Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTKRIVAMO VELIKE MUĆKE U KASARNI VOJSKE SRBIJE

Opasan otpad prodaju na crno

Autor: Vasilije Papović | 08.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 11

U Vojsci Srbije vlada potpuni haos u oblasti upravljanja otpadom, a pored nameštanja tendera, o čemu “Alo!” ima kompletnu dokumentaciju, opasan otpad suprotno zakonu ne odvaja se od neopasnog niti se mere količine otpada koji izlazi iz kasarni! Prema tvrdnjama našeg izvora, poseban problem je to što se transport opasnog otpada ne najavljuje Agenciji za zaštitu životne sredine, pošto pomenute firme nemaju dozvolu za to, već se odvozi nelegalno i prodaje na crno.

Potpukovnik Ž. T. izbacio iz tendera stavku “opasan otpad”,  pa sa firmom koja je  dobila posao završio  na ručku u kafani  u Re

Potpukovnik Ž. T. izbacio iz tendera stavku “opasan otpad”, pa sa firmom koja je dobila posao završio na ručku u kafani u Resniku | Foto: Nebojša Raus

Primer grubog kršenja tenderske procedure je naredba upravnika Vojne pošte 9808 kojom su 9. decembra prošle godine, tri dana pre isteka roka za otkup tenderske dokumentacije, potpuno izmenjena pravila tendera i njegov rok produžen na neodređeno vreme.


Kazna tri miliona dinara

Prema Zakonu o upravljanju otpadom, nepropisno rukovanje, prevoz i skladištenje opasnog otpada smatra se privrednim prestupom. Za ovo delo predviđena je novčana kazna do tri miliona dinara.

- Ovom naredbom potpukovnik Ž. T. (ime poznato redakciji) potpuno je izbacio stavku “opasan otpad”, što je u Zakonu o upravljanju otpadom i zbog čega možemo imati problema sa Evropskom unijom, koja o ovoj oblasti mnogo vodi računa. Ali najzanimljivije od svega, jeste što je potpukovnik VS koji je promenio tender posle toga zajedno sa firmom koja nije ispunjavala prvobitne uslove tendera u jednom restoranu u Resniku organizovao ručak, koji je koštao 57.000 dinara.

Vojska gubi milione dinara

Vojska gubi milione dinara | Foto: Vladimir Lojnica

Osim pomenute, ručak su solidarno platile još dve firme, po 19.000 dinara - kaže za “Alo!” jedan od privrednika koji se bavi ovom delatnošću, a koji smatra da je oštećen ovakvim poslovanjem u pojedinim službama VS. Prema rečima našeg sagovornika o celom slučaju obavešteni su pretpostavljeni potpukovnika Ž. T., ali ga štite razne, pa i zemljačke veze.

Iste tri firme koje su platile ovaj ručak nedugo posle toga sklopile su i godišnji ugovor sa VS, pri čemu su dale nerealno visoke cene za pojedini otpad kako bi ostali ponuđači bili izbačeni iz konkurencije. Te visoke cene nakon toga se, kako tvrdi izvor “Alo!”, namiruju tako što se ne meri koliko otpada izlazi iz kasarni, a vojska, odnosno država Srbija, na gubitku desetine miliona dinara.

Ministar ćuti

Iako smo informativnoj službi Ministarstva odbrane pre sedam dana poslali pitanja oko slučaja nezakonite prodaje vojnog otpada, na njih ni do danas nismo dobili odgovore.

Poslednji komentari
  • pera Vreme: 08.12.2014 08:15h

    bas me zanima da li cete objaviti odgovor vojske jer je poznato da vama odgovara da objavite samo necije optuzbe da vas neko citao

  • dani Vreme: 08.12.2014 09:24h

    Dzabe ste krecili kad nam niste rekli sta to npr. opasan otpad.Informacija nam nista ne znaci.

  • Ana Vreme: 08.12.2014 10:13h

    Kamo lepe srece, da je ovo jedina mucka u Vojsci SR

  • mirko Vreme: 08.12.2014 12:39h

    Bravo za ALO! Svaka vam cast! Istrazite i to kako je Gasic mimo svih zakona dodelio tender za izgradnju zgrada za oficire na Bezanijskoj kosi svojim firmama u Krusevcu.

  • pocelo je Vreme: 08.12.2014 12:44h

    Gasic i nacelnik GS Dikovic su ti koji su najodgovorniji za ovakav kriminal. Ovaj potpukovnik je u nadleznosti generalstaba. Sve je jasno i slepcu. Napred ljudine iz ALO!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP