Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAOPŠTENJE UJEDINJENIH NACIJA:

Opao broj gladnih u svetu!

Autor: Tanjug | 27.05.2015 - 13:13:00h | Komentara: 0

Broj gladnih u svetu je opao na 795 miliona sa preko milijardu koliko je bilo pre četvrt veka, uprkos prirodnim katastrofama, oružanim sukobima i siromaštvu, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Ujedinjene Nacije

Ujedinjene Nacije | Foto: Profimedia

Većina praćenih zemalja - njih 72 od 129 postigli su ambiciozne Milenijumske razvojne ciljeve i prepolovili "nedovoljnost hrane", prenela je agencija AP.


Smanjena je glad i neuhranjenost u većini zemalja u razvoju uprkos prirodnim katastrofama, političkoj nestabilnosti i oružanim sukobima, mada je svetska polulacija porasla za 1,9 milijardi od 1990. godine.

Zemlje Istočne Azije, Latinske Amerike i Kariba pokazali su najveći napredak u smanjenju gladi zahvaljujući ekonomskom rastu, ulaganja u poljoprivredu i političkoj stabilnosti, navele su tri nadležne Agencije svetske organizacije u godišnjem izveštaju Stanja sa nesigurnošću hrane.
I neke zemlje Zapadne Afrike koje su ulagale u poljoprivrednu produktivnost i infrastrukturu, uspela da ispune ciljeve UN, navodi se u izveštaju.

"Skoro postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva koje se odnose na glad pokazuje nam da zaista možemo da eliminišemo muke sa gladju u našem životu", primetio je direktor Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Hose Graziano da Silva.

U izveštaju se navodi da je to rezultat poboljšane produktivnosti u poljoprivredi, posebno porodica i malih farmera i boljim mera socijalne zaštite kao što bonovi za hranu ili programi školskih obroka što je imalo najveći uticaj na smanjenje gladi.

Medjutim, subsaharska Afrika i dalje ima najviši stepen neuhranjenosti u svetu, gde skoro svaki četvrti stanovnik nema dovoljno hrane za aktivan i zdrav život, navodi se u izveštaju FAO.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP