Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AKCIONARI I SINDUKALCI OVE KOMPANIJE TVRDE:

Opljačkao "Vinograde" pa našao utočište kod Tome Nikolića

Autor: Blic | 05.05.2014 - 18:19:00h | Komentara: 3

Bivši predsednik UO “Vršačkih vinograda” Pavle Bašić je posle pljačkaške privatizacije našao utočište u kabinetu predsednika Republike.

Pavle Bašić

Pavle Bašić

To tvrde akcionari i sindikalci kompanije. Sindikat “Nezavisnost” uputio je otvoreno pismo premijeru Aleksandru Vučiću povodom prve privatizacije “Vršačkih vinograda” (2006), koja je, kao i ova druga (2013. godine), po njima, bila pljačkaška.

U pismu se između ostalog navodi i da nije prikladno da Bašić, osumnjičen za mnoga krivična dela u “Vinogradima”, već dugo radi u kabinetu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Podsećaju i da su u prvoj privatizaciji kupci bili i Šarićevi saradnici.

Bašić je bio predsednik Upravnog odbora u vreme prve privatizacije, koja je poništena, postavljen je privremeni zastupnik društvenog kapitala, koji je protiv Bašića i Šarićevih saradnika podneo krivične prijave, ali policija još nije stigla da proveri činjenice

- Vučiću smo se pismom obratili pre mesec dana, a kako nije bilo odgovora, rešili smo da istupimo u javnost. Pismo, ali i kompletnu dokumentaciju poslali smo i institucijama EU u Briselu, zbog obe pljačkaške privatizacije “Vršačkih vinograda” - kaže Jon Popov, predsednik sindikata “Nezavisnost”.


On tvrdi da su državni činovnici 2006. godine prodali u bescenje kompaniju, i to saradnicima narko-bosa Darka Šarića.

- Prvi na listi Zoran Ćopić, potpisnik kupoprodajnog ugovora u toj pljački, osuđivan je zbog pranja para za Šarića. Vlasnici su bili i braća Rodić, Bogdan i Milan, a Bašić je bio predsednik UO u našoj kompaniji kada su učinjena teška krivična dela - objašnjava Popov.


Sindikalci “Vršačkih vinograda” poraženi su činjenicom da je Bašić, koga smatraju odgovornim za propadanje firme, savetnik predsednika Srbije.
- Nije prikladno da osumnjičeni za mnoga krivična dela u našoj kompaniji već dugo radi u kabinetu predsednika Tomislava Nikolića - misli Popov.


Sindikalci se Vučiću žale i na rad državnih organa, jer se, tvrde, ceo slučaj vodi presporo i traljavo. Od Vučića traže da primi na razgovor ne više od troje ljudi iz sindikata “Nezavisnost” i iz Udruženja akcionara, a tom prilikom bi predali i kompletnu dokumentaciju koju su godinama skupljali.


- Imamo dokumentaciju o kriminalnim radnjama u “Vršačkim vinogradima” od 2005. pa do 2013. godine. Reč je i o bivšim vlasnicima, ali i o državnim činovnicima - kaže Popov.

Slučaj otvoren pre tri godine
Nakon raskinute prve privatizacije 2009. godine, 1. novembra 2010. godine Agencija za privatizaciju donela je odluku o pokretanju restrukturiranja “Vršačkih vinograda” a.d. Nakon toga, krajem 2011, Tatjana Hadži Lazarević, tada privremeni zastupnik društvenog kapitala AD “Vršačkih vinograda” u restrukturiranju, koju je postavila Agencija za privatizaciju, podnosi nekoliko krivičnih prijava protiv bivših vlasnika i odgovornih lica, među kojima su i braća Rodić, Zoran Ćopić, ali i bivši predsednik UO Pavle Bašić.
Ceo slučaj preuzelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal. Krajem prošle godine Tužilaštvo je Agenciji za borbu protiv korupcije potvrdilo da još proverava navode iz prijava i da je 15. novembra prošle godine, prema izveštaju MUP-a, deo provera završen, ali da je drugi deo provera još u toku. Kad policija završi posao, tužilaštvo će odlučiti o tom predmetu.

Poslednji komentari
  • draga Vreme: 05.05.2014 20:16h

    mnogo lopova u srbiji ali se nadamo nece biti zasticenih

  • Чича из Шумадије Vreme: 05.05.2014 21:43h

    Па да је пола овога тачно, брука жива... али за председника, који је морао да зна са киме има посла... а није се ни чудити, кад је ташти дао дипломатски пасош,.. Ебем те Србијо која багра влада, е, ту народ мора да страда... Која гомила глумаца глуми спаситеље, Вучића по хитно прогласити за свеца... ваљда ће тада да задовољи своје болесне апетите.

  • Ja Vreme: 06.05.2014 01:17h

    BRAVO čiča, sve tačno, isto mislim, ali šta vredi, vlast je vlast, a drže se kao krpelji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP