Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI PAŽNJA

Opasni proizvodi na našem tržištu: Jakne koje guše decu, zapaljivi tosteri, stolovi koji pucaju...

Autor: Kurir | 04.10.2014 - 09:51:00h | Komentara: 2

Iz prodaje povučeni pojedini komadi odeće za mališane, stolovi na kojima puca staklo, grejalice koje su se topile i palile.

Kupovina

Roditelji koji su kupili kineske dečje jakne „C&A bebi klab“ crvene ili roze boje treba da znaju da su one u junu povučene sa tržišta jer je utvrđeno da mališani u njima mogu da se uguše. Opasnost od gušenja postoji i ako nosite H&M pantalone poreklom iz Bangladeša, što je otkriveno u aprilu ove godine.
Ovakvi i slični proizvodi nisu retkost u domaćim prodavnicama, a među njima ima dečjih kolica, sandalica i krevetaca, zatim ručnog alata, kineskog nameštaja, produžnih kablova, kvarcnih grejalica...
- Roba stiže raznim kanalima i na njoj se otkrivaju različite mane. Kod kvarcnih grejalica i uljanih radijatora prekidači nisu bili odgovarajući za tu količinu toplote, pa su se topili i palili, na kineskim stolovima pucalo je staklo, a nožice su se krivile... Odgovornost za stavljanje u promet nebezbednih proizvoda je na proizvođačima, uvoznicima i trgovcima, i država mora uvesti red na tržištu Srbije i kazniti one koji krše Zakon o bezbednosti proizvoda - naglašava Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.
Glavni krivac za ovakvo stanje su, po mišljenju Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača Beograda, neodgovorni državni organi.

- Smanjena je nadležnost inspekcija i to je svesno urađeno. Najbolje rezultate u pogledu bezbednosti i kvaliteta proizvoda postigle su zemlje koje su objedinile inspekcije kako bi se izbegao sukob interesa - ističe Bogosavljević.
Ovo su samo neki od nebezbednih proizvoda otkrivenih na našem tržištu ove godine: Jakna za bebe H&M (rizik od gušenja), produžni kabl firme "Linetek" (rizik od požara), toster "KENO" (rizik od gušenja), kočioni disk "Hanivel" (rizik od povreda), motor za gradske autobuse i kamione "Kamins" (rizik od požara i opekotina(, cement PC 35LL 32.5R firme "Fuše Kruje"(rizik od hemikalija) - piše Kurir.

 
Poslednji komentari
  • kika Vreme: 06.10.2014 09:50h

    Zaista strasno koliko je ova vlast siledzijska, lazljiva i ne preza ni od cega. Izbori pod hitno!

  • Srecko Vreme: 12.10.2014 08:29h

    Цемент PC 35LL 32.5R Fuche Kruja упакован у натрон вреће, тежине 50 кгр, са датумом производње од 26.06.2014. до 07.07.2014. године (датум производње је отштампан на врећи), садржи растворљиви хром Cr (VI) ppm 2.9 изнад дозвољене границе.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP