Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRATUNAC, GODIŠNJICA STRADANJA SRBA

Opšta poruka: PRONAĆI POČINIOCE

Autor: Tanjug | 12.07.2014 - 15:40:00h | Komentara: 0

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Gradskom groblju u Bratuncu, u subotu je obeležena godišnjica stradanja 3.267 srpskih vojnika i civila iz Regije Birač.

Vence su položili Duško Ćetković, izaslanik Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske (RS), a poštu su odali i ispred Vlada Srbije i Republike Srpske koje su predvodili srpski ministar rada, zapošljavanja i boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin i premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Bratunac: Godišnjica stradanja Srba

Bratunac: Godišnjica stradanja Srba | Foto: Sadik Salimović (slobodnaevropa.org)

 Anđa Đukanović je izgubila muža i još uvek traga za istinom.

"Prošle su 22 godine, a nemam nikakvih informacija o tome gde je i kako nestao moj muž. Apelujem na one koji nešto znaju da mi kažu kako bih pronašla njegove posmrtne ostatke i dostojno ga sahranila", istakla je ona.

Ivan Petrović izgubio je oca i sina. Zalaže se za istinu i pravdu, ali i za pomirenje.

"Moramo na svim stranama biti dosledni i pogledati se u oči. Kad se sazna istina i dođe do pravde, možemo graditi pomirenje i suživot. To nam je potrebno na ovim prostorima na kojima vekovima živimo zajedno", rekao je Petrović.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin, poručio je da nema budućnosti i pomirenja, ako se ne pronađu i ne kazne počinioci tih zločina.

 

Vulin je, posle parastosa u crkvi Uspeća presvete Bogorodice, rekao da dokle god ne budemo imali imena ili bar jednu presudu, ovo kao da se nikada neće završiti i podsetio da je prošle nedelje bio i u Jadovnu da, kako je rekao,"ponovo kaže koliko je teško i strašno kada se zločin ne okaje i ne kazni, pa se ponovi ili zapreti da će se ponoviti".

Bratunac: Godišnjica stradanja Srba

Bratunac: Godišnjica stradanja Srba | Foto: Sadik Salimović (slobodnaevropa.org)

 "Jame su tu i grobovi su tu, i porodice i pretekli su tu, samo nema onih zbog kojih imamo jame i grobove i siročad i jad", rekao je on i poručio da nema budućnosti u zaboravu i bez istine, koja je jedini put ka pomirenju.

"Kada govorimo o potrebi da se otkriju počinioci, to nije pretnja nikome i ne može se valjda bilo ko svrstati iza onih koji su pravili jame i stati iza onih koji od Jadovna do danas izbegavaju odgovornost za nesporne žrtve, poručio je Vulin.


Bez istine za Srbe i za sve žrtve ne može biti budućnosti, kazao je on i podsetio da su prošsle 22 godine, "a da su nam grobovi još neokajani i da se još uvek sećamo i opet nalazimo snage da krenemo dalje i teško je ne biti ponosan na svoj narod zbog toga."

Služenje parastosa i polaganje venaca, prilika je da se oda dužna pošta poginulim, istakla je Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske.
"Moramo da zadržimo pamćenje na ovakve događaje, da odamo priznanje i poštovanje prema svim onim koji su izgubili život u prethodnom ratu, onima koji su ugradili deo svog tela da bismo dobili Republiku Srpsku. To je jedna dimenzija koja mora da ostane trajna u vlasništvu svih struktura koje se nalaze u Republici Srpskoj. Druga dimenzija svega toga je tražiti pravdu i polaziti od toga da zločin ne može da bude drugačiji jedan od drugog", naglasila je Cvijanović.
Radojka Filipović iz organizacije porodica zarobljenih i nestalih opštine Bratunac podsetila je da žrtve ne treba deliti i treba procesuirati počinioce svih ratnih zločina. Ona je uputila kritike na rad Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva BiH koji sporo ili nikako ne procesuira zločine počinjene nad Srbima iz ovog dijela Podrinja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP