Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UBICA ROBERT HEJ POKAZAO SVE PROBLEME DRUŠTVA

Opasni ludaci šetaju slobodni!

Autor: Radmila Briza | 18.11.2014 - 08:02:00h | Komentara: 1

Robert Hej (37) iz Bečeja zaklao je svog rođaka, baš kao što je najavio! Niko ga tada nije sprečio, ali ni ranije, kada je ritualno zaklao mačku, koju je i pojeo, a potom i psa! Što je najgore, policija mu je često dolazila na vrata, a bio je lečen u psihijatrijskoj ustanovi, gde je i najavio da će ove godine da zakolje čoveka. I opet niko nije našao za shodno da pokrene proceduru obaveznog zadržavanja na lečenju zbog opasnosti po okolinu.

Robert Hej

Robert Hej

Dr Slavica Đukić Dejanović, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, kaže za „Alo!“ da ne može sa sigurnošću da oceni da li ima propusta psihijtra koji je lečio Heja jer su joj nepoznati detalji iz njegove medicinske dokumentacije. S druge strane, objašnjava ona, ukoliko je pacijent neposredno pred zločin bio kod psihijatra i na pregledu najavio svoje namere, a lekar propustio da proceni da li je potencijalno opasan, „onda bismo mogli da govorimo o propustu“.


Određen pritvor Heju

Robertu Heju (37) iz Bečeja određen je pritvor od 30 dana zbog sumnje da je u noći između petka i subote zaklao prijatelja Tibora L. (50).
- On je saslušan pred sudijom za prethodni postupak, a na predlog Višeg javnog tužilaštva istog dana je doneto rešenje o pritvoru - kažu u Višem sudu u Zrenjaninu, ali nisu želeli da iznose više detalja o ovom slučaju.N. N. T.

- Procedura zadržavanja osobe na prinudnom psihijatrijskom lečenju počinje od procene psihijatra da li je pacijent opasan. On predlog prosleđuje konzilijumu lekara, koji ga prihvata ili ne. Ukoliko ga prihvati, onda se to šalje sudu, koji u roku od tri dana donosi rešenje o zadržavanju osobe na prinudnom lečenju - objašnjava dr Slavica Đukić Dejanović.

- Oboleli se na lečenju zadržavaju onoliko koliko zahteva njihova bolest. O njima posle brinu članovi porodice, koji su dužni da ga na svako pogoršanje stanja dovedu na pregled - kaže ona.

Psiholog Aleksandra Janković objašnjava za „Alo!“ da je na mestu zaklanog Hejovog rođaka mogao da bude bilo ko i da je u tome i najveći problem.

Svi smo saučesnici: Aleksandra Janković

Svi smo saučesnici: Aleksandra Janković | Foto: M. Jošida

- Zatvaramo oči pred užasnim problemima u našoj neposrednoj okolini i na taj način smo i sami saučesnici u zločinu! Nismo reagovali na vreme na prve znake i, što je najgore, nismo prijavili nadležnima kako bi se sprečilo najgore! Kod Heja je evidentna psihopatologija i zakazali su svi! Ako se lečio, morao je da bude, posle izjave da će da zakolje čoveka, pod nadzorom, a postoji i procedura prinudnog lečenja. Hej je trebalo da bude kažnjen i za ubistvo životinja! Ovo je još jedna velika opomena društvu i pitam nas sve da li imamo pravo da ostanemo indiferentni - istakla je ona.

Ko ubija pse, ubiće i čoveka


- Čovek koji je sposoban da ubije mačku, psa ili drugu životinju, apsolutno je sposoban da ubije čoveka! Istraživanja su pokazala da su serijske ubice u detinjstvu počele ubijanjem životinja - kaže Danica Drobac, predsednica udruženja za zaštitu životinja.

Borović: Nečija procena nije bila dobra


Advokat Borivoje Borović navodi za „Alo!“ da se, ukoliko je Hej ranije hapšen i ako su vođeni postupci protiv njega, moglo utvrditi da li je neophodno da na predlog tužioca bude izrečena mera obaveznog lečenja u psihijatrijskoj ustanovi otvorenog ili zatvorenog tipa.
- S druge strane, Hej je ranije činio dela sa elementima nasilja, što je moglo da ukaže na njegove buduće postupke. Takođe, policija bi trebalo više pažnje da obrati na njegov Fejsbuk nalog, koji je pun sektaških i drugih simbola. Hej je lečen i u psihijatrijskoj ustanovi, u kojoj je rekao da namerava da zakolje čoveka. Takve podatke prikuplja bolnica i procenjuje da li će pokrenuti proceduru prinudnog zadržavanja na lečenju. Na kraju, ako je Hej odgovoran za mučenje životinja, to je bio jasan signal da bi na njega trebalo da se obrati posebna pažnja, a kao što vidimo, nije - navodi Borović.

Poslednji komentari
  • peka Vreme: 18.11.2014 09:46h

    Ja sam licno ubio oko 5 lutalica i pa sta??? Copor napada dete koje od straha trci ne gledajuci saobracaj i strada. Sa uzivanjem sam na licu mesta jednod ubio... Drugu pesmu bi pevala ta koja uporedi ubicu psa i ubicu coveka,kada bi njeno dete bilo u opasnosti!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP