku. Vehabije su pretnja i za nas koji praktiramo tradicionalni islam i za sve ostale ostale ljude drugih veroispovesti.

  • Dete Revolucije Vreme: 11.06.2015 13:17h

    pa sto pustate te islamiste preko srpske granice??/ a i drugo sta ih pomno pratite napravite jednu veliku akciju i pohapsite sta ima potrpate u kamione i pravo na albansku granciu...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP