Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UHAPŠEN DEJAN BABIĆ

Opljačkao „Tozu“, pa sebe častio avionima!

Autor: V. Papović - E. Sadiku | 06.05.2015 - 08:28:00h | Komentara: 1

Dejan Babić, većinski vlasnik preduzeća i fabrike „Toza Marković“ iz Kikinde, i još šest osoba uhapšeni su zbog sumnje da su oštetili ovu nekada nadaleko poznatu i uspešnu kompaniju za više od 30 miliona evra po tadašnjem kursu, a budžet Republike Srbije za ukupan iznos od 117.606.874 dinara!

Babić je malverzacijama  zaradio 1.375.000.000  dinara

Babić je malverzacijama zaradio 1.375.000.000 dinara

Novac koji je protivpravno prisvojio Babić je, kako tvrde izvori našeg lista, iskoristio za kupovinu dva aviona „cesna“, a na lizing je kupio i luksuznu jahtu vrednu nekoliko miliona evra koja je godinama bila vezana u jednoj od marina na Hrvatskom primorju.

Babić je pazario dva  aviona, a onda se častio i jahtom

Babić je pazario dva aviona, a onda se častio i jahtom

Uhapšena i Babićeva supruga


Osim Babiću, lisice na ruke su stavljene i odgovornim licima firme „Toza Marković“ Rudolfu Pavlu (53), Ivanu Radulovu (58), Milijani Nikić (50) iz Kikinde, Saši Jašareviću (45) iz Beograda, članovima Upravnog odbora te kompanije Milici Kostić (41) i Predragu Paunoviću (47) iz Beograda. Policija traga za još tri osobe umešane u ove malverzacije, saopštio je MUP. Milica Kostić je njegova vanbračna supruga sa kojom ima troje dece i sa kojom, prema našim izvorima, po svemu sudeći više nije u dobrim odnosima.

Kako „Alo!“ saznaje od izvora bliskih istrazi, Babić je preko svoje firme ITH 2006. godine kupio preduzeće „Toza Marković“ od Miroslava Miškovića, koji je imao većinski paket akcija, i manjinskih akcionara. On je za kupovinu ove kompanije podigao kredit kod banke, a kao zalog je dao buduće akcije „Toze Markovića“.
Kako policija sumnja, potom je sa uhapšenom šestorkom u narednih sedam godina zaduživao preduzeće kod banaka, a nakon što bi novac od kredita legao na račun “Toze Markovića“, prebacivali su ga na račune drugih Babićevih firmi po osnovu navodnih pozajmica koje nikada nisu vraćane. Osim kikindskog preduzeća, Babić je vlasnik i ITH DOO iz Beograda, „Nautike“, „Unifarma“, FAD-a, „Svetskog crepa“ DOO Beograd i „Žitoprodukta“ DOO Beograd.

- Privedena šestorka se sumnjiči da je u periodu od 2006. do 2013, u dogovoru sa Babićem, zaduživala „Toza Marković” AD kod banaka. Oni su ugovarali kredite po tržišnim uslovima i odmah po prispeću na tekuće račune “Toza Marković” AD prebacivali ih firmama u kojima Babić ima neposrednu ili posrednu kontrolu nad upravljanjem, po osnovu pozajmica koje nikada nisu vraćene.

Prodao akcije  „Toze“:  Mišković

Prodao akcije „Toze“: Mišković | Foto: Emil Čonkić

Nakon toga, Privredno društvo „Toza Marković“ AD Kikinda je na teret svog poslovanja snosilo troškove kredita i kamata po kreditima, koje realno nije iskoristilo za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost - kažu u policiji.

Kako se navodi u saopštenju, na ovaj način Privrednom društvu „Toza Marković“ naneta je šteta u ukupnom iznosu od 2.852.010.777 dinara, a Babić je protivpravno zaradio 1.375.000.000 dinara. Takođe, osumnjičeni su izbegli da plaćaju porez na dobit podnošenjem poreskih prijava sa netačnim sadržajem, čime su oštetili budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 117.606.874 dinara.

Dragan Đurić

Dragan Đurić | Foto: Mladen Šurjanac

Sarađivao i sa Đurićem


Babićeva firma ISD je sumnjičena pred EU da je prepakivala šećer od šećerne trske i prodavala kao da je od repe. Optužuju ga da je kupio FAD iz Gornjeg Milanovca i „Vetprom hemikalije“ iz Beograda i namerno ih dovodio u stečaj, kao i da je rasprodao lokale „Unifarma“ i „Elektrometala“ iz Beograda koji su bili na dobrim mestima, kao i upravnu zgradu u Gospodara Vučića. Prijatelj je Dragana Đurića, vlasnika „Zekstre“ , optuženog da je oštetio pančevačku Azotaru. Sa njim je kupio i „Optiku“ Beograd preko svoje firme „Beta ITH PBB“.

Poslednji komentari
  • Jedan od onih koji zna dosta toga, BIVSI radnik Vreme: 17.05.2015 01:21h

    A sta je sa privatnim mlaznim avionom od vise miliona evrica, koji je kupljen pre nekoliko godina, pre ovih malih "CESNI", za "sluzbena" putovanja sa "ribicama" u do*icnjacima??? Proverite samo, slobodno, pisalo se o tome u lokalnim novinama... Zasto se to ne spominje kao LICNU IMOVINU, kao i druge stvari, da se stvori jasnija slika o tome koliko je ukrao od nas? Koliko treba da budes bogat da bi imao privatni mlaznjak i koliko ljudi u Srbiji ima PRIVATNI MLAZNI AVION??? Sve smo to MI krvavo zaradili i platili!!! Na lomacu s' njim, po sred trga, zajedno sa Miskovicem, Djuricem i ostalim tajkunima, javno, drugima za primer...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP